aA
Berlyne žadindamas pilietiškumo dvasią Prezidentas Barackas Obama trečiadienį pakartojo savo raginimą mažinti JAV ir Rusijos branduolinį arsenalą ir kovoti su klimato pokyčiais, kuriuos pavadino "pasauline mūsų laikų grėsme".
Barackas Obama, Angela Merkel
Barackas Obama, Angela Merkel
© Reuters/Scanpix

Daug klausimų palietusioje kalboje, išvardinęs virtinę pasauliui tenkančių iššūkių, B.Obama sakė, kad norėtų pažadinti senąją Berlyno dvasią, gyvavusią Šaltojo karo metais, kai žmonės kovojo už susijungimą.

"Šių dienų grėsmes nėra tokios atšiaurios kaip prieš pusę šimtmečio, bet kova už laisvę, saugumą ir žmogaus orumą, ši kovą tęsiasi", - kalbėjo jis, spiginant saulei prie istorinių Brandenburgo vartų. - Aš atvykau čia į šį vilties miestą, nes mūsų laikų išbandymas reikalauja tokios pat kovingos dvasios, kuri buvo būdinga Berlynui prieš pusę šimtmečio".

JAV prezidentas paragino trečdaliu sumažinti JAV ir Rusijos branduolinius arsenalus, tvirtindamas, kad įmanoma ir užtikrinti amerikiečių saugumą, ir atgrasinti karinguosius, tuo pačiu metu mažinant branduolinio ginklo atsargas.

B.Obamos kreipimasis nuskambėjo praėjus beveik 50 metų po garsios Johno F.Kennedy kalbos, kurią jis pasakė šiame anksčiau padalintame mieste.

Nusimetęs švarką ir vis pasišluostydamas prakaituotą veidą, prezidentas, apsaugotas neperšaunama sienele, skaitė tekstą maždaug 6000 asmenų miniai.

Ši B.Obamos kalba ryškiai skyrėsi nuo 2008 metais šiame mieste skaitytosios, kai net 200-tūkstantinei miniai jis atskleidė savo viziją apie Amerikos lyderiavimą. Toji kalba atspindėjo jo ambicijas, o dabartinėje buvo linkima nebūti labai patenkintiems savimi.

"Pasitenkinimas (nusiraminimas) nėra didžiųjų tautų savybė", - tvirtino B.Obama.

"Šiandien, - tęsė jis, - žmonės susirenka į tokias vietas kaip ši prisiminti istorijos, ne kurti jos. Šiandien mes nestovime prieš betono sienas ar spygliuotą vielą".

Ši kalba sakyta, praėjus beveik 50 metų, likus savaitei iki jubiliejinės dienos, kai velionis JAV prezidentas J.F.Kennedy pareiškė "Ich bin ein Berliner" ("Aš esu berlynietis"). B.Obama, aiškiai suvokdamas nesąs istorinis J.F.Kennedy šešėlis, paprašė susirinkusiųjų atkreipti dėmesį į buvusio prezidento kreipimąsi.

"Jeigu mes pakelsime savo akis, kaip ragino prezidentas Kennedy, mes pripažinsime, kad savo darbo dar nesame padarę, - sakė B.Obama. - Juk mes esame vien Amerikos ir Vokietijos piliečiai, mes esame ir pasaulio piliečiai".

B.Obama vėl kartojo siekiąs "taikos ir teisingumo" pasaulyje prieš netoleranciją, skurdą, Artimųjų Rytų konfliktus ir ekonominę nelygybę.

Bet dar iki šios kalbos prezidento patarėjai Baltuosiuose rūmuose pabrėžė jo raginimą mažinti branduolinius arsenalus ir nurodė, jog kaip tik tai yra jo kalbos šerdis.

"Taika kartu su teisingumu reiškia saugaus pasaulio be branduolinių ginklų siekį, nesvarbu kokia tolima galėtų būti ši svajonė", - pasakė B.Obama.

"Mes galime užtikrinti Amerikos ir mūsų sąjungininkių saugumą ir palaikyti stiprų bei patikimą strateginį atgrasinimą, nors ir trečdaliu sumažinę mūsų dislokuotus strateginius branduolinius ginklus", - tvirtino jis.

Apie branduolinių ginklų arsenalo mažinimą B.Obama yra kalbėjęs ir anksčiau, tačiau paminėdamas šią problemą svarbioje savo kalboje B.Obama parodė, kad nori vėl sugrįžti prie šio klausimo, kuris buvo vienas svarbiausių jo pirmosios kadencijos nacionalinio saugumo darbotvarkėje.

