aA
Nuo šiol Lietuvos kriminalinės policijos biuras teigia pradedantis dirbti pagal amerikietišką FTB (Federalinių tyrimo biuro) modelį - stiprinama centrinė kriminalinė policija, kuri ypatingą dėmesį sutelks į šiuolaikinio nusikalstamumo užkardymą.
Kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis
Kriminalinės policijos biuro viršininkas Algirdas Matonis
© DELFI / Tomas Vinickas

"Lietuviškasis FTB imsis būtinų priemonių kovai su organizuotomis nusikalstamomis grupėmis (tarp jų ir mobiliomis), sieks nustatyti ir išieškoti organizuotų nusikalstamų struktūrų neteisėtai sukauptą ekonominį potencialą, griaus nusikalstamo verslo ir vidaus organizacinę infrastruktūrą bei ryšius, kitus organizuotos nusikalstamos veiklos pagrindus", - rašoma pirmadienį paskelbtame Policijos departamento pranešime.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis BNS sakė, kad Lietuvos kriminalinės policijos biuras kontroliuos ir koordinuos teritorinių policijos komisariatų atliekamus tyrimus. Taip pat sustiprintos Kriminalinės policijos biuro sritys, tiriančios su narkotikais, terorizmu, nusikaltimais elektroninėje erdvėje susijusius nusikaltimus. Taip pat vienu iš pagrindinių kriminalinės policijos uždavinių tampa nusikalstamu būdu įgyto turto išieškojimas.

Biuras teiks policijos įstaigoms visą reikiamą pagalbą tiriant nusikalstamas veikas - tai leis tobulinti teritorinių policijos įstaigų veiklą, efektyvinti nusikalstamų veikų užkardymą ir tyrimą, laiku nustatyti galimas grėsmes ir tinkamai į jas reaguoti.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras įsteigtas 2001 metais, vykdant tuometinę Policijos departamento reorganizaciją. Dabar planuojant pertvarką identifikuotos ir išskirtos svarbiausios veiklos sritys, ypatingą dėmesį skiriant Europos Sąjungos ir Lietuvos valstybės nubrėžtiems prioritetams: nelegalios narkotikų apyvartos, terorizmo, nusikaltimų elektroninėje erdvėje, kontrabandos tyrimai.

Teigiama, kad po pertvarkos bus stipriai keičiamas ir tobulinamas darbo su slaptai bendradarbiaujančiais asmenimis organizavimas, be to, dar labiau sustiprintas tarptautinis bendradarbiavimas.

Be to, Lietuvos kriminalinės policijos biure nuo liepos 1 dienos įsteigiamas Turto sugrąžinimo padalinys, padėsiantis įgyvendinti nacionalinę turto sugrąžinimo strategiją ir vykdyti efektyvų tarptautinį bendradarbiavimą nustatant ne tik nepagrįsto praturtėjimo atvejus bet ir identifikuojant rizikos reiškinius įvairiose verslo bei ūkio srityse.

Pasak pranešimo, Lietuvos kriminalinės policijos biure įsteigtas Turto sugrąžinimo padalinys sieks glaudaus tarpinstitucinio bendradarbiavimo, padėsiančio išjudinti nusikalstamo pasaulio ekonominį pamatą. Pagrindiniai minėto padalinio iššūkiai - sutelkti visų kriminalinės žvalgybos institucijų ir mokesčių administratorių jėgas efektyviai nepagrįsto teisėtomis pajamomis įgyto turto paieškai bei tokiam turtui išieškoti valstybės naudai.

Vyriausybės nutarimu Lietuvos kriminalinės policijos biuras paskirtas nacionaline turto sugrąžinimo tarnyba, pavedant organizuoti operatyvų susižinojimą bei produktyvų bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir užsienio valstybių kompetentingų įstaigų vykdant nusikalstamu ar kitu neteisėtu būdu įgyto turto nustatymą ar tokio turto paiešką.

Nuo liepos 1 dienos stiprinamas Kovos su terorizmu skyrius rinks, kaups, apdoros ir analizuos duomenis apie terorizmo apraiškas šalyje, vykdys terorizmo grėsmių kriminalinę žvalgybą bei teroro aktų prevenciją. Padalinys atliks nusikalstamų veikų, susijusių su terorizmu, ikiteisminius tyrimus.

Su neteisėta narkotikų apyvarta kovojančiam Kriminalinės policijos biuro padaliniui nuo šiol deleguojamos papildomos funkcijos, t.y. monitoringas informacijos susijusios ne tik su neteisėta narkotikų apyvarta, bet ir susijusios su organizuotu bei sunkiu nusikalstamumu.

Vykdant Lietuvos kriminalinės policijos biuro veiklos optimizavimą ypatingas dėmesys skirtas kovai su nusikalstamumu elektroninėje erdvėje.

Pasak Policijos departamento, pasaulinė ir Lietuvos praktika rodo, kad nusikalstamos veikos elektroninėje erdvėje vykdomos itin organizuotai, kompiuteriniais virusais užkrėstų kompiuterių tinklus, ypač orientuotus į pinigų iš interneto bankininkysčių sistemų vagystes, dažniausiai organizuoja ir kontroliuoja organizuotos nusikalstamos grupuotės. Todėl stiprinama Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdyba, ją sudarys trys skyriai: interneto stebėjimo, techninės paramos ir tyrimo. Vietoj šiuo metu valdyboje esančių 13 etatų bus įsteigti 23 etatų, steigiamas naujas Interneto stebėjimo skyrius, kuri nuolat rinks ir analizuos internete prieinamą informaciją apie kriminalinės žvalgybos objektus, tiek susijusius su nusikalstamumu elektroninėje erdvėje, tiek su organizuotu nusikalstamumu, tiek ir su kitų rūšių nusikalstamumu.

Techninės paramos skyrius teiks techninę paramą Lietuvos kriminalinės policijos biuro atliekamuose ikiteisminiuose ir kriminalinės žvalgybos tyrimuose. Ikiteisminius tyrimus skyrius atliks tik dėl nusikalstamų veikų, kurių tyrimas ypač techniškai sudėtingas, dėl rezonansinių nusikalstamų veikų bei nusikalstamų veikų, kurių tyrimas formuos tokių veikų tyrimo praktiką šalyje.

Policijos darbuotojų motyvacijai gerinti ir siekiant sudaryti patrauklias darbo sąlygas, rasta galimybė 121 Kriminalinės policijos biuro darbuotojui padidinti darbo užmokestį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.