aA
Nors nesunku įsivaizduoti, kad Edwardo Snowdeno saga vieną dieną persikels į knygas ir filmus, grupė kino kūrėjų mėgėjų iš Honkongo jau aplenkė Holivudą, sukurdami trumpą trilerį, dramatizuojantį praėjusio mėnesio įvykius šiame mieste.
Edwardas Snowdenas ir jo antrininkas aktorius mėgėjas
Edwardas Snowdenas ir jo antrininkas aktorius mėgėjas
© AP/Scanpix

Birželio 9 dieną E. Snowdenas prisipažino nutekinęs įslaptintus dokumentus, patvirtinančius masinio sekimo programas, kurias vykdo Jungtinių Valstijų Nacionalinė saugumo agentūra (NSA). Amerikiečių kompiuterių specialistas taip pat atskleidė, jog tris savaites slapstosi Honkonge. Tai pakurstė spėliones apie tikrąją jo buvimo vietą ir ar jis galėtų rasti saugų prieglobstį šioje teritorijoje – specialiame Kinijos Liaudies Respublikos administraciniame regione, rašo cnn.com.

Po dviejų dienų laisvai samdomas operatorius Edwinas Lee pasiūlė savo draugams sukurti trumpą filmuką apie įvykių verpetus, į kuriuos šiame mieste įsisuko E. Snowdenas.

„Mus labai suintrigavo faktas, kodėl E. Snowdenas atvyko į Honkongą, - teigė išeivis iš Airijos E. Lee. - Mes visi be galo mylime Honkongą ir vadiname jį savo namais“.

Penkių minučių trukmės filmas buvo nufilmuotas per keturias dienas, teigė E. Lee, pavadindamas darbą „greičio pedalą spaudžiančios pėdos“ partizanine operacija. Scenarijus buvo parašytas dieną prieš filmavimą, o aktoriams nebuvo likę laiko repetuoti.

Tačiau netikėtai rezultatas gavosi įdomus ir prikaustantis dėmesį, su žavingomis miesto panoramomis ir „virpančios kameros“ kadrais, primenančiais Holivudą. Per pirmąją savaitę filmas svetainėje „YouTube“ buvo peržiūrėtas 40 tūkst. kartų.

Nors E. Lee ir dar trys filmo režisieriai / prodiuseriai suteikė laisvę savo vaizduotei, pavyzdžiui, pavaizduodami skubų Valstybės saugumo ministerijos atašė ir Honkongo policijos pasitarimą, jie taip pat filmavo scenas tame pačiame viešbutyje, kur gyveno E. Snowdenas, ir nufilmavo vaizdo interviu su „The Guardian“. Vien tik viešbučio kambario nuoma sudarė pusę viso filmo biudžeto - 540 JAV dolerių (1400 litų), sakė E. Lee.

Aktorius, kuris vaidino E. Snowdeną, yra neįtikėtinai panašus į savo prototipą: jo ilgus plaukus kirpęs kirpėjas netgi perspėjo, kad jį lengva sumaišyti su tikruoju bėgliu, sakė vienas iš filmo kūrėjų Shawnas Tse.

Tačiau filme E. Snowdenas su niekuo nekalba.

„Taip, filmas yra apie E. Snowdeną, tačiau jis nėra labiausiai išryškintas“, - sakė E. Lee, pridurdamas, kad filmo kūrėjai stengėsi neprimesti savo vertinimų vyrui, kuris didele dalimi liko jiems paslaptimi. Jis pripažino, kad filme vienodai skiriama dėmesio ir E. Snowdenui, ir pačiam Honkongui.

„Šis filmas veikiau yra grupelės išeivių duoklė mylimam Honkongui. Norėjome atkreipti dėmesį į Honkongą, kuris, mūsų nuomone, jo nusipelnė“, - sakė Sh. Tse.

Kalbėdamas apie „labai prislopintą Honkongo ir Kinijos centrinės vyriausybės atsaką į E. Snowdeno reikalus“, E. Lee taip pat pripažino politinę kritiką, kuri slypi scenoje su Valstybės saugumo ministerijos atašė. Ši scena buvo sumanyta kaip „priemonė, vaizduojanti (Honkongo) santykius su Kinija“ ir Pekino vaidmens E. Snowdeno byloje miglotumą.

„Sakyti, kad Kinija netampo jokių virvelių, būtų naivu. Net jei ji yra suteikusi mums autonomiją, būtent Pekinas priima spendimus“, - sakė E. Lee. Iškalbinga filmo detalė, kad atašė kalba mandarinų kalba, o pareigūnai atsako kantonietiškai. Honkongo valdžia neigė, jog Kinija turėjo įtakos E. Snowdeno sprendimui išvykti iš miesto.

Nors E. Lee tvirtino, kad E. Snowdenui staigiai išvykus, jų projektas nenutrūko, toks jo žingsnis privertė paskubinti filmo montavimo procesą. Dabar, kai E. Snowdeno Honkonge nebėra, pratęsti filmą ar sukurti jo tęsinį grupė nebeplanuoja.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.