aA
Lietuvos politinė opozicija, pasivadinę liberalais, toliau dalyvauja "LUKoilo" pusėje, o E. Maldeikis griauna derybas, teigia Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Pirmadienį spaudos konferencijoje jis komentavo "Williams" ir "LUKoil" derybas, kurios vyko sausio pabaigoje. V. Landsbergis teigė, kad tai "ne tiek derybos, kiek intrigos". Ekspemjeras liberalų lyderis Rolandas Paksas per "Williams International" ir "LUKoil" derybas Vienoje "sukiojosi gretimame kambaryje", teigė jis.

"Matau nuo (ūkio eksministro Eugenijaus) Maldeikio laikų iki dabar tam tikras pastangas sutrikdyti pasitikėjimą, surasti plyšių Lietuvos Vyriausybės ir "Williams" partnerystėje", sakė V. Landsbergis.

Jis kaltino E. Maldeikį, jam dar būnant ministru, surengus dvišalius pasitarimus su "LUKoil", taip siekiant sukelti "Williams" nepasitikėjimą.

Praėjusį rudenį E. Maldeikis atsistatydino iš ministro pareigų, kaip jis teigė, nepritardamas Lietuvos Vyriausybės sutartims su "Williams International".

Šiomis sutartimis "Williams" įgijo 33 proc. "Mažeikių naftos" koncerno akcijų ir teisę jį valdyti.

Pasak Seimo pirmininko, dabar, kai "Williams" ir "LUKoil" pasitarimus "organizuoja tie patys žmonės, kurie norėjo sugriauti šią sutartį, tai galbūt vienas tikslų - sukelti nepasitikėjimą Lietuvos puse. Tai intrigavimas".

"Lietuvos politinė opozicija, pasivadinę liberalais, toliau dalyvauja "LUKoilo" pusėje", teigė V. Landsbergis.

Anot jo, "tai, ką daro Maldeikis, virsta derybų griovimu".

Praėjusią savaitę lankydamasis Lietuvoje, "Williams International" prezidentas Johnas Bumgarneris (Džonas Bumgarneris) pranešė, kad buvęs ūkio ministras E. Maldeikis tarpininkavo iš "LUKoil" pusės, organizuojant derybas Vienoje.

"Ne paslaptis, kad buvęs ūkio ministras Maldeikis buvo artimas "LUKoil" ir jis bandė surengti susitikimus su "LUKoil". Tačiau jis pats nebuvo tiesioginis šių susitikimų dalyvis", sakė J. Bumgarneris.

Pasak V. Landsbergio, tai, kad vykstant deryboms Vienoje, "gretimuose kambariuose sukiojosi ponas Paksas - tai faktas". V. Landsbergio teigimu, apie tai jam praėjusią savaitę papasakojo J. Bumgarneris.

Anot Seimo pirmininko, vyksta "derybos be tikslo susitarti iš "LUKoil" pusės", ir "LUKoil" stoja į diktato pozicijas".

V. Landsbergio teigimu, persilaužimas derybose įvyks, kai bus užtikrintas nuolatinis naftos tiekimas iš jūros. Per pastaruosius pora mėnesių Lietuva per Būtingės terminalą priėmė kelis tanklaivius su Šiaurės jūros nafta. Iš ministro pirmininko posto R. Paksas pasitraukė pernai spalį, pareiškęs nepritarimą Vyriausybės sutartims su JAV bendrove "Williams International".

Netrukus jis tapo prezidento patarėju ir Prezidentūroje kuravo energetikos klausimus, o dabar pareiškė pasitrauksiąs iš šios tarnybos, kadangi dalyvaus savivaldybių rinkimų kampanijoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.