aA
Artimiausiu metu sinoptikai prognozuoja kaistančius orus, o dar labiau Lietuvos gyventojus turėtų pradžiuginti ilgasis Joninių savaitgalis, kuris tęsis šeštadienį, sekmadienį ir pirmadienį. Į darbą reikės eiti tik antradienį.
Joninės Kernavėje
Joninės Kernavėje
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Sinoptikai prognozuoja, kad savaitės pabaigoje orai bus sausi ir karšti, o termometro stulpelis pasieks 25-29 laipsnius šilumos. Tiesa, sekmadienį Lietuvą turėtų pasiekti lietaus zona.

Joninės, arba vasaros saulėgrįžos šventė, švenčiama naktį iš birželio 23-iosios į 24-ąją. Šiaurės pusrutulyje ši šventė žymi ilgiausią vasaros dieną ir trumpiausią naktį. Po Joninių naktys pradeda ilgėti, o dienos – trumpėti.

Lietuvoje Joninės dar kitaip vadinamos Rasų švente, tačiau į Lietuvą atėjus krikščionybei šventė sutapatinta su šv. Jono Krikštytojo varduvėmis.

Joninės garsios savo papročiais – paparčio žiedo ieškojimu, vainikų pynimu, kupoliavimu, meilės ir vestuvių burtais, laužų kūrenimu, šokinėjimu per ugnį.

Joninių išvakarėse moterys nuo seno rinkdavo žoleles, nes tikėta, kad šios dienos vakarą jos įgyja ypatingų galių. Iš žolelių verdama arbata, jomis apkaišomi namai, tvartai. Ši tradicija vadinama kupoliavimu.

Ši naktis svarbi ir netekėjusioms merginoms, kurios apsivilkusios lino drabužiais eidavo į pievas pinti žolynų vainikų – šiais vainikais merginos puošdavo galvas ir ir jų spėdavo ateitį.

Taip pat manoma, kad šią naktį stebuklingos galios įgyja rasa, šventės metu garbinama saulė, jai dėkojama už šilumą. Buvo tikima, kad šios šventės metu galima spėti apie derlių – tikima, kad jeigu ūkininkas nuogas apibėgs savo laukus ir pasivolios rasoje, sulauks gero derliaus.

Iš Joninių orų kartais spėjami ir Kalėdų orai. Manoma, kad jeigu Joninių naktis žvaigždėta, Kalėdos bus šaltos ir sniegingos; jei – debesuota, Kalėdos bus lietingos ir vėjuotos. O jeigu Joninių naktis lietinga, tai Kalėdos – sniegingos ir su pūgomis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.