aA
Daugumoje Vilniaus mokyklų vyksta stojimo paraiškų registracija. Stojančių srautas pasiskirsto priklausomai nuo vietos ar mokymo įstaigos prestižo. Todėl kai kurios jų jau sulaukė didesnio skaičiaus stojimo paraiškų nei praeitais metais.
Mokyklose – stojimo paraiškų bumas
© DELFI / Audrius Solominas

Registracija dar vyksta

Viena geriausių Lietuvoje laikomos Mikalojaus Daukšos vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Rūta Beinoravičiūtė sakė, kad, palyginti su praeitais metais, norinčių stoti į gimnaziją mokinių skaičiaus pokyčio nėra.

„Mokinių skaičius panašus kaip ir praeitais metais. Sunku pasakyti, nes šiuo metu registracija dar vyksta. Aišku, daugiausia mokinių, kaip ir kasmet, užsirašo į pirmąją gimnazijos klasę“, – sakė R. Beinoravičiūtė.

Vilniuje taip pat gerai žinomos Salomėjos Nėries gimnazijos atstovai teigė, kad ateinančiai rugsėjo 1-ajai į mokyklą užsiregistravusių naujų mokinių skaičius nemažas, nors tikslių duomenų neatskleidė. Į pačiame miesto centre įsikūrusią gimnaziją taip pat daugiausia kandidatuoja būsimų pirmų gimnazijos klasių mokiniai, vos vienas kitas – į trečiąją.

„Yra mokinių, kurie keičia vieną gimnaziją kita, tačiau daugiausia paraiškų sulaukiame iš mokinių, kurie baigia progimnazijas ar vidurinių mokyklų aštuntą klasę“, – teigė Salomėjos Nėries gimnazijos darbuotoja.

Kasdien – po 10 prašymų

Vytauto Didžiojo gimnazijos Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus vedėja Danutė Šukienė patvirtino, kad šiemet prašymų stoti į gimnaziją skaičius didesnis nei praėjusiais metais.

„Šiais metais jau turime 375 pateiktus prašymus, iš jų 51 – mūsų mikrorajone gyvenančių mokinių prašymas (šie mokiniai priimami be jokio konkurso ar specialaus žinių patikrinimo). Kiti 299 mokiniai ruošiasi laikyti gebėjimų patikrinimo testą“, – sakė D. Šukienė.

„Prieš metus iš viso gavome 330 paraiškų, o šiuo metu dar liko savaitė iki paskutinės dokumentų pateikimo dienos ir jaučiamas didelis mokinių suaktyvėjimas: kasdien gauname dar bent po 10 mokinių prašymų“, – pridūrė ji.

Bendradarbiavimas pasiteisino

Simono Daukanto, Užupio ir Vytauto Didžiojo gimnazijos nuo praėjusių metų yra pasirašiusios bendradarbiavimo sutartį ir turi savivaldybės leidimą ne rajono mokiniams organizuoti bendrą gebėjimų patikrinimą.

Tokia priėmimo tvarka pasiteisino, todėl ji vykdoma ir šiemet. Minėtieji 299 pretendentai į gimnazijas testą gali laikyti bet kurioje iš trijų bendradarbiaujančių gimnazijų, o kitos dvi mokyklos įskaito rezultatus, kuriais mokiniai įvertinami gimnazijoje partnerėje.

„Į šešias gimnazijos pirmokų klases priimame iš viso 180 mokinių. Jei skaičiuosime visas 375 paraiškas, tarkime, jei visi norintys stotų tik į mūsų gimnaziją, turėtume beveik po du mokinius į vieną vietą, tačiau dėl bendradarbiavimo sutarties niuansų tikslaus skaičiaus įvardyti negaliu“, – sakė D. Šukienė.

Aišku bus tik rugsėjį

Mokyklų darbuotojų teigimu, konkretų ateinančių mokslo metų mokinių skaičių įmanoma identifikuoti tik rugsėjo mėnesį, nes dalis mokinių laiku nepateikia reikalingų dokumentų ir praranda vietą tam tikroje mokykloje.

Vyresniųjų gimnazijos klasių mokiniai prašymus pakeisti mokyklą dažnai teikia tik vasaros pabaigoje. Būna ir nenumatytų atvejų, kada gimnazijos sukuria kelias papildomas mokymosi vietas tiems, kuriems neatsiranda vietų kitose gimnazijose.

diena.lt