aA
Muitinės pareigūnai praėjusios savaitės pabaigoje sulaikė du vilkikus, kuriais vežta daugiau nei pusės milijono litų vertės cigarečių kontrabanda.
Per pusės milijono kontrabandos krovinį iš vilkikų teko iškrapštyti ugniagesiams
© Muitinės departamento nuotr.

Pirmasis pareigūnams įkliuvo dar ketvirtadienį, birželio 27-ąją: Raigardo kelio poste sulaikytame vilkike cigarečių kontrabanda rasta tentinėse vilkiko puspriekabės lubose.

Antrąjį muitininkai sulaikė penktadienį, Kybartų kelio poste. Šio puspriekabėje įrengtas sudėtingas hidraulines–pneumatines kontrabandos slėptuves pareigūnams padėjo atverti kolegos iš priešgaisrinės gelbėjimo ir apsaugos tarnybos.

Birželio 27-ąją, apie šeštą valandą ryto į Raigardo kelio postą iš Baltarusijos srities krovininiu automobiliu „Renault Magnum“ atvažiavęs Lenkijos pilietis M. L. žodžiu deklaravo, kad krovinio ir kitų prekių virš neapmokestinamos normos negabena.

Iš pažiūros įprastai atrodantis vilkikas nepatyrusiai akiai įtarimų nesukeltų, tačiau muitinės pareigūnas atidaręs puspriekabę atkreipė dėmesį, kad joje kiek per tamsu. Paprastai vidurvasario ryto šviesa prasiskverbia per puspriekabės tento uždangas, tačiau atšvaitų nesimatė net pašvietus per stogo tentą žibintuvėliu.

Budraus pareigūno įtarimai pasitvirtino netrukus. Tentu dengtos puspriekabės stogo konstrukcijose kontrabandininkai buvo įrengę baltarusiškų cigarečių slėptuvę.

Iš viso puspriekabės stoge buvo sukimšta 26100 pakelių cigarečių „Premjer“ ir „Fest“ su baltarusiškomis banderolėmis. Jų vertė su privalomais sumokėti mokesčiais siekia 190 tūkst. litų.

Kontrabandinis krovinys, transporto priemonė ir vilkiko vairuotojas sulaikyti. Muitinės kriminalinės tarnybos Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas. M. L. sekmadienį Kauno apylinkės teismo sprendimu suimtas dviem mėnesiams.

Antrasis kontrabandą gabenęs vilkikas buvo sulaikytas jau penktadienį, irgi paryčiais, Kybartų kelio poste. Pusę penkių ryto vilkiku „DAF“ su puspriekabe – šaldytuvu iš Rusijos Kaliningrado srities įvažiavęs Rusijos pilietis S. Z. deklaravo per Lietuvą tranzitu gabenantis jautienos kotletų krovinį.

Patikrinus vilkiką mobiliąja rentgeno kontrolės sistema muitininkams kilo įtarimų, kad jos lubose ir grindyse gali būti vežama kontrabanda.
Kotletai, prižiūrint veterinarinės tarnybos specialistams, buvo iškrauti į specialų sandėlį maisto produktams.

Patikrinę įtartinas puspriekabės vietas specialiais įrankiais: tankio matuokliu ir fibroskopu, pareigūnai pastebėjo, kad ten prigrūsta kontrabandinių cigarečių „Jin Ling“. Tačiau muitininkai susidūrė su netikėta problema: slaptavietės buvo įrengtos ypač sudėtingai, įprastomis priemonėmis jų atverti pasirodė neįmanoma. Lubose buvo įrengta pneumatine sistema atveriama ertmė, o grindyse panašią slaptavietę, primenančią išvažiuojantį stalčių, valdė hidraulinė sistema.

Į pagalbą pasitelkus Vilkaviškio ugniagesius–gelbėtojus, abi slėptuves netrukus buvo atvertos. Lubose buvusi slėptuvė atidaryta tiesiog išpjovus lubas diskiniu pjūklu, o grindų „stalčių“ pavyko atidaryti specialiomis žirklėmis nukirpus piršto storio plieninius lynus.

Slaptavietėse rasta 51 380 pakelių cigarečių „Jin Ling“, kurių vertė – 368 tūkst. Lt.

Vilkiko vairuotojas buvo sulaikytas, sekmadienį Kauno apylinkės teismo sprendimu jis buvo suimtas dviem mėnesiams.
Muitinės kriminalinės tarnybos Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal analogiškus Baudžiamojo kodekso straipsnius kaip ir ketvirtadienį sulaikyto vilkiko atveju.

Iš viso birželio 27 – 28 d. per abu aprašytus kontrabandos sulaikymus muitinės pareigūnai sulaikė nelegalių rūkalų, kurių vertė – 558 tūkst. Lt.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.