aA
Čekijos ministras pirmininkas Petras Nečasas, kuris sekmadienį paskelbė atsistatydinsiantis, anksčiau atlaikė aštuonias kankinamas interpeliacijas, tačiau nesėkmingai susiklostęs numanomas romanas užbaigė jo karjerą likus metams iki eilinių rinkimų.
Petras Nečasas
Petras Nečasas
© Reuters/Scanpix

Akiniuotas 48 metų fizikas, vadovavęs vyriausybei nuo 2010 metų liepos, brangiai sumokėjo už pasitikėjimą savo administracijos vadove - ir tikėtina meiluže - Jana Nagyova, kuriai penktadienį buvo iškelti kaltinimai kyšininkavimu ir įgaliojimų viršijimu.

Pasak policijos, ji prašė karinės žvalgybos sekti P.Nečaso žmoną Radką.

P.Nečasas anksčiau šią savaitę paskelbė, kad nutrūko jo santuoka, gyvavusi 25 metus.

Šis biudžeto vanagas laikomas nepakankamai charizmatišku veikėju. P.Nečasas vadovavo braškančiai trijų centro dešiniųjų partijų koalicijai, kurios anksčiau turėta stipri daugumą parlamente buvo prarasta dėl kyšininkavimo skandalų ir vidinių rietenų, ilgainiui sumažinusių jos populiarumą.

Ironiška, kad P.Nečasas anksčiau buvo paskelbęs didelio masto kovą su korupciją savo administracijos prioritetu.

"Policijos reidas, dedantis tašką Nečaso karjerai premjero poste, būtų neįtikėtinas paradoksas", - penktadienį rašė dienraštis "Lidove noviny", kai įsiplieskė skandalas dėl kyšininkavimo, nulėmęs vyriausybės vadovo atsistatydinimą.

Kaltinimai J.Nagyovai buvo pareikšti po precedento neturinčių policijos reidų jos biure, Gynybos ministerijoje, vilose ir viename banke.

P.Nečasas sekmadienį taip pat atsistatydino iš dešiniosios Demokratinės piliečių partijos (ODS) pirmininko pareigų.

Jis pirmąkart į parlamentą buvo išrinktas 1992 metais ir nuolat kilo savo partijoje, kol tapo premjeru prieš trejus metus.

ODS reputacijai nukentėjus nuo daugelio korupcijos skandalų. P.Nečaso prisiimtas "Pono Švariojo" įvaizdis sustiprino jo lyderystę partijoje - iki pastarosios savaitės įvykių.

Didelio masto korupcija garsėjančioje Čekijoje padėtis blogesnė netgi negu Kosta Rikoje arba Ruandoje, rodo nevyriausybinės organizacijos "Transparency International" paskelbtas įvertinimas pagal korupcijos suvokimo indeksą 2012 metais.

Dirbdamas darbo ir socialinių reikalų ministru 2006-2009 metais, P.Nečasas pradėjo pensijų sistemos reformas, laikomas esminėmis priemonėmis valstybės viešųjų finansų tvarumui užtikrinti.

Jo vyriausybė patvirtino tolesnes pensijų sistemos reformas, likdama ištikima valstybės lėšų taupymo programai, kuri padėjo jam laimėti rinkimus 2010 metais.

Tačiau neseniai P.Nečasas atsisakė savo griežto taupymo vajaus. Jis tvirtino, kad palaikyti ekonomikos plėtrą yra svarbiausia, brendant iš euro zonos krizės, skaudžiai smogusios į eksportą orientuotam Čekijos ūkiai ir pasiuntusios jį į šešis ketvirčius iš eilės trukusią recesiją - ilgiausią, kokią yra patyrusi ši šalis.

P.Nečasas buvo ODS narys nuo šios partijos įkūrimo 1991 metais, o jo kopimas į viršūnę buvo lėtas, nors ir stabilus.

1964 metų lapkričio 19-ąją Uherske Hradištės mieste, esančiame už maždaug 300 kilometrų į pietryčius nuo Prahos, gimęs P.Nečasas baigė fizikos studijas Purkynės universitete Brno mieste.

Jis dirbo tyrimų ir plėtros ekspertu elektroninės įrangos bendrovėje "Tesla Roznov" šalies rytuose, prieš pradėdamas karjerą politikoje.

P.Nečasas turi keturis vaikus - su sūnus ir dvi dukras su žmona Radka. Politikas uoliai saugojo savo šeimos privatumą.

Be skaitymo ir muzikos, jam patinka slidinėti ir važinėti dviračiu - tai yra "svarbi veiklą, žinant nejudrumą politiko profesijoje", sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.