aA
Joninių savaitgalį pajūris turėtų būti sausakimšas. Tiesa, ne dėl Joninių.
Savaitgalį į pajūrį – ne dėl Joninių
© R.Juozapaitytės nuotr.

LRT.lt kalbinti verslininkai tvirtina, kad jokių renginių jiems čia nereikia – užtenka jūros ir gero oro. Savo ruožtu kaimo turizmo sodybų šeimininkai jau kaitina pirtis šventei.

„Vietų seniai nebeturime, prieš mėnesį viską išnuomojome“, – naujienų tinklalapiui LRT.lt tikina Nidoje dirbanti verslininkė Indrė Navarackienė. Pašnekovė sako, kad tautiečiai laukė ilgojo Joninių savaitgalio.

„Praėjusiais metais taip pat buvo geras oras. Mūsų užimtumas šimtaprocentinis. Prieš pat Jonines sulaukiame 6–7 kartus daugiau skambučių nei įprastai“, – tęsia verslininkė. I. Navarackienės žiniomis, rankomis trina ir kiti pajūrio verslininkai – mažai kur liko laisvų vietų. Vieni iš Nidos išvyks pirmadienį, kiti užsibus iki antradienio ryto – kai eilės prie keltų bus mažesnės.

Tuo metu skelbimų portalo PrieJūros.lt visuomenės informavimo specialistė Vaida Jurkėnienė LRT.lt teigia, jog Joninių savaitgalį būna daugiau užsakymų nei įprastai. Tačiau esą viskas priklauso nuo orų – rezervacijas žmonės dažnai atšaukia net paskutinę minutę, jei būna prasta orų prognozė ar ima lyti.

„Pajūrio verslininkai labai dėl to nerimauja, nes kartais rezervacijos atšaukiamos, o prognozės nepasitvirtina. Taip dažnai nutinka Kuršių nerijoje, nes ten klimatas ypač greitai keičiasi. Praėjusią vasarą buvo keletas tokių savaitgalių, kai sinoptikai žadėjo prastus orus, žmonės atšaukė užsakytas rezervacijas, o iš tikrųjų Kuršių nerijoje buvo saulėta ir šilta“, – sako V. Jurkėnienė.

Norintieji Jonines švęsti tradiciškai, turi galimybę vykti ir į kaimo turizmo sodybas – kai kurios jų siūlo viešus Joninių renginius.

„Keletas sodybų turi tradicinius renginius su bendruomene. Sodybos, kurios turi dideles teritorijas, pradeda daryti masinius renginius. Žinoma, dalis sodybų orientuojasi į ramų poilsį, tad jos ir toliau siūlo tą pačią paslaugą – žmonės išsinuomoja sodybą savaitgaliui pailsėti. Viskas priklauso nuo sodybos: vieni laisvas dienas leidžia aktyviai, kiti – pasyviai“, – LRT.lt sako Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) vadovas Linas Žabaliūnas.

„Mūsų užimtumas šimtaprocentinis. Prieš pat Jonines sulaukiame 6–7 kartus daugiau skambučių nei įprastai“

Vadovo žiniomis, tos sodybos, kurios organizuoja Joninių renginius, surenka nemažus lankytojų srautus. Dalis klientų į jas sugrįžta ir tuo mėgaujasi.

Viena tokių sodybų įsikūrusi Telšių rajone. Jos šeimininkas Ričardas Rasiukas LRT.lt sako organizuojantis Joninių šventimą jau trečius metus iš eilės. „Kiekvieną kartą pavyksta vis stipriau ir gražiau“, – priduria pašnekovas.

Visgi verslininkas įspėja – jo rengiamoje šventėje negali būti jokio alkoholio. „Laikomės Rasos tradicijų, jokio alkoholio per visą šventę. Jokio „baliavojimo“, viskas yra susieta su gamta – žolynų rinkimas, kupoliavimas, ženklų rišimas, ugnies ritualai, saulės palydėjimas.

Kai ateis naktis, maudysimės pirtyje, upėje. Visa šventė susijusi su dainomis ir šokiais. Kai išauš rytas, važiuosime ant piliakalnio, šįkart – Šatrijos. Sutiksime saulę, maudysimės rasoje ir eisime miegoti“, – renginio programą pristato R. Rasiukas.

www.lrt.lt