aA
Seimo komisija dėl namuose smurtavusio konservatoriaus Egidijaus Vareikio neliečiamybės panaikinimo antradienį susirinkusi į pirmą posėdį tą pačią dieną planuoja ir priimti sprendimą.
Egidijus Vareikis
Egidijus Vareikis
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Antradienį tvirtinant komisijos darbo reglamentą pakeisti terminai, kad balsuoti dėl rezoliucijos projekto komisija galėtų dar antradienį. Preliminariai sutarta dėl balsavimo maždaug apie 12 val., per rytinio posėdžio pertrauką.

Antradienį komisijos posėdyje išklausyta bylą kontroliuojanti Vilniaus rajono apylinkės prokurorė Ieva Kvedaraitė bei pats parlamentaras.

Anot prokurorės, E.Vareikis būdamas neblaivus dukart žmonai sudavė per veidą ir vieną kartą spyrė.

"Surinkta duomenų, kurie leidžia pagrįstai įtarti, kad E.Vareikis sukėlė fizinį skausmą smurtaudamas artimoje aplinkoje, tai yra, kad gegužės 4 dieną 20 val. 30 min. būdamas apsvaigęs nuo alkoholio savo namuose kairės rankos delnu du kartus sudavė sutuoktinei į veido dešinę pusę ir vieną kartą spyrė koja į dešinės pusės sėdmenis, sukeldamas nukentėjusiai fizinį skausmą", - komisijos posėdyje E.Vareikiui inkriminuojamus veiksmus pristatė prokurorė.

Pasak prokurorės, E.Vareikis buvo byloje apklaustas specialiuoju liudytoju, ir nors sako visų smūgių neprisimenantis, dėl kai kurių prisipažįsta. "Duomenys buvo surinkti, kad trys smūgiai buvo suduoti, pats Seimo narys E.Vareikis apklaustas liudytoju apie savo galimai padarytą nusikalstamą veiką nurodė, kad ne visus smūgius prisimena, tačiau keletą trauminių poveikių jis pripažįsta", - sakė prokurorė.

Komisijos nariai prokuratūros atstovės klausė, ar byloje galimas susitaikymas, E.Kvedaraitė atsakė teigiamai, bet pažymėjo, kad tokia bylos baigtis galima tik panaikinus E.Vareikio neliečiamybę, t.y. jam pateikus įtarimus. Taip pat ji sakė, jog šioje situacijoje kol kas būtų ir per anksti svarstyti apie tokią galimybę, "nes kol kas yra per mažai duomenų".

"Tokiu atveju reikia įteikti pranešimą apie įtarimą asmeniui. Asmenį būtina apklausti įtariamuoju, nes atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės rūšiai (susitaikymui - red.) keliami tam tikri reikalavimai - asmuo turi prisipažinti padaręs veiką, gailėtųsi, turi būti pagrindas, kad ateityje asmuo nedarys nusikaltimų", - sakė prokurorė.

Komisijai liudijęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas E.Vareikis savo elgesį vadino "kvailyste", tačiau taip pat tvirtino, jog Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas veikia blogai.

"Neturiu ką pridurti, viskas buvo pasakyta, tai, kas ten surašyta, surašyta teisingai, pripažįstu savo kaltę. Dėl susitaikymo, mane tik stebina, kad antras mėnuo, kaip žmonėms neleidžiama pagalvoti apie susitaikymą, atrodo truputį keistokai, bet šitokį įstatymą priėmėm, šitaip yra. Dabar pats savo kailiu pajutau, kiek tas įstatymas yra, sakysim, negerai veikiantis", - komisijos posėdyje sakė E.Vareikis.

"Pripažint pripažįstu, gailiuosi, tai yra didelė kvailystė iš mano pusės, nėra ko savęs ginti", - kalbėjo Seimo narys.

Komisijos nariai jo klausė, ar anksčiau šeimoje nėra buvę smurto atvejų, kad tai išeitų į viešumą, o į šį klausimą konservatorius atsakė, jog "kiekvienoj šeimoj visko būna".

"Kiekvienoj šeimoj visko būna, jeigu būtų išėję į viešumą, jūs, matyt, žinotumėt", - sakė E.Vareikis.

Generalinis prokuroras Darius Valys su prašymu panaikinti namuose smurtavusio E.Vareikio neliečiamybę kreipėsi praėjusią savaitę.

Pirminiais policijos duomenimis, neblaivus E.Vareikis savo namuose Vilniaus rajono Bendorių kaime, Bendorėlių alėjoje, gegužės 4 dieną smurtavo prieš žmoną.

Prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo. Numatoma, kad tas, kas mušdamas ar kitaip smurtaudamas sukėlė žmogui fizinį skausmą arba nežymiai jį sužalojo ar trumpam susargdino, baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Pagal Seimo statutą, Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė. Tam, kad būtų panaikintas Seimo nario imunitetas, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.