aA
Buvęs Lenkijos prezidentas ir specialusis Europos Parlamento pasiuntinys Kijeve Aleksanderas Kwasniewskis sako, kad Asociacijos sutartis su ES Ukrainai gali prilygti referendumui dėl nepriklausomybės paskelbimo.
A. Kwasniewskis: Vilniuje Ukrainos laukia „istorinis sprendimas“
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Pirmadienį paskelbtame interviu žurnalui IQ politikas sakė, kad sutarties pasirašymas per viršūnių susitikimą Vilniuje šiais metais būtų "istorinis sprendimas".

"Asociacijos susitarimas su ES Ukrainai gali turėtų tokią pat svarbą kaip 1991 metų referendumas dėl nepriklausomos valstybės paskelbimo", - sakė buvęs Lenkijos vadovas.

Ukraina tikisi, kad susitarimas dėl glaudesnių politinių santykių ir laisvosios prekybos bus pasirašytas per Rytų partnerystės viršūnių susitikimą, kuris lapkričio pabaigoje Vilniuje rengiamas dėl to, kad antrąjį šių metų pusmetį Lietuva pirmininkauja ES Tarybai.

Tačiau kai kurios Europos šalys griežtai reikalauja, kad Ukraina prieš tai užkirstų kelią "selektyviam teisingumui" - šiuo terminu apibūdinamas opozicijos persekiojimas, visų pirma buvusios premjerės Julijos Tymošenko kalinimas.

"Lapkričio pabaigoje Vilniuje susitarimai gali būti pasirašyti ir, mano nuomone, tai būtų istorinis sprendimas", - sakė A.Kwasniewskis.

Kalbėdamas apie J. Tymošenko, jis sakė, kad "reikia labai atsargiai vertinti visas išeitis", nes "visos derybos sunkios, jose daug specifinių klausimų, teisiniu atžvilgiu padėtis labai komplikuota".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.