aA
Sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio atsakymai į klausimus Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijoje buvo įvertinti psichiatriniu terminu – echolalija.
Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Šis terminas reiškia beprasmį kalbėjimą, aidišką pakartojimą, turintį murmėjimo intonaciją. Psichiatrijoje echolalija būdinga sergantiems autizmu ar Aspergerio sindromu.

Taip ministro atsakymus įvertino konservatorė Rasa Juknevičienė, pasipiktinusi, kad nesulaukė tiesaus atsakymo į savo klausimus apie pirminę sveikatos apsaugos sistemos grandį. Ji taip pat teigė, kad būtent V. Andriukaitis atbaidė ją nuo darbo sveikatos apsaugos srityje, nes Aukščiausiojoje Taryboje pusmetis V. Andriukaičio vadovavimo komisijai baigėsi kalbomis.

„Dvidešimt metų nedalyvavau sveikatos diskusijose, nors man ši sistema man labai artima. Ir V. Andriukaičiui esu dėkinga už tai, kad mane bene visam gyvenimui atbaidė nuo sveikatos apsaugos dar nepriklausomybės pradžioje Aukščiausiojoje Taryboje, kai pusmetis jo pirmininkavimo tuometinei komisijai baigėsi kalbomis. Ir nebuvo jokių konkrečių sprendimų. Supratau, kad nervų gadinti neverta, išėjau į kitą sritį ir dabar džiaugiuosi tą padariusi“, - sakė R. Juknevičienė.

Konservatorių lyderis Andrius Kubilius sakosi nežinąs termino „echolalija“, bet V. Andriukaičio kalbėjimas jam esą asocijuojasi su žodžiu „eklektika“. Anot buvusio premjero, V. Andriukaitis neturi reikiamų savybių dirbti ministru, nors gali puikiai būti parlamentaru, mat ministras mėgsta pakalbėti.

„Aš tokio termino nežinau, turėčiau pasitikrinti, bet eklektiką aš irgi vartoju. Sunku ir atrasti lietuvių kalboje tinkamų žodžių. Mes V. Andriukaitį pažįstame dvidešimt metų, net daugiau jau, tai turiu pasakyti, kad jo mąstymas ir veikla labai tinka dirbant Seimo nariu, suteikiant daug darbo Konstituciniam Teismui, bet kol kas nematau tų savybių, kurios būtinos ministrui“, - sakė A. Kubilius.

Klausė apie pirminę ir antrinę sveikatos sistemos grandis

R. Juknevičienė savo pasisakyme teigė nesuprantanti, ką ministras nori daryti, nors pripažino nežinanti visuomenės, kuri būtų patenkinta sveikatos apsauga savoje šalyje. Politikė sakė, kad gausus V. Andriukaičio kalbėjimas visuomenei sukėlė susidomėjimą ir lūkesčius, bet pačios R. Juknevičienės lūkesčiai, pasak jos pačios, yra minimalūs dėl savo ankstesnės patirties dirbant su V. Andriukaičiu.

Politikė domėjosi situacija dėl pirminės sveikatos apsaugos grandies. Jos teigimu, kai kuriose didžiosiose valstybinėse poliklinikose pirminei grandžiai vadovai nuleidžia prievoles kasdien pas specialistus nusiųsti privalomai ne mažiau kaip penkiolika pacientų. „Kodėl? Todėl, kad tada pinigai tenka pinigai į tą pačią kasą“, - aiškino R. Juknevičienė.

„Jūsų kalbos apie pacientų įsisteminimą sukėlė įtampą ir sudarė įspūdį, kad esate nusiteikęs stabdyti pirminės grandies savarankiškumo plėtrą. Ar planuojate spartinti pirminės grandies neatskyrimą nuo antrinės dar labiau stiprinant šeimos gydytojo, kaip pamatinio sveikatos sistemos elemento, prestižą ir svarbą, nes jūsų skelbiama įsisteminimo idėja tikrai sugrąžins šeimos gydytoją į dispečerio vaidmenį, kokiame ir man kažkada sovietmečiu teko dirbti“, - klausė R. Juknevičienė.

„Jūs nuolat kalbate apie biudžeto skiriamus, ir iš tikrųjų, matyt, skiriamus pinigus privačiai medicinai, bet suplakate viską į vieną krūvą: ir privačias ligonines, ir konsultantus, ir paprastus gydytojų centrus. Ir kas tada atsitinka? Tokie kalbėjimai nepateikus konkrečių faktų ir konkrečių pasiūlymų, ką reikia daryti, nuteikia pacientus prieš gydytojus, nieko dėti medikai apkaltinti plaunantys pinigus, tai sukėlė blogą psichologinį klimatą ir taip emigracijai patrauklioje medikų visuomenėje“, - tęsė konservatorė.

Ji taip pat paklausė, ar V. Andriukaitis žino, kad toks neprioritetinis požiūris į pirminę grandį atsiskleidė, nes pirminei grandžiai buvo „uždėti“ brangūs privalomi tyrimai skydliaukei, kepenims tirtis, kurie kainuoja šimtais litų, tačiau esą nėra kriterijų, kam tuos tyrimus skirti – praktiškai to gali reikalauti kiekvienas žmogus.