Pirmadienį Šiaurės Airijoje vykusio Didžiojo aštuoneto lyderių susitikimo užkulisiuose B.Obama su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu taip pat kalbėjosi apie branduolinės ginkluotės mažinimą. Pirmosios B.Obamos prezidentavimo kadencijos metu JAV ir Rusija pagal atnaujintą Strateginės ginkluotės mažinimo sutartį (START) susitarė sumažinti savo branduolinį arsenalą iki 1 tūkst. 550 *branduolinių galvučių.

Tuo tarpu Maskvoje Rusijos prezidento Vladimiro Putino padėjėjas Jurijus Ušakovas sakė, kad į tolesnį branduolinės ginkluotės mažinimą turės įsitraukti ne tik Rusija ir Jungtinės Valstijos, bet ir kitos šalys.

"Dabar esanti padėtis labai skiriasi nuo tos, kuri buvo septintajame ar aštuntajame dešimtmetyje, kai apie ginkluotės mažinimą kalbėjo tik JAV ir Rusija", - sakė J.Ušakovas.

B.Obamos raginimas bendradarbiauti su Maskva nuskambėjo tuo metu, kai JAV ir Rusijos santykiai yra gana įtempti, nes šalys remia skirtingus Sirijos pilietinio karo priešininkus. Be to, Rusija ir toliau nepatikliai žiūri į JAV priešraketinės gynybos planus Europoje, nors ES tikina, kad šis skydas Maskvai grėsmės nekelia.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle, kuris yra aktyvus branduolinio nusiginklavimo gynėjas, jau seniai ragina iš Vokietijos teritorijos pašalinti likusius paskutinius JAV branduolinius ginklus, kur užsiliko nuo Šaltojo karo laikų. Vakarinėje Vokietijos dalyje esanti Biuchelio karinių oro pajėgų bazė yra viena iš nedaugelio tokių Europoje likusių objektų, kuriuose dislokuoti šie ginklai.

2009 metų Vokietijos koalicinės vyriausybės sutartyje A.Merkel vadovaujami konservatoriai ir G.Westerwelle "laisvieji demokratai" susitarė daryti spaudimą NATO ir Vašingtonui dėl branduolinio ginklo perkėlimo iš šalies, tačiau konkretaus grafiko nesudarė.

Dauguma branduolinį ginklą turinčių valstybių saugo turimo branduolinių galvučių skaičius paslaptį, tačiau nepriklausomi branduolinės politikos ekspertai sako, kad visos šalys, išskyrus Rusiją ir JAV, jų turi ne daugiau nei po 300. Amerikos mokslininkų federacijos duomenimis, Prancūzija saugo apie 300 branduolinių galvučių, Kinija - apie 240, Britanija - 225, o Izraelis, Indija ir Pakistanas maždaug po 100.

B. Obama: JAV nesekė vokiečių ir prancūzų elektroninės korespondencijos

JAV prezidentas B. Obama trečiadienį, gindamas Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) sekimo programas, pareiškė, kad Jungtinės Valstijos niekada "nesiknaisiojo" po Vokietijos, Prancūzijos ar Amerikos piliečių elektroninius laiškus.

Viešėdamas Vokietijoje, kuri išreiškė susirūpinimą dėl JAV vykdytos telefonų ir internetinių duomenų rinkimo programos, B.Obama ją gindamas sakė, jog būtina surasti pusiausvyrą tarp piliečių saugumo ir jų duomenų slaptumo užtikrinimo.

Pasak B.Obamos, NSA įrašinėjami telefono pokalbiai ir renkama internetinė informacija padėjo išaiškinti mažiausiai 50 grėsmių, kurios kėlė pavojų ne tik JAV, bet ir kitoms šalims, tokioms kaip Vokietija.

B.Obama kalbėjo per bendrą spaudos konferenciją su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

A. Merkel sakė, kad ši tema buvo aptarta ir jos susitikime su B.Obama. Pasak kanclerės, žvalgyboje svarbu rasti tinkamas proporcijas ir pusiausvyrą.

Atsisako įvardinti JAV pagalbą Sirijos sukilėliams

B. Obama trečiadienį atsisakė patikslinti, kokią konkrečiai karinę pagalbą JAV ketina teikti Sirijos sukilėliams, jo administracijos pareigūnams prasitarus, jog sukilėliai gali tikėtis lengvųjų šaunamųjų ginklų siuntų.

"Negaliu komentuoti ir nekomentuosiu su Sirijos opozicija susijusių mūsų programų specifikos", - sakė B.Obama per bendrą spaudos konferenciją su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

B. Obama: mūsų darbas dar nebaigtas

B. Obama ragina europiečius ir amerikiečius nenurimti, nors Šaltasis karas jau baigėsi.

B.Obama trečiadienį kalbėjo prie Berlyno padalinimą menančių Brandenburgo vartų, praėjus beveik 50 metų po garsios Johno F.Kennedy kalbos, kurią jis pasakė šiame mieste.

