aA
Parlamentas turi turėti instrumentų, kaip elgtis su institucijos vadovu, kai jam kelti uždaviniai nevykdomi, sakė premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius
© DELFI / Valdas Kopūstas

"Aišku, parlamentinėje valstybėje vis dėlto tam tikri instrumentai turi būti suteikti ir parlamentui. Jeigu matoma, kad tam tikri vadovai - nenoriu čia minėti ar generalinio prokuroro, ar kito - išnagrinėjus išsamiai (institucijos veiklos - BNS) ataskaitą ir pamačius, kad kelti uždaviniai nebuvo įgyvendinti, tada galima imtis tam tikrų priemonių", - pirmadienį interviu radijui "Laisvoji banga" sakė Vyriausybės vadovas, paklaustas apie priimtas Seimo statutas pataisas.

Pagal jas, priėmęs nutarimą nepritarti valstybės institucijos vadovo, kurį skiria Seimas, pateiktai metinei institucijos veiklos ataskaitai, Seimas galės pavesti šią ataskaitą svarsčiusiam komitetui pateikti nutarimo dėl nepasitikėjimo tos valstybės institucijos vadovu projektą. Šiuo atveju Seimas artimiausiame posėdyje balsuotų dėl valstybės institucijos vadovo atleidimo iš einamų pareigų.

Jeigu būtų nepritarta institucijos vadovo, kuriam paskirti reikia tik Seimo pritarimo, pateiktai metinei institucijos veiklos ataskaitai, šią ataskaitą svarsčiusiam komitetui būtų pavesta pateikti nutarimo dėl siūlymo prezidentui atleisti šį valstybės institucijos vadovą iš einamų pareigų projektą.

Neseniai Seime pritarimo nesulaukė Generalinės prokuratūros bei Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos praėjusių metų veiklos ataskaitoms.

"Manau, kad niekas čia neskubės ko nors atleisti, ką darė ankstesnė Vyriausybė, konservatoriai", - pirmadienį pareiškė A.Butkevičius.

Jo teigimu, pataisos leis įvertinti institucijos vadovo kompetenciją.

"Bet tai negali būti taikoma simpatijų ar antipatijų principu. Turi būti keliamas kompetencijos klausimas", - tvirtino Vyriausybės vadovas.

Paklaustas, ar jis asmeniškai patenkintas generalinio prokuroro veikla, premjeras teigė: "Manau, kad į šį klausimą turėtų labiau atsakyti teisininkai. Kiek teko bendrauti, į tuos klausimus, kuriuos kėliau asmeniškai, gavau atsakymą. Diskusijos metu buvo paaiškinta vienokia ar kitokia nuomonė."

Šalies vadovė Dalia Grybauskaitė minėtas Statuto pataisas įvertino kaip žingsnį link institucijų politizavimo. Konstitucinės teisės ekspertas Vytautas Sinkevičius Seimo statuto pataisose dėl vadovų atleidimo įžvelgė bandymą pažeisti Konstitucijos numatytą valdžių padalijimo principą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.