aA
Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį nusprendė skirti ekspertizę dėl didelės vertės svetimo turto iššvaistymo išteisintos švietimo ir mokslo ministro žmonos architektės Editos Pavalkienės baudžiamojoje byloje.
E. Pavalkienės byloje teismas paskyrė ekspertizę
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Skirti ekspertizę teismo prašė Generalinė prokuratūra. Prokuratūra mano, kad šia ekspertize bus nustatyta, kiek darbų atlikta.

Byloje buvo tiriamas sankryžos rekonstrukcijos ir naujo viaduko statybos projektas. Konkurse dalyvavo tik E.Pavalkienės vadovaujama bendrovė "Miestprojektas". Prokurorai anksčiau teigė, kad šimtatūkstantinę sąskaitą išrašiusi bendrovė neatliko darbų.

Byloje kaltinimai pateikti ne tik E.Pavalkienei, bet ir Zenonui Girčiui bei Valiui Knokneriui.

Išteisintųjų gynėjai sukritikavo prokuratūros siūlomą ekspertizę, nes esą ji tik užvilkins bylą. Gynėjai sako, kad kai kurie prokuratūros klausimai būtų aktualūs, jeigu būtų kalbama apie baigtą projektą, o klausimai ekspertui, ar sutartyje numatyta kaina pagrįsta ir atlikta, išeina iš kaltinimo ribų.

E.Pavalkienės advokatas Gytis Mekionis BNS sakė, kad skyrus ekspertizę, bylos nagrinėjimas sustos mažiausiai pusmečiui.

Be to, advokatų manymu, toks prokuratūros prašymas paneigia kaltinimo esmę, nes kaltinama, kad neatlikta jokių darbų, o dabar siūloma ekspertizė, kiek tų darbų atlikta.

"Kaltinimas suformuluotas, kad visiškai neatlikti darbai, dabar prašoma atsakyti, kokiai sumai buvo atlikta darbų - tai nesusiję su pareikštais kaltinimais", - teisme yra sakiusi išteisintojo V.Knoknerio gynėja Inga Blaževičienė.

Byla Apeliaciniame teisme nagrinėjama pagal Kauno apygardos prokuratūros skyriaus prokurorės skundą - prašoma panaikinti Kauno apygardos teismo sausio 18 dienos nuosprendį ir priimti šioje byloje naują nuosprendį.

E.Pavalkienę prašoma pripažinti kalta paskirti galutinę subendrintą bausmę - trejus metus laisvės atėmimo, paskiriant šią bausmę atlikti pataisos namuose.

Kitą kaltinamąjį Z.Girčį prašoma taip pat pripažinti kaltu ir paskirti trejų metų ir šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, o kaltinamąjį V.Knoknerį prašoma nuteisti pusantrų metų laisvės atėmimu.

Prokuratūra taip pat prašo visiškai patenkinti šioje byloje pareikštą civilinį ieškinį ir iš Z.Girčio, V.Knoknerio ir E.Pavalkienės solidariai priteisti 763 tūkst. litų Kauno miesto savivaldybės administracijos naudai.

Apeliaciniu skundu Kauno miesto savivaldybės administracija prašo panaikinti sausio 18 dienos nuosprendžio dalį, kuria atmestas civilinis ieškinys, ir pareikštą civilinį ieškinį patenkinti visiškai, solidariai priteisiant iš Z.Girčio, V.Knoknerio ir E. Pavalkienės 713 tūkst. litų.

Sausio 18 dieną Kauno apygardos teismas paskelbė, kad prokurorų kaltinimo dėl didelės vertės turto iššvaistymo ir klastojimo nepatvirtina įrodymai, kuriais kaltinimas grindžiamas. Anot teisėjo, kaltinimas buvo nelogiškas ir grindžiamas tik neinformatyviais parodymais.

Savo kaltę visą laiką neigusi E. Pavalkienė sako nesutinkanti su prokurorų pozicija.

"Darbai buvo atlikti. Čia yra tik toks nesusipratimas, kadangi nepriimtas sprendimas, kas tame sklype galėtų būti", - žurnalistams teisme sakė E.Pavalkienė.

Ji teigė, kad projekto kaina buvusi pagrįsta: "Skaičiuojame kainą, už kiek galima padaryti".

"Darbai, už kuriuos išrašėme sąskaitas, buvo padaryti. Buvo atlikti visi sklypo geodeziniai tyrimai, suprojektuotas 775 metrų ilgio viadukas, padarytas sankryžos planas. Savivaldybei pateikta 4 tomų atliktų darbų byla. Prie projekto dirbo 20 žmonių komanda, samdėme subrangovus", - yra teigusi E.Pavalkienė.

Anot jos, suprojektavus konstrukcijas ir atlikus inžinerinius skaičiavimus, patekta į aklavietę, mat paaiškėjo, kad viaduko šioje vietoje Kaune pastatyti neįmanoma, nes savivaldybės turimas sklypas yra per mažas.

Prezidentės atstovai yra kritikavę D.Pavalkį dėl to, kad jis nepranešė šalies vadovei apie žmonai pateiktus kaltinimus prieš paskyrimą į pareigas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.