aA
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir kitos grupės ataskaitoje skelbia, kad daugiau nei viena iš trijų moterų pasaulyje patiria fizinį arba seksualinį smurtą, pranešė BBC.
Pasaulyje smurtas prieš moteris prilygsta epidemijai
© Shutterstock nuotr.

Ataskaitoje teigiama, kad 38 proc. nužudytų moterų mirė nuo savo partnerių rankos ir kad smurtas, kurį moterys patiria iš partnerių, sukelia depresiją ir kitas sveikatos problemas. PSO vadovė Margaret Chan sakė, kad smurtas prieš moteris yra "epidemijos masto pasaulinė sveikatos problema".

Ataskaitą apie smurtą prieš moteris parengė PSO, Londono higienos ir tropinės medicinos universitetas ir Pietų Afrikos medicinos tyrimų taryba. Autoriai teigia, kad tai pirmasis sistemingas viso pasaulio duomenų tyrimas, kuriame vertinama moterų ir mergaičių fizinė bei psichologinė sveikata. Tyrėjai nustatė, kad 30 proc. moterų visame pasaulyje patiria partnerių smurtą. 42 proc. moterų dėl fizinės ar seksualinės partnerių prievartos patiria sužalojimus. 38 proc. nužudytų moterų mirė nuo savo partnerių rankos. Ne partnerių smurto aukos 2,6 karto dažniau suserga depresija nei smurto nepatyrusios moterys. Partnerių smurto aukos dvigubai dažniau turi panašių sutrikimų. Smurto aukos dažniau turi su alkoholiu susijusių problemų, dažniau darosi abortus ir užsikrečia lytiniu keliu plintančiomis ligomis bei ŽIV.

Pabrėžiama, kad visame pasaulyje sveikatos darbuotojai turėtų rimčiau žiūrėti į smurtą prieš moteris. Medicinos darbuotojai turėtų būti mokomi geriau atpažinti tokio smurto požymius ir suteikti reikiamą pagalbą.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.