aA
Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų partijos lyderė Marine Le Pen pareiškė, kad Paryžiaus Dievo Motinos katedroje įvykdyta savižudybė buvo politinis aktas. Nacionalinio fronto partijos vadovė įsitikinusi, kad juo siekta pažadinti Prancūzijos žmonės.
Nusišovė Paryžiaus katedroje
© AP/Scanpix

bbc.co.uk praneša, kad savižudis - Dominique Venneris, kraštutinių dešiniųjų pažiūrų istorikas, gavęs ne vieną apdovanojimą. Savo tinklaraštyje antradienį, gegužės 21 dieną, prieš pat savižudybę jis paliko įrašą, kuriame kritikavo naująjį tos pačios lyties asmenų santuokas legalizuojantį įstatymą.

„Pagarba Dominique Venneriui, kurio paskutinis didžiai politinis aktas buvo bandymas pažadinti Prancūzijos žmones“, - rašė M. Le Pen socialiniame tinkle „Twitter“. Vėliau ji pridūrė, kad „viliasi, jog Prancūzija atsinaujins ir išsigelbės“.

Kitas Nacionalinio fronto narys Bruno Gollnischas sakė, jog D. Vennerio „dramatiškas poelgis buvo protestas prieš visuomenės puvimą“, skelbia naujienų agentūra AFP.

78 metų D. Venneris kelios minutės po 16 valandos vietos laiku (17 valandos Lietuvos laiku) priešais pagrindinį altorių išsitraukė ginklą ir iššovė sau į burną. Tuo metu Dievo Motinos katedroje buvo apie pusantro tūkstančio lankytojų.

Policija teigia, kad prieš savižudybę vyras nieko nepasakė, tačiau vėliau šalia jo kūno buvo rastas raštelis. Jo turinio pareigūnai neatskleidė.
Likus kelioms valandos iki savižudybės D. Venneris savo tinklaraštyje pasmerkė tos pačios lyties asmenų santuokų įstatymą.

„Reikia naujų efektingų ir simbolinių veiksmų lunatikams pažadinti ir anestezuotai sąmonei supurtyti. Atėjo metas, kai po žodžių turi eiti veiksmai“, - rašė D. Venneris.

Jis taip pat yra buvęs Slaptosios kariuomenės organizacijos (OAS), 7-ojo dešimtmečio pradžioje kovojusios prieš Alžyro nepriklausomybę bei mėginusios nužudyti prezidentą Charles De Gaulle'į, narys.

Paryžiaus Dievo Motinos katedra yra lankomiausia vieta Prancūzijoje, kasmet sulaukianti daugiau nei 13 milijonų lankytojų. Vis dėlto saugumui čia daug dėmesio neskiriama. Tikrai nebūtų sunku į katedrą įsinešti kuprinėje paslėptą ginklą.

Dievo Motinos katedra šiemet švenčia 850-ąsias metines.

„Gaila, dramatiška, siaubinga“, - naujienų agentūrai „Associated Press“ sakė Dievo Motinos katedros rektorius monsinjoras Patrickas Jacquinas. Jis teigia, kad tai pirma savižudybė šioje katedroje per ilgus dešimtmečius. Keletas žmonių nusižudė nušokdami nuo Dievo Motinos katedros bokštų dvynių, tačiau prieš altorių prieš save rankos dar niekas nebuvo pakėlęs, pridūrė dvasininkas.

„Melsimės už šį žmogų, kaip ir daugelį kitų mirusiųjų“, - sakė monsinjoras P. Jacquinas.

Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

800-ąją paslauga apmoka Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.