aA
Įpykęs prezidentas Barackas Obama trečiadienį atleido JAV Mokesčių valdybos (IRS) vadovo pareigas ėjusį Steveną Millerį dėl sparčiai besiplečiančio skandalo, kuris kilo pareigūnams neteisingai nusitaikius į konservatyviuosius judėjimus.
Barackas Obama
Barackas Obama
© AFP/Scanpix

B.Obama sakė, kad iždo sekretorius Jackas Lew paprašė S.Millerio atsistatydinimo ir jį priėmė. Be to, prezidentas pažadėjo naują patikrinimų bei garantijų sistemą, kad tokie epizodai nepasikartotų.

"Atsižvelgiant į prieštaringus vertinimus dėl šio audito, svarbu paskirti naują vadovybę, kuri galėtų padėti atkurti pasitikėjimą", - sakė B.Obama.

Prezidentas, kuris atmetė respublikonų bandymus susieti jį su skandalu nepriklausomoje IRS, taip pat pažadėjo dirbti tiesiogiai su Kongresu, šiam vykdant priežiūrą tuo klausimu.

B.Obama sakė, jog piktnaudžiavimai Mokesčių valdyboje, kurie buvo atskleisti antradienį, vienos vyriausybinės priežiūros institucijos ataskaitoje, yra "nedovanotini".

"Amerikiečiai turi teisę dėl to pykti ir aš dėl to pykstu", - sakė B.Obama po susitikimo Baltuosiuose rūmuose su Iždo departamento vadovais.

"Netoleruosiu tokio elgesio jokioje agentūroje, bet ypač - IRS", - pridūrė jis.

Skandalas kilo paaiškėjus, kad pareigūnai, nagrinėdami paraiškas dėl neapmokestinamo statuso, išskyrė organizacijas su tokiais pavadinimais, kuriuose, pavyzdžiui, yra žodžiai "Arbatėlės judėjimas" (Tea Party) ar "patriotai", rodantys, kad galbūt tos grupės kategoriškai nepritaria B.Obamos administracijos politikai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.