aA
Naujuoju Europos Sąjungos (ES) ambasadoriumi Rusijoje paskirtas Vygaudas Ušackas sako, kad Europai būtina geriau suprasti besikeičiančias realijas Rusijoje, kurios visuomenėje jaučiamas politinis nubudimas.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Rugsėjo 1-ąją ES misijai Maskvoje pradėsiantis vadovauti buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras antradienį savo prioritetus pristatė Europos Parlamento Užsienio reikalų komiteto nariams.

Po Briuselyje vykusio uždaro susitikimo diplomatas BNS teigė, kad nors ES ir Rusijos siekiai ne visada sutampa, šalims narėms būtina susitarti dėl strateginių interesų.

"Mes sveikiname Rusijos visuomenės politinį nubudimą bei tęsime dialogą su valdžios ir pilietinės visuomenės atstovais, siekdami tarptautinių įsipareigojimų laikymosi žmogaus teisių bei įstatymo viršenybės klausimu. Tačiau kartu turime būti realistai pripažįstant, kad patys rusai turi išspręsti savo problemas, taip pat, kaip ir ES piliečiai sprendžia savo problemas", - BNS sakė V.Ušackas.

"Europos Sąjungai reikia geriau suprasti besikeičiančias realijas Rusijoje, tuo pačiu kolektyviai tarp 27 - greit 28 - ES šalių narių sutarti dėl strateginių interesų Rusijos atžvilgiu bei siekti ilgalaikių interesų nuosekliai ir visapusiškai", - teigė diplomatas.

Šiuo metu ES misijai Afganistane dar vadovaujantis V.Ušackas teigė, kad "Rusija yra viena iš svarbiausių ES strateginių partnerių, su ja siejami ypač glaudūs prekybos ryšiai - pernai prekybos mastai pasiekė 336 mlrd. eurų".

"Rusija taip pat labai svarbi sprendžiant bendros kaimynystės klausimus, globalius saugumo ir ekonomikos iššūkius. Rusiją ir ES sieja abipusiškai naudingas bendradarbiavimas energetikos srityje, kurį ES sieks gilinti, remiantis vidaus energetikos rinkos liberalizacijos ir diversifikacijos principais bei teisiškai apsaugant investicijas", - teigė jis.

"Nors ES interesai su Rusija nevisada sutaps, ir tie santykiai kai kuriais atvejais gali pergyventi sunkumus, ES ir Rusija yra tame pačiame Europos žemyne, turime bendrą istoriją bei susiduriame su bendrais ekonominiais, politiniais ir saugumo iššūkiais, kuriuos sprendžiant reikia siekti ilgalaikių, konstruktyvių ir patikimų santykių tarp ES ir Rusijos", - sakė V.Ušackas.

Būdamas Maskvoje jis žadėjo siekti pažangos dėl naujo susitarimo, kuris pakeistų dabartinį partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimą.

"Naujasis susitarimas apimtų platų dvišalių santykių spektrą, įskaitant nuostatas dėl prekybos ir investicijų, didesnio reguliacinės aplinkos suderinamumo", - teigė jis.

V.Ušackas nuo 2010 metų vadovauja ES atstovybei Afganistane.

Prieš tai jis buvo užsienio reikalų ministru buvusioje centro-dešinės Vyriausybėje, tačiau iš posto pasitraukė po nesutarimų su prezidente Dalia Grybauskaite.

V.Ušackas yra vadovavęs Lietuvos ambasadoms Jungtinėse Valstijose ir Didžiojoje Britanijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.