aA
Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija pranešė, kad sprogimai Čiapajevsko kariniame bandymų poligone baigėsi. Apsaugos darbuotojas papasakojo, kaip pavyko išgyventi atsidūrus įvykių epicentre.
Sprogimas Samaros kariniame poligone
© youtube.com

newsru.com skelbia atnaujintus duomenis apie šiurpią nelaimę ir pasirodžiusius pirmuosius įvykio liudininkų pranešimus.

37 metų apsaugos darbuotojas, karo veiksmų Čečėnijoje veteranas Jurijus Frolovas „Life News“ papasakojo, kad jam išsigelbėti pavyko daugiau nei keturias valandas tūnant po geležine dėže. Visą tą laiką jam virš galvos griaudėjo šaudmenų sprogimai.

Vyro teigimu, pirmas sprogimas nugriaudėjo apie septintą valandą vakaro, kai jis išlipo iš automobilio UAZ, kuriuo buvo ką tik apvažiavęs teritoriją. Apsaugos darbuotojas pažymėjo, kad būtent tai jam išgelbėjo gyvybę, nes po minutės po jo kojomis sudrebėjo žemė ir į automobilį pataikius sviediniui, jis sprogo. Mėgindamas išsigelbėti, J. Frolovas pasislėpė po senos jūrų patrankos apsaugos dėže.

Apsaugos darbuotojas papasakojo, kad telefonu susisiekė su Nepaprastųjų situacijų ministerijos darbuotojais ir paaiškino, kur jo ieškoti. Praėjo beveik penkios valandos, kol jis pagaliau buvo rastas ir evakuotas. Gultis į ligoninę J. Frolovas atsisakė. Vyras gydytojus užtikrino, kad patyrė tik įbrėžimus.

Patikslintas nukentėjusiųjų skaičius

Samaros srityje esančiame Čiapajevsko kariniame bandymų poligone trečiadienio, birželio 19-osios, rytą baigė sproginėti šaudmenys. Gaisras pačiame poligone kol kas neužgesintas, jo plotas apima apie 0,3 hektaro. Nuo sprogimų kilęs miško gaisras jau likviduotas.

Sprogimai Prekybos ir pramonės ministerijai priklausančiame kariniame bandymų poligone prasidėjo antradienį, birželio 18 dieną, apie 19 valandą 30 minučių Maskvos laiku, netrukus kilo gaisras. Prekybos ir pramonės ministerijos atstovų duomenimis, sandėlyje šalia poligono buvo saugoma apie 11 milijonų šaudmenų.

Per incidentą nukentėjo 31 žmogus. Tai patikslinti duomenys, nes anksčiau buvo skelbiama apie 35 nukentėjusius asmenis.

Pirminiais duomenimis, gautais iš Samaros srities Katastrofų medicinos centro, į medikus pagalbos kreipėsi 31 žmogus, iš jų 22 asmenims skirtas ambulatorinis gydymas. Pranešama, kad į ligoninę paguldyti devyni žmonės.

Karinio bandymų poligono teritorijoje buvo devyni įmonės darbuotojai, visi jie buvo evakuoti šarvuotu policijos automobiliu „Tigr Bronto“.

Iš įvykio vietos buvo evakuoti 6489 žmonės. Greitosios pagalbos automobiliai iš šalia esančios Nagorno gyvenvietės į Čiapajevsko miesto ligoninę atvežė 35 asmenis. Iki trečiadienio ryto septyniose laikino apgyvendinimo punktuose buvo 114 žmonių, visi likusieji prisiglaudė pas giminaičius.

Sprogimas Samaros kariniame poligone
© youtube.com


Sprogimas Samaros kariniame poligone
© youtube.com

Žvalgo iš oro

Nelaimės padarinių likvidavimu užsiima 758 žmonės bei 139 technikos vienetai.

Naujienų agentūrai ITAR-TASS Rusijos Nepaprastųjų situacijų ministerijos Informacijos skyriaus vadovas Olegas Voronovas pranešė, kad nuo pat ryto virš poligono vyksta žvalgymas iš oro. Jis pažymėjo, kad pagal tai bus priimtas sprendimas dėl pirotechninių apskaičiavimų teritorijai išminuoti.

Į nelaimės vietą iš Maskvos atvyko būrio „Centropas“ ir centro „Lider“ darbuotojai su technika.
Gaisrui gesinti sudaryta aviacinė grupė, kurią sudaro du lėktuvai Be-200 ir sraigtasparnis Mi-8. Į Samarą ruošiasi išskristi dar du lėktuvai Be-200.

Čiapajevskas, kuriame gyvena apie 74 tūkst. gyventojų, įsikūręs apie 700 km į pietryčius nuo Maskvos.

Amunicijos sandėlių sprogimai Rusijoje – neretas reiškinys. Per pastaruosius trejus metus šalį sukrėtė mažiausiai tuzinas sprogimų, kurie nusinešė tiek civilių, tiek pareigūnų gyvybes.

Paskutinis toks skaudus sprogimas įvyko praėjusių metų gegužę, kai per sprogimą Mulino poligone Nižnij Novgorodo srityje penki Rusijos armijos kariškiai žuvo, o dar trys buvo sužeisti.

Socialiniuose tinkluose pasirodė dešimtys vaizdo pranešimų, kuriuose girdėti sprogimų kononada bei matyti gaisro liepsnos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.