aA
Pareigūnams per Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai grasinant rengti protestus, Vyriausybėje žadama jiems nuo kitų metų kelti atlyginimus. Planuojama, kad 1-10 kategoriją turintiems pareigūnams atlyginimai didėtų 10 proc., 11-12 kategoriją - 5 proc.
Protestais grasinantiems pareigūnams žada didesnes algas
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)

Pasak vidaus reikalų ministro Dailio Alfonso Barakausko, nuo 2008 m. finansavimas vidaus reikalų sistemai yra sumažintas 400 mln. litų. Rudenį, įvertinus valstybės biudžeto įplaukas, numatoma grįžti prie pareigūnų atlyginimų.

"Galiu išduoti, kokie yra susitarimai, t.y. sutarta, kad nuo 1 iki 10 kategorijos atlyginimus padidinti ketinama iki 10 proc., o nuo 11 iki 12 kategorijos - 5 proc. Toks yra dabar sutarimas ir mes rudenį prie šito klausimo grįšime", - pirmadienį po Vyriausybės posėdžio sakė ministras.

Jis patikslino, kad pareigūnai realiai atlyginimų didėjimą pajustų nuo 2014 m. sausio 1 dienos.

Kaip pirmadienį rašo žiniasklaida, Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) atstovai Seimo Pirmininkui Vydui Gedvilui patvirtino, kad jei valdžia nesiims spręsti teisėsaugos sistemos problemų, policininkai, ugniagesiai, pasieniečiai ir kiti statutiniai pareigūnai rengs visuotines protesto akcijas Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai renginių metu.

Pažadai algas kelti kitąmet pareigūnams netinka

Statutiniai pareigūnai skeptiškai vertina valdančiųjų ketinimus nuo kitų metų jiems didinti atlyginimus ir sako, kad realus atlyginimų didėjimas turi būti juntamas jau šiais metais.

NPSS pirmininkas Vladimiras Banelis Eltai sakė, kad Vyriausybės pasiūlymų kol kas nematęs, tačiau pareigūnams nuolat žadama.

"Per šitą pusmetį iš šitų paminėtų asmenų (Premjero, vidaus reikalų ministro - ELTA) girdėjome krūvą pažadų. Mes pasakėme aiškiai: jeigu norima, kad atsirastų logika tiems jų pažadams (jie ten dėlioja įvairiai) 2014-2016 metams didinti algas, tai jau šiais metais turi būti privaloma investicija ir pirmi žingsniai. Turi būti pradėta didinti bent jau 10 proc., kad žmonės matytų žingsnius, o ne kalbas, nes visi girdime eilines kalbas - politikai kalba, kad prieš tai buvusieji blogi, o mes dabar darysime - bet nieko nepadarė", - sakė V. Banelis.

"Šiais metais turi būti kažkokie žingsniai, žmonės negali laukti, yra per didelė prabanga šešerius metus maitinti žmones pažadais", - pabrėžė jis ir pridūrė, kad dabartiniai valdžios sprendimai veda teisėsaugos naikinimo link.

NPPSS vadovas nurodė, kad pareigūnai pageidauja apie 30 proc. atkurti sumažintus atlyginimus arba juos grąžinti į tokį lygį, koks buvo 2008 m.

V. Banelis teigė, kad yra parengtas priemonių planų projektas būsimiems protestams.

"Liepos mėnesį planuojama ne viena protesto akcija. Kokios jos bus - sužinosite artimiausiu metu", - sakė pašnekovas.

Kaip pavyzdį įvardijo pasieniečių planuojamą "itališką" protestą (itin kruopštų patikrinimą - ELTA) liepos 9-10 dienomis.

Tarp svarbiausių pareigūnų reikalavimų ne tik didesnės algos, bet ir reikalavimai - garantuoti teisinės sistemos pokyčius ir skirti reikiamus išteklius gyventojų saugumui užtikrinti, parengti ir priimti tolesnę teisėsaugos institucijų pažangą užtikrinančius teisės aktus bei strateginio planavimo dokumentus, parengti ir priimti būtinus Policijos veiklos įstatymo, Vidaus tarnybos statuto, Baudžiamojo kodekso ir Baudžiamojo proceso kodekso, Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimus.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.