aA
Seimo pirmininkas Vydas Gedvilas nesureikšmina, kad per apkaltą prezidento posto netekusiam Rolandui Paksui per iškilmingą Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai pradžios posėdį liepos 4-ąją istorinėje Seimo Kovo 11-osios salėje numatyta vieta garbingiausių svečių ložėje.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

"Kartais man tokios ambicijos, kur kas sėdės ir kas su kuo sėdės, tiesiog kelia juoką. Jeigu mes kalbame apie tai, kad turime vienyti tautą, turime būti draugiški, vieni kitiems pakantūs, tai nemanau, ar kažkokią įtaką padarys, jeigu R. Paksas bus pakviestas su žmona. Tuo labiau, kad jis buvo Prezidentas ir du kartus buvo premjeras, ir šiuo metu yra europarlamentaras", - trečiadienį interviu "Žinių radijui" sakė V. Gedvilas.

Per Kovo 11-osios minėjimą Seime politiko pasirodymas prezidentinėje ložėje sukėlė nevienareikšmių vertinimų.

"Jeigu mano nuomonės klaustų, tai aš kviesiu kaip parlamento pirmininkas, bet priimsime sprendimą. (...) Tai nėra ta tema, dėl kurios reikėtų labai daug kalbėti ar ginčytis, arba priimti kažkokius sprendimus", - sakė jis.

V. Gedvilas pridūrė nemanąs, kad valdančiosios koalicijos partneriai ar kiti politikai būtų prieš R. Pakso ir jo žmonos Laimos kvietimą į iškilmingą Seimo posėdį. Pasak parlamento vadovo, galutinį sprendimą dėl to priims Seimo valdyba.

"Dar kartą kartoju: kad mes, lietuviai, gal per daug pykčio laikome vienas kitam. Reikėtų daugiau tolerancijos, supratimo, atlaidumo ir gyventi kartu, ir spręsti visus klausimus vienoje komandoje, o ne taip, kad susipriešintume ir vienas kitam laikytume pyktį", - dėstė jis.

Komentuodamas dėl R. Pakso kandidatavimo galimybių, V. Gedvilas sakė, kad sprendimą turi priimti Seimo Konstitucijos komisija, kuri kaip tik trečiadienį renkasi į posėdį apsispręsti dėl per apkaltą iš prezidento posto pašalinto R. Pakso kandidatavimo rinkimuose.

"Lauksime, kokį sprendimą jinai priims, tada aš galėsiu komentuoti", - patikino pašnekovas.

Siūloma politikams, per apkaltą pašalintiems iš pareigų, uždrausti kandidatuoti dešimt metų.

Pernai gruodį Seimas pritarė Konstitucijos pataisų projektui, pagal kurį po apkaltos būtų draudžiama kandidatuoti rinkimuose tik ketverius metus. Tačiau ekspertai šias pataisas kritikuoja vien dėl to, kad prezidento kadencija trunka penkerius metus.

Keisti teisinį reguliavimą dėl per apkaltą pašalintų asmenų Lietuvą įpareigojo Europos Žmogaus Teisių Teismas. Jis pripažino, kad draudimas iki gyvos galvos dalyvauti Seimo rinkimuose iš prezidento pareigų atstatydintam R. Paksui yra neproporcingas jo padarytam nusižengimui

R. Pakso vadovaujama Tvarkos ir teisingumo partija priklauso valdančiajai koalicijai kartu su socialdemokratais, Darbo partija (leiboristais) ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

R. Paksas prezidento pareigų neteko 2004-aisiais. Jam surengta apkalta dėl priesaikos sulaužymo ir šiurkštaus Konstitucijos pažeidimo, kai jis išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.