„O pinigų pridėjote tik dešimčiai pacientų per metus, kai kasdien tokių tyrimų reikia penkiems pacientams. Ar jums žinoma tokia situacija ir kodėl jūs taip nemylite pirminės grandies?“ - klausė politikė.

V. Andriukaitis kalbėjo apie interpretacijas ir diskusijas

V. Andriukaitis į visus klausimus pradėdavo atsakyti teiginiu „mėginsiu atsakyti“ arba „galime padiskutuoti“.

„Iš tiesų pirminę grandį mėgstame, mylime, suprantame jų problematiką. Štai kodėl buvo diskusijos su pirminės grandies specialistais, kuriose galėjote laisvai dalyvauti. Viešos diskusijos vyko. Ir kaip tik po diskusijų išplėtėme normas tyrimams. Žinoma, reikia įvesti, kad ir indikacijos būtų. Nebūtina, kaip sakyti, visiems daryti, bet pagal medicinines indikacijas. Taigi kaip tik buvo patobulinta, kad šeimos gydytojai turėtų daugiau galimybių“, - aiškino V. Andriukaitis.

Toliau jis kalbėjo apie R. Juknevičienės interpretacijas, apie kurias esą galima diskutuoti dalykiškai. „Paprašysiu jūsų interpretacijos argumentų, susiėsime, apžvelgsime su departamento specialistais jūsų interpretacija, pažiūrėsime, kiek joje yra argumentų „už“ ir „prieš“, - aiškino ministras.

Politikas sako, kad „viskas prasidėjo“ nuo mėginimo įstatymų įteisinti sutarčių sudarymo su privačiomis pirminės grandies sveikatos priežiūros įstaigomis sąlygas, apribojimus ir tvarką. V. Andriukaitis guodėsi, kad šis Seimas įstatymų projektus grąžino tobulinti, nors dėl to turėjo sutarti valdančioji koalicija.

„Man labai svarbu pasakyti, kad dabar – po grąžinimo tobulinti – jau yra Konstitucinio Teismo nutarimas, kurį teks pacituoti. Lyginant stenogramą ir nutarimą – žodis žodin. Tą aš padarysiu antradienį – interpeliacijos metu, kad visiems būtų aišku. Tai, ką galima sukurti įvairių gandų, kalbų ir apkalbų pavidalu, manęs nestebina. Interpretacijų gausa ir tai, kas susiję su pinigų valdymu, visą laiką sukelia daug interesų konfliktų ir labai, kaip sakyti, įvairias diskusijas viešoje erdvėje“, - lėtai kalbėjo ministras.

Kalbėdamas V. Andriukaitis mojavo tik jam vienam žinomais popieriaus lapais, kurie turėjo iliustruoti įstatymų projektus, bet tai papiktino konservatorių Audronių Ažubalį, kuris pasiūlė nemojuoti popieriais, nes niekas vis tiek jų nemato.

„Aš tik noriu pasakyti, kad mes turime parengę medžiagą, kuri bus teikiama teisės aktų nustatyta tvarka“, - teigė V. Andriukaitis.

Kai R. Juknevičienė netekusi kantrybės paprašė atsakyti į klausimą dėl pirminės ir antrinės sveikatos sistemos grandies, V. Andriukaitis postringavo apie tai, jog pirminė ir antrinė grandys turi ne tik būti atskirtos, bet ir bendradarbiauti. Jo teigimu, labai blogai, kad šiandien šios grandys per daug atsiskyrusios – esą nėra nei bendrų konferencijų, nei sergamumo analizės. Tiesa, ką dėl to darys jis neužsiminė.

„Vienu žodžiu – yra toks terminas: echolalija. Psichiatrinis“, - išgirdusi atsakymus pasipiktino R. Juknevičienė.

Persekios už „vokelius“?

Sveikatos apsaugos ministras buvo klausinėjamas ir apie močiutes, kurios pusę savo pensijos paprastai išleidžia vaistams, o kitą pusę – kyšiams ligoninėse. Tokį klausimą uždavė Kęstutis Masiulis, kuris taip pat susidomėjo, ar iš tikrųjų vadovaujantys medikai dabar priversti masiškai stoti į socialdemokratų partiją.

„Gal visi medikai dabar turės prisiekti nebe Hipokratui, bet V. Andriukaičiui?“ - domėjosi K. Masiulis.

„Jūs ginate dovanas gydytojams, sakote, kad tai žmogiška. Ir tada noriu paklausti, ar močiutei, kuri ir taip pusę pensijos išleidžia vaistams, yra žmogiška dar antrą pusę išleisti dovanoms?“ - antrą klausimą uždavė konservatorius.

„Pradėsiu nuo močiutės. Jeigu jūs atnešite gėlių ar kaip senelis, ar kaip Seimo narys, už tai jūsų niekas tikrai nepersekios. Bet jeigu jūs manote, kad jus persekios, mes gyvensime ne teisinėje valstybėje. Bet jeigu jūs atnešite „vokelį“ – persekios. Mes pasistengsime tą padaryt“, - atsakė V. Andriukaitis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.