aA
Čekijos ministras pirmininkas Petras Nečasas pranešė, jog politikoje prasidėjus neramumams dėl kilusio skandalo pirmadienį ketina atsistatydinti, skelbia BBC. Skandalo epicentre - premjero sekretoriato vadovė.
Petras Nečasas, Jana Nagiova
Petras Nečasas, Jana Nagiova
© Reuters/Scanpix

P. Nečaso valdančioji koalicija bandys sudaryti naują vyriausybę, kuriai vadovaus Pilietinės demokratijos partijos pasiūlytas kandidatas.

Vyriausybėje prasidėjo neramumai, kai prokurorai apkaltino P. Nečaso sekretoriato vadovę Janą Nagiovą bei dar septynis asmenis korupcija politikoje. Atliekamas vienas didžiausių per du dešimtmečius tyrimų.

Po trečiadienį įvykdytų reidų vyriausybės institucijose ir privačiuose biuruose prezidentas Milošas Zemanas teigė, kad kaltinimai yra "labai rimti".

Kratos metu buvo konfiskuota iki 150 mln. kronų (8 mln. JAV dolerių) grynųjų, dešimtys kilogramų aukso ir didelis kiekis dokumentų.

Spaudimas atsistatydinti P. Necasui didėjo nuo tada, kai penktadienį prokurorai jo sekretoriato vadovei Janai Nagiovai pateikė kaltinimus korupcija ir piktnaudžiavimu įgaliojimais.

Policija sulaikė ir du buvusius parlamentarus, vieną buvusį ministrą ir dabartinį bei buvusį karinės žvalgybos vadovus, skelbia bbc.co.uk.

Visi sulaikytieji, išskyrus vieną, yra uždaryti areštinėse.

Čekijos prezidentas Milosas Zemanas teigė, jog kaltinimai, iškelti po ginkluotų policininkų trečiadienio reidų į vyriausybės ir privačius biurus, yra „rimti“.

Detektyvai sakė, kad J. Nagiova buvo įtariama kyšininkavusi buvusiems parlamentarams, siūlydama jiems postus valstybinėse įmonėse. Įtariama, kad šie postai jiems buvo siūlomi mainais į jų vietą parlamente.

J. Nagiova, beveik dešimtmetį buvusi artima P. Nečaso kolegė, taip pat įtariama neteisėtai nurodžiusi karinei žvalgybai šnipinėti tris asmenis.

Čekijos spauda pranešė, jog tarp šnipinėjimo taikinių buvo atsidūrusi P. Nečaso žmona Radka Nečasova. P. Nečasas šią savaitę paskelbė, kad jie skiriasi.

Čekijos premjeras atmetė visus kaltinimus J. Nagiovai ir kitiems penkiems kaltinamiesiems, teigdamas: „Esu asmeniškai įsitikinęs, kad nepadariau nieko nedora ir kad mano kolegos taip pat nepadarė nieko nedora“.

Jana Nagiova
Jana Nagiova
© AP/Scanpix
ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.