aA
Vagystėmis iš Seimo viešbučio išgarsėjęs jau penkiolika kartų teistas Valerijus Capukas vėl stojo prieš teismą – prokurorai jį kaltina apvogus Seimo narius Julių Sabatauską, Mečislovą Zaščiurinską bei buvusį socialinės apsaugos ministrą Donatą Jankauską.
Donatas Jankauskas
Donatas Jankauskas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

V. Capuko baudžiamąją bylą pirmadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Lilija Tarčevskaja.

Bylos duomenimis, V. Capukas nuo 2012 m. gruodžio vidurio iki 2013 m. sausio 1 d. buvo įsibrovęs į tris Seimo viešbutyje esančius butus ir pagrobęs įvairaus turto.

Nustatyta, kad įtariamasis įsibraudavo į butus naudodamas cilindrinių spynų atrakinimą „bampingo“ būdu. Tai būdas, kai ir į spyną įstatytas raktas judinamas tol, kol prisitaiko prie spynos kauburėlių, o spyną galima ne tik atrakinti, bet ir užrakinti. Pas įtariamąjį per kratas buvo surasti įvairių raktų ryšuliai bei dalis pagrobto turto.

V. Capukas pasinaudojo aplinkybėmis, kai Seimo viešbutyje keitėsi nemaža gyventojų dalis – vyko išsikraustymas ir naujų gyventojų įsikeldinimas. Tai labai padėjo įtariamajam daug kartų patekti į viešbučio patalpas.

Nustatę šias aplinkybes, Vilniaus aps. vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai buvo susitikę su Seimo Kancleriu ir kanceliarijos darbuotojais, atkreipdami dėmesį į Seimo viešbučio apsaugos trūkumus.

Valerijus Capukas
Valerijus Capukas
© DELFI / Tomas Vinickas

2013 m. sausio 2 d. apie 12 val. pareigūnai V. Capuką su įkalčiais sulaikė per surengtą specialiąją sulaikymo operaciją prekybos centre „Akropolis“, kai jis ketino realizuoti dalį iš Seimo nario buto pagrobto turto.

Bylą nagrinėjant teisme paaiškėjo, kad buvęs ministras D. Jankauskas pinigus laiko švarko kišenėje – į jo namus įsibrovęs V. Capukas čia rado žydros spalvos vokelį. Narkomanas teigia, kad čia buvo vos 7 tūkst. Lt, tuo metu politikas aiškino, jog kišenėje laikė 10 tūkst. Lt.

„Viešai buvau deklaravęs, kad turiu 10 tūkst. Lt, kurie laikomi ne banke“, - teisme sakė D. Jankauskas.

„Man tai labai dideli pinigai“, – teisme pažymėjo Seimo narys. Iš politiko pavogti pinigai buvo 200 Lt kupiūromis.

Garsusis vagis iš Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko J. Sabatausko buto pavogė du Seimo kanceliarijai priklausiusius mobiliuosius telefonus, vestuvinius žiedus, papuošalu, auksinius dantis, „Apple“ kompiuterį, padarydamas žalos už daugiau kaip 6,5 tūkst. Lt.

Būtent po vagystės iš J. Sabatausko buto buvo sulaikytas V. Capukas.

Tada paaiškėjo, kad dėl priklausomybės narkotikams kenčiantis V. Capukas apvogė ir M. Zaščiurinsko butą – čia jis esą buvo apsilankęs net kelis kartus. Seimo narys teisme prisipažino, kad iš karto nesikreipė į policiją, tačiau į viešumą iškilus faktams apie vagystes Seimo viešbutyje, nutarė netylėti – iš jo buto pavogtas šveicariškas laikrodis, perlai, įvairūs papuošalai. Parlamentaras teigia patyręs daugiau kaip 15 tūkst. Lt žalos.

Visi trys apvogti parlamentarai gyveno toje pačioje laptinėje. Dėl vagysčių iš Seimo viešbučio teismas apklausė J. Sabatauską, jo žmoną, M. Zaščiurinską ir jo sutuoktinę bei D. Jankauską.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas V. Capukas pripažįsta jam pateiktus kaltinimus, tačiau ne visiškai sutinka su nukentėjusiaisiais - esą jis nėra pavogęs tiek, kiek jie nurodo.

„Geri vagys yra tie, kurių nepagauna, o aš esu durnelis – esu vagis, bet durnas“, – teisme jis sakė, jog vogdavo, nes esą visi Lietuvoje vagia. „Na, beveik visi“, – patikslino jis.

Vagišius tikino, kad pakliūti į Seimo viešbutį buvo nesudėtinga – senas spynas lengva atrakinti, o į viešbutį esą gali pakliūti vos ne bet kas. Pavogtus pinigus jis esą išleisdavo narkotikams bei dalį davė sunkiai sergančiai motinai.

Baigiant bylą nagrinėti V. Capukas pareiškė, kad vis dėlto iš D. Jankausko pavogė ne 7, o 9 tūkst. Lt – esą ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai siūlė prisipažinti dėl sumos nuo 5 iki 10 tūkst. Lt.

Be to, jis pažymėjo, kad iš M. Zaščiurinsko pavogė ne 4 tūkst. Lt, kaip sakė nukentėjusysis, o daugiau. „Aš gi neįrodinėsiu, kad paėmiau daugiau, aš tik noriu pasirodyti, ar valstybę valdantys žmonės meluoja, ar ne“, – teisme sakė V. Capukas.

„Pagal tą balansą, kurį suvedžiau, man trūko 9 200 Lt”, – sakė M. Zaščiurinskas.

„Jo, maždaug tiek, tiksliai negaliu pasakyti“, – išgirdęs Seimo nario įvardytą sumą, sakė V. Capukas.

Pasikeitus aplinkybėms byloje, valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Vita Gedvilienė pareiškė, kad pakeis kaltinimą V. Capukui. Tai prokurorė privalo padaryti raštu, todėl teismas bylos nagrinėjimą atidėjo iki rugpjūčio 14-osios.

V. Capukas Nusikaltimų nuosavybei tyrimo skyriais pareigūnams tapo žinomas 2010 m. kovo mėnesį, apvogęs Seimo nario Algimanto Salamakino butą tame pat viešbutyje.

Už tai V. Capukas buvo nuteistas laisvės atėmimo bausme, kurią atlikęs buvo paleistas į laisvę 2012 metų kovo mėnesį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.