aA
Vajasiškio kaime (Zarasų r.) penktadienį viešėjusi prezidentė Dalia Grybauskaitė prisipažino dabartinei Vyriausybei esanti „kantresnė“ nei jos pirmtakei. Šalies vadovė taip pat pasidžiaugė tautines tradicijas puoselėjančiomis bendruomenėmis bei prisiminė pati andai mušusi sviestą.
D. Grybauskaitė kaime kalbėjo ir apie sviesto mušimą, ir apie atlaidumą premjerui
© DELFI (P.Garkausko nuotr.)

Bendraudama su žiniasklaida, prezidentė pirmiausiai negailėjo pagyrų Vajasiškio bendruomenei – tiek už tradicijų palaikymą, tiek už vaišes.

„Tai bus antrasis prezidentas, kuris apsilankė mūsų kaime. Pirmas buvo Antanas Smetona. Dabar ir D. Grybauskaitė apsilankys“, - prieš atvykstant prezidentei džiaugėsi kaimo žmonės.

D. Grybauskaitei atvykus pirmiausiai buvo aprodyta kaimo bažnyčia ir šalia esanti varpinė. Vėliau prezidentė apsilankė mitologiniame sode, kur ją pasitiko mistiniai lietuvių liaudies veikėjai.

Bene linksmiausia šventės dalis vyko kaimo bendruomenės namuose, kur veiksme dalyvavo ir pati D. Grybauskaitė. Prezientė grojo kartu su Vajasiškio kaimo ansambliu, o vėliau buvo supažindinta su tradiciniais lietuvių amatais.

„Kaimai, kurie išsaugo tokias gražias lietuviškas tradicijas, o šiandien – kaip tik Rasos. Tikrai džiaugiuosi, kad tokių kaimų yra, o čia aplink yra 33 tokie kaimai, į kuriuos žmonės nori važiuoti, važiuoja, o svarbiausia, kad patys šių kaimų gyventojai gyvena tuo ritualu ir ta švente, teikdami džiaugsmą kitiems. Svarbiausia, kad jie turi užsiėmimą ir viską daro su meile. Ragavome visko, ką tik sugeba padaryti. Tai tikrai labai skanu. Netgi turėjau galimybę mušti sviestą, ką dariau tik labai labai jauna“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Tuo tarpu vietos žmonės neslėpė džiaugsmo.

„Patikėkite, mūsų kaime tai buvo didžiulė šventė, tiek ruošėmės!“, - kalbėjo viena kaimo moteris.

„Dabar jau tikrai visas kaimas balsuos už D. Grybauskaitę. Bet kad tik eitų į rinkimus, nes nebus ką rinkti“, - kalbėjo kita moteris.

Prezidentė vizitas  Vajasiškio kaime truko pora valandų.

A. Butkevičiui prezidentė „šiek tiek kantresnė“ nei A. Kubiliui

Prezidentė pakartojo, jog, jos nuomone, Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė kol kas tik „ruošiasi dirbti“, o ne užsiima darbu. Tačiau premjerą ir jo partiją šalies vadovė linkusi pateisinti dėl valdančiosios koalicijos struktūros.

„Jau esu minėjusi, (...) kad ši valdančioji dauguma yra labai sudėtinga. Ir dirbti joje pasišovusiems socialdemokratams, ypač prisiimant atsakomybę už visą Vyriausybę, yra tikrai nelengva. Todėl, matydama tokią situaciją, šiek tiek esu kantresnė. Ir vis tik dar laukiu rezultatų šios daugumos darbe“, - sakė D. Grybauskaitė.

Paklausta, ar tai reiškia, kad ši Vyriausybė silpnesnė už Andriaus Kubiliaus Ministrų kabinetą, šalies vadovė tiesaus atsakymo nepateikė: „Aš kalbėjau apie koaliciją, o ne apie Vyriausybę“.

Sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio veikloje, kaip ir Vyriausybės darbe, prezidentė teigė matanti „daugiau kalbų negu darbų“. Tačiau tai esą nereiškia jos palaikymo V. Andriukaičio interpeliacijai. „Interpeliuoti už kalbas gal dar ir nereikėtų skubėti“, - teigė D. Grybauskaitė.

Valdančiųjų rengiamos mokesčių reformos prezidentė nesiėmė vertinti. „Visa tai – kol kas kalbų lygyje. Realiai mokesčių reforma greičiausiai bus pateikta, jeigu iš viso tokia bus, rudenį“, - vertinti neskubėjo D. Grybauskaitė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.