aA
Kovingų pažiūrų Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) antradienį sakė, kad Tokijas gali surengti karinį atsaką, jeigu užsienio povandeniniai laivai, būdami pasinėrę, įplauks į Japonijos teritorinius vandenis.
Shinzo Abe
Shinzo Abe
© AFP/Scanpix

Sh.Abe tai sakė Japonijai ir Kinijai toliau ginčijantis dėl mažyčių salelių, po to, kai japonų Gynybos ministerija pranešė, kad gretutinės zonos vandenyse - 12 jūrmylių (22,2 kilometro) pločio ruože už teritorinių vandenų prie vienos Okinavos salos - buvo pastebėtas paniręs laivas, kuris ten buvo nuo sekmadienio vakaro iki pirmadienio ankstyvo ryto.

Vyriausybė nepatvirtina žiniasklaidos pranešimų, kad tai buvo kinų povandeninis laivas.

"Tai - rimti veiksmai. Jeigu (povandeniniai laivai), būdami po