aA
Birželio 18 d. ryte jungtinės Europos policijos pajėgos, kurių veiklą koordinavo Europolas, sulaikė 18 Gruzijos Kutaisio grupuotės įtariamųjų. Didžiausia operacijos dalis vyko Italijoje, kur Nacionalinės policijos Centrinė operatyvinė tarnyba ir mobilioji komanda „Squadra“ sulaikė 7 įtariamuosius. Tuo pat metu sulaikymai vyko Lietuvoje, Čekijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Portugalijoje ir Vengrijoje.
Jungtinės septynių Europos šalių policijos pajėgos sutriuškino vieną įtakingiausių organizuotų nusikalstamų grupuočių
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Sulaikymo metu iš įtariamųjų buvo paimti ginklai, narkotikai ir apie 100 tūkst. eurų grynųjų pinigų. Sulaikyta grupuotė yra žinoma kaip viena reikšmingiausių, jai vadovauja aukšto lygio Rusijos organizuoto nusikalstamumo pasaulio elitui priklausantys „įteisinti vagys“ („Vor v zakone“), praneša Policijos departamentas.

Lietuvoje operaciją vykdė Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai. Gavus informaciją iš Europolo, buvo nustatyta įtariamųjų buvimo vieta Vilniuje ir ankstyvą antradienio rytą sulaikyti 5 asmenys.

Tai pirmas kartas, kai Europoje vienu metu sulaikoma tiek daug „įteisintų vagių“. „Kutaisio“ vadeivos sulaikymas yra ypatingai reikšmingas smūgis rusiškai kalbantiems organizuoto nusikalstamumo nariams. Be vadeivos, taip pat buvo sulaikyti ir kiti grupės lyderiai.

Pusantrų metų truko apsikeitimas žvalgybine informacija ir įrodymų rinkimas keliose Europos Sąjungos šalyse. Reikšmingą operatyvinę pagalbą tyrimui suteikė Belgijos ir Lenkijos teisėsaugos institucijos.

Ši grupuotė - Eurazijos nusikaltėliai, kurie yra laikomi rusiškai kalbančių organizuoto nusikalstamumo grupių lyderiai, kontrolieriai ir reguliuotojai. Jau keletą metų šio nusikalstamumo plotmėje nepasidalinama valdžia dėl konflikto tarp dviejų pagrindinių Gruzijos klanų – Tbilisio ir Kutaisio. Pagrindinės šio konflikto priežastys yra kova dėl svarbių nusikalstamų investicijų sričių, o pagrindinis tikslas – visiškai kontroliuoti visas Eurazijos organizuotas nusikalstamas grupuotes.

Be to, po Tbilisio grupuotės vadeivos nužudymo Maskvoje, 2013 m. sausio mėn., atsiradus laisvai nišai, pagrindiniai veikėjai keletą kartų smurtiniu būdu bandė sustiprinti savo pozicijas. Kurį laiką ES teritorija jiems tapo prieglobsčiu nuo Eurazijoje vykdomo baudžiamojo persekiojimo, taip pat patrauklia aplinka, kurioje galima dislokuoti ir stebėti savo organizuotas nusikalstamas grupes, naujai investuoti nusikalstamu būdu gautas pajamas bei pasislėpti nuo galimo priešiškų grupių keršto vykstančioje kovoje dėl valdžios.

Nuo pat pradžios šiam tyrimui ES lygmeniu padėjo Europolo specialistai, kurie palengvino apsikeitimą kriminaline žvalgybine informacija su kitomis šalimis narėmis, teikė analitinius produktus ir su mobilaus biuro pagalba parėmė operaciją įvykio vietoje. Eurojustas dalyvavo tyrimo metu vykusiuose keliuose operatyviniuose susitikimuose.

Šios grupuotės suskaldymas buvo vienas iš ES teisėsaugos institucijų prioritetų. Prieš porą savaičių Europolas pagelbėjo kitos reikšmingos Prancūzijos policijos vadovaujamos operacijos vykdymui, kurios metu sulaikyti 42 asmenys, tame tarpe - trys „įteisinti vagys“ iš iš Tbilisio klano.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.