aA
Penktadienį ryte Latvijos gaisrininkų vadovybė kreipėsi į Lietuvos priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentą prie VRM (PAGD) su prašymu padėti ištirti gaisro aplinkybes Rygos pilyje, kurioje įsikūrusi Latvijos prezidentūra.
Gaisras Rygos pilyje
Gaisras Rygos pilyje
© DELFI.lv

Didelis gaisras pilies rūmuose kilo ketvirtadienį apie 22 valandą.

Kaip pranešė Vidaus reikalų ministerija, reaguodama į šį prašymą į Rygą operatyviai išvyko Gaisrinių tyrimų centro viršininko pavaduotojo Artūro Raskovo vadovaujama ekspertų grupė, kuri apie 13 val. jau buvo vietoje ir ėmėsi gaisravietės apžiūros.

Pasak vidaus reikalų ministro Dailio Alfonso Barakausko, Lietuvos gaisrų tyrėjų aukšta kompetencija yra pripažinta tarptautiniu mastu, tai ne pirma jų komandiruotė į užsienį, padedant vietos ekspertams nustatyti gaisro kilimo priežastis ir židinį.

DELFI primena, kad Viduramžiais statytoje Rygos pilyje ketvirtadienio vėlų vakarą kilęs gaisras apgadino dalį pastato.

Latvijos valstybinės ugniagesių gelbėtojų tarnybos (VUGD) atstovė Viktorija Šembelė sakė naujienų agentūrai BNS, kad liepsnos apgadino tvirtovės pastato, kuriame įsikūręs Latvijos nacionalinis muziejus, stogą.

Ugnis buvo suvaldyta penktadienį 3 val. 53 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, o vienas per šią operaciją sužeistas ugniagesys buvo išvežtas į ligoninė, nurodė V.Šembelė.

Liepsnos išplito 3 200 kvadratinių metrų plote, apimdamos stogo konstrukcijas, palėpę ir du viršutinius pilies aukštus.

Ugniagesiai tebedirba incidento vietoje, nes tikėtina, kad pastate liko teberusenančių vietų.

"Darbą baigti truks kelias valandas", - sakė ugniagesių atstovė.

Ji taip pat nurodė, kad reikėjo apdengti ir apsaugoti trijų pilyje veikiančių muziejų ekspozicijas.

Pranešimas apie gaisrą Rygos pilyje buvo gautas ketvirtadienį 22 val. 21 min., o į incidento vietą buvo pasiųstos visos prieinamos Rygos rajono ugniagesių brigados - iš viso 79 gelbėtojai.

Per šia operaciją kilo problemų dėl vandens tiekimo, nes neveikė priešgaisriniai hidrantai, o gelbėtojai negalėjo naudoti vandens iš šalimais tekančios Dauguvos upės.

VUGD vadovas Oskaras Abuolinis penktadienio rytą sakė žurnalistams, kad šis gaisras buvo vienas iš sunkiausiai užgesintų ir gelbėtojų pastangas trikdė pasenusi įranga.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.