Pasak B.Obamos, dabar, kai spygliuota viela ir betono siena nebeskiria Rytų ir Vakarų Berlyno, atsiranda pagunda užsidaryti savyje.

JAV prezidentas sakė sugrįžęs į Berlyną todėl, kad mūsų laikų išbandymams reikia tos pačios kovinės dvasios. Šių dienų iššūkiais jis pavadino skurdą ir nedarbą, kuriems reikia pasaulio dėmesio.

"Mūsų darbas dar nebaigtas", - sakė B.Obama.

Žada stiprinti pastangas uždaryti kalėjimą Gvantaname

JAV prezidentas trečiadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos sustiprins savo pastangas uždaryti karinį kalėjimą Gvantaname.

"Nors mes ir toliau išliekame budrūs dėl terorizmo grėsmės, privalome atsisakyti mąstymo apie nuolatinio karo grėsmę, o Amerikoje tai reiškia, kad turime sustiprinti mūsų pastangas uždaryti kalėjimą Gvantaname", - sakė B.Obama prie Brandenburgo vartų Berlyne.

"Tai reiškia mūsų naujų technologijų, tokių kaip bepiločiai lėktuvai, griežtą kontrolę, tai reiškia saugumo siekimo ir privatumo kontrolės pusiausvyrą", - pridūrė jis.

JAV "padarys daugiau" kovoje su klimato pokyčiais

B. Obama pažadėjo, kad "Amerika padarys daugiau", kad būtų mažinama klimato kaitos grėsmė, ir pasaulis turi taip pat panašiai elgtis, kol dar nevėlu.

"Mūsų karta turi artėti prie pasaulinio susitarimo, kad galima būtų priešintis kintančiam klimatui, kol dar nevėlu; toks mūsų darbas, mūsų užduotis", - pabrėžė B.Obama savo kalboje Berlyne.

Karštą dieną kalbėdamas akinančioje saulėje prie Brandenburgo vartų B.Obama sakė, kad "taika ir teisingumas reiškia, jog nereikia pasmerkti mūsų vaikų atšiauresnei, mažiau svetingai planetai".

Jis pažymėjo, kad Vokietija, sparčiai plėtojanti saulės, vėjo ir kitas atsinaujinančias energijos rūšis, ir Europa pirmauja stengdamosi kovoti su planetos šiltėjimu, ledynų tirpimu ir vandenynų lygio kilimu.

B.Obama pasakė, kad Jungtinės Valstijos padvigubino atsinaujinančios energetikos mastą, didina automobilių degalų našumą, mažina anglies išmetimą į aplinką, tačiau pabrėžė: "Mes žinome, kad turime padaryti daugiau, ir darysime daugiau."

Atsižvelgdamas į sparčią plėtrą tokiose šalyse milžinėse kaip Kinija ir Indija, B.Obama pažymėjo: "Kai pasaulinė vidurinioji klasė kasdien vis daugiau vartoja energijos, viso to dabar turi imtis visos valstybės, ne tik kai kurios".

"Nes liūdna alternatyva paveiktų visas valstybes. Žiauresnės audros, didesnis badas, grėsmingesni potvyniai, naujos pabėgėlių bangos, niokojamos pakrantės, augantis vandenynų lygis", - perspėjo JAV prezidentas apie galimą ateitį.

Perspėjo ES dėl didžiulio jaunimo nedarbo

JAV vadovas siūlo Europai suderinti savo ekonomikos politiką su jaunimo nedarbo problemos sprendimu.

Berlyne vykusioje spaudos konferencijoje B.Obama sakė tikįs euro zonos politika 17-os šalių bloką ištikusiai krizei išspręsti, bet perspėjo, kad politikai negali nusisukti nuo "mūsų pagrindinio tikslo - padaryti žmonių gyvenimą geresnį".

Euro zonoje nedarbo lygis pasiekė 12 procentų, o Ispanijoje ir Graikijoje jaunimo nedarbas sudaro daugiau nei 50 procentų.

Kalbėdamas greta Vokietijos kanclerės Angelos Merkel, kuri labiausiai Europoje rūpinasi biudžeto apkarpymais ir struktūrinėmis reformomis, B.Obama pažymėjo - jeigu jaunimo nedarbas taptų per didelis, reikėtų "moduliuoti" požiūrį (į jaunimo nedarbą) ir "užtikrinti, kad neprarastume visos kartos".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.