aA
Magistro laipsnį praėjusį penktadienį gynusius Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Verslo vadybos fakulteto studentus nustebino vaišėmis nukrauti stalai. Kas komisijai paruošė vaišes, taip ir liko neaišku.
Sovietiniai papročiai nemarūs: gynimų dieną – sumuštiniai su ikrais dėstytojams
© Shutterstock nuotr.

Lina (vardas pakeistas - DELFI) praėjusį penktadienį VGTU apsigynė magistro laipsnį. Iš fakulteto reikalų tvarkytojos studentai gavo atmintinę, kurioje aiškinama apie gynimo tvarką ir reikalavimus, taip pat patariama gerai išsimiegoti, pailsėti. „Komisijai turėkite mineralinio ar vaisių pasivaišinti gynimo metu“, – skelbia aštuntas atmintinės punktas.

„Prieš gynimą studijų koordinatorė parašė, kad reikia komisijai atnešti užkandžių ir gėrimų... Net „apšalau“ tai perskaičiusi. Viena bendrakursė bandė apsiimti tai derinti, bet mes trys iš šešių parašėme, kad mums tai nepriimtina“, – DELFI sakė Lina.

Kadangi minėtas trejetas gynėsi ne pirmasis, nusprendė į gynimą nieko nesinešti. Tačiau atėję į gynimą studentai ant stalo išvydo pyragėlių, sumuštinių su ikrais, vaisių, mineralinio vandens. Pašnekovė sako, kad gynimo metu komisija elgėsi kultūringai ir gėrė tik mineralinį vandenį. Ji įtaria, kad komisija vaišinosi posėdžiaudama ir diskutuodama dėl pažymių.

Lina nuostaba pasidalino su mediciną baigusia drauge. Ši paaiškino, kad komisijai maistą užsakinėjo net iš restorano. „Tikrai labai keistai pasijaučiau, kadangi ginantis bakalaurą net minčių nebuvo kažką neštis. Suprantu, kad galima atsidėkoti darbo vadovui, bet už ką komisijai? Kad geresnį pažymį parašytų?“, – klausia VGTU magistrė.

Stalas nebuvo tuščias, tačiau padengė kiti

Romualdas Ginevičius
Romualdas Ginevičius
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Žinau šitą istoriją, kalbėjau su Giedre (studijų koordinatore - DELFI), kuri tai organizavo – ji turi visą susirašinėjimą, ji buvo parašiusi, kad nieko nebūtų, kad gali būti tik mineralinio vandens ar vaisvandenių – viskas. Čia kažkokia provokacija“, – išgirdęs klausimą apie vaišes, reagavo Įmonių ekonomikos ir vadybos katedros vedėjas profesorius Romualdas Ginevičius.

R. Ginevičius tvirtino, kad per gynimus stalas buvo tuščias.

Reikalų tvarkytoja Giedrė DELFI sakė magistrantams pranešusi apie gynimo reikalavimus ir tvarką. Juose užsiminta apie mineralinį vandenį ar vaisius. Pasak Giedrės, magistrantai jai parašė laišką aiškindami, kad yra iš skirtingų miestų ir nieko į gynimus neatsineš. „Aš atrašiau, kad jie nieko ir nesineštų, nes tai yra rekomendacija, tokia tvarka apskritai universitete nepraktikuojama, jūsų labai mažai ir niekuo nesirūpinkite. Jie atėjo į gynimus tuščiomis ir nieko neatsinešė“, – kalbėjo katedros darbuotoja. 

Tačiau ji patvirtino, kad stalas gynimo metu nebuvo tuščias. „Pripažįstu, auditorijoje buvo kažkieno paliktas stalas, nes prieš tai nuo ryto vyko gynimai, komisijos keitėsi kas pusvalandį, niekas nieko nekrausto“, – aiškino pašnekovė.

Vadinasi, vaišes paruošė kiti studentai.

Prodekanė: apie tokius dalykus neteko girdėti

VGTU Verslo vadybos fakulteto mokslo prodekanė docentė Ieva Meidutė sakė apie atvejį, kad studentai komisijai ruoštų vaišes, girdinti pirmąkart. „Šito nelabai galėjo būti, nebent pačių studentų iniciatyva padaryta, bet abejoju, ar komisija ir komisijos pirmininkas su tuo sutiktų. Kiek dalyvauju gynimuose, nė karto tokių dalykų nebuvo. Tačiau tikrai negaliu atsakyti už visas 6 fakulteto katedras ir už tai, ką ruošia studentai“, – teigė I. Meidutė.

Prodekanė aiškino, kad reikalavimai dėl vaišių komisijai į jokius reikalavimus nėra įtraukti. Jos tvirtinimu, komisijos nariai gali patys už kavą susimokėti, galų gale, nueiti į katedrą ir paprašyti, kad reikalų tvarkytoja padarytų kavos ir ant stalo padėtų saldainių.

„Tai netoleruotinas dalykas. Nebuvau komisijoje ir to nemačiau, todėl 100 proc. neteigiu, kad taip nėra ir 100 proc. negarantuoju, kad taip buvo“, – sakė I. Meidutė.

D. Dikšaitis: kvepia sovietmečiu

Buvęs Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Dainius Dikšaitis tokį atvejį įvertino kritiškai.

Dainius Dikšaitis
Dainius Dikšaitis
© DELFI / Tomas Vinickas

„Juokaujant būtų galima pasakyti, kad tai turbūt tam tikri papročiai, kai kurie akademinės bendruomenės atstovai jų niekaip negali atsikratyti. Natūralu, kad sklinda įvairios legendos apie dėstytojus, garbius profesorius, kuriems vienokiu arba kitokiu būdu galima suformuoti atitinkamą nuotaiką prieš egzaminą, kad jo metu būtų galima elgtis maloniau, demokratiškiau, kartais gal ir ne visai sąžiningai“, – kalbėjo D. Dikšaitis.

Pietus dėstytojams jis vertina kaip tam tikrą įtakos darymo formą. Pasak D. Dikšaičio, natūralu, kad tokie veiksmai niekur neapibrėžti, reglamentuoti, nėra privalomi. „Studentų tiesioginis ar netiesioginis vertimas tokiu būdu įsiteikti aukštesnes pareigas užimantiems žmonėms iš principo neatitinka nei lygybės, nei demokratiškumo principų, nei šiuolaikinės akademinės kultūros vertybių. Būtų visiškai kitas atvejis, jei po egzamino, po sesijos studentai drauge su savo dėstytojais eitų žaisti boulingo, biliardo, užsuktų į kino teatrą, koncertą ar šokius ir neformalioje aplinkoje bendrautų kaip lygūs su lygiais“, – dėstė D. Dikšaitis.

Buvusiam studentų lyderiui vaišės dėstytojams primena sovietmetį. 

„Tai kvepia ne visai skaidriais, etiškais ir gūdžius praeities laikus primenančiais reikalais. Kaip žinome iš tėvelių ir senelių pasakojimų, anuomet, kai Lietuva dar nebuvo nepriklausoma, tam, kad užimtum aukštesnį postą, būtum įvertintas ir pastebėtas, turėdavai visokeriopai įsiteikti. Gaila, kad kai kurios institucijos panašių praktikų niekaip nesugeba atsisakyti“, – kalbėjo D. Dikšaitis.

Pasak jo, sveikintina tai, kad į šį dalyką dalis studentų jau žiūri kaip į ne visai natūralų ir suprantamą reiškinį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.