aA
Nemaža dalis Kauno politikų prieš praėjusį savaitgalį sulaukė nemalonios žinios – anonimas laiške pranešė, kad slapta buvo renkama informacija apie 16 laikinosios sostinės tarybos narių. Kaltinimai dėl neteisėto informacijos rinkimo mesti buvusiam Kauno merui Arvydui Garbaravičiui. Pastarasis jam mestus kaltinimus kategoriškai neigia.
Arvydas Garbaravičius
Arvydas Garbaravičius
© DELFI (R.Achmedovo nuotr.)

Tarp „sekamų“ - ir Kauno meras

Savo socialinio tinko „Facebook“ paskyroje konservatorė Gintarė Skaistė penktadienį išplatino gautą laišką.

„Šiandien gavau tokį laišką iš organizacijos "Kitokia Lietuva". Tai dabar galvoju, ar čia normali darbinė aplinka, ar čia tik pas mus taip“, - rašo G. Skaistė.

Taip pat politikė cituoja gautą prierašą.

„Informuoju, kad UAB „Creditum“ ir su ja susijusios įmonės, J. Garbaravičiaus ir A. Garbaravičiaus asmeniniu nurodymu rinko informaciją apie šiuos tarybos narius, jų gimines ir artimuosius, jų turtą, sąskaitas ir asmeninius finansinius srautus“, - laišką cituoja G. Skaistė.

Be G. Skaistės, „sekamų“ politikų sąraše minimas Kauno meras Andrius Kupčinskas, Edita Gudišauskienė, Vytas Bancevičius, Vygantas Gudėnas, Artūras Orlauskas, Kęstutis Mikėnas, Gintautas Labanauskas, Valys Venslovas, Kęstutis Kriščiūnas, Stasys arba Stanislovas Buškevičius, Marijus Panceris, Rimantas Mikaitis, Kazys Nausėda ir Ona Balžekienė.

Kaltę neigia

Arvydas Garbaravičius, kuriam mesti kaltinimai asmeniškai nurodžius rintki informaciją apie kai kuriuos tarybos narius, tikino, kad nieko apie tai nežino.

„Nieko negirdėjau. Kur man pamatyti tą laišką?“, - DELFI sakė A. Garbaravičius.

Tačiau paminėjus „Creditum“ pavadinimą Liberalų ir centro sąjungos frakcijos atstovas neslėpė pykčio. A. Garbaravičius teigė, kad už šios istorijos galimai stovi Kęstutis Petraitis.

Buvęs „Creditum“ vadovas K. Petraitis finansinėmis aferomis ir korupcija yra apkaltinęs Garbaravičių šeimą

„Kokia firma? „Creditum“? Tada žinau – jei tai „Creditum“, tai čia yra Petraitis. Jeigu Petraitis rinko ir pardavinėjo žinias, tai čia jo problemos. Prie ko čia aš? Aš nieko bendro su juo neturiu. Kiek aš žinau, tai Petraitis yra vagis, apsivogęs, pats iš savęs nupirkęs programą, ten milijoninių sumų trūkumai. Tai jis judina visus, aišku. Jeigu jis užsiiminėjo ir tokiu verslu – tai čia jo reikalas. Jeigu jis kažką falsifikuoja, kažką daro, tai ką aš galiu pasakyti?“, - DELFI teigė A. Garbaravičius.

Kaltino šmeižtu

DELFI primena, kad Kauno apylinkės teismas gegužės mėnesį priėmė Varšuvos biržoje kotiruojamos bendrovės „Inter Rao Lietuva“ atstovo Jono Garbaravičiaus ieškinį buvusiam verslo partneriui Kęstučiui Petraičiui. J.Garbaravičius buvusį partnerį kaltina šmeižtu. Teismo buvo prašoma įpareigoti K.Petraitį paneigti jo paskleistas žinias ir padengti teisminio proceso išlaidas.

J.Juškaitė-Vizbarienė BNS teigė, kad J.Garbaravičius prašo teismo pripažinti tikrovės neatitinkančiais iš viso keturis K.Petraičio teiginius interviu „Lietuvos rytui“, o jį patį įpareigoti šiuos paneigimus paskelbti dienraštyje bei portale lrytas.lt bei priteisti bylinėjimosi išlaidas.

Pasak teismo atstovės, J.Garbaravičius prašo paneigti teiginį, kad jis su K.Petraičiu 2006 metais kartu įkūrė skolų išieškojimo įmonę „Creditum”, kurios 60 proc. priklausė „Inter RAO Lietuvos“ atstovui, o 2007 metais įkūrė įmonę „Creditum Vilnius“. Jis taip pat prašo paneigti teiginį, jog Valstybės saugumo departamente turėjo pažįstamą Tomą bei kad jo bičiuliui parūpino darbą „Creditum Vilnius“.

J.Garbaravičius teismui teigia, kad melagingi yra K.Petraičio aiškinimai, jog dirbdamas „Lietuvos energijoje” J.Garbaravičius išsikovojo, kad Ignalinos atominės elektrinės naktinė elektra būtų parduodama per tarpininkus ir tam buvo įkurta bendrovė, kuri šiuo metu vadinasi „Inter RAO Lietuva”.

Kauno skolų išieškojimo bendrovės „Creditum“ direktoriumi dirbęs K.Petraitis balandžio pradžioje „Lietuvos rytui“ teigė kad per šią įmonę šimtai tūkstančių litų už nesuteiktas paslaugas būdavo siunčiama į Kipro įmones, Garbaravičių šeimos valdomas antrines įmones. 60 proc. „Creditum“ akcijų valdė įmonė „Elvaami“, kuriai priklausė dalis energetikos bendrovės „Scaent Baltic“, kurios valdybos pirmininkas yra J.Garbaravičius, akcijų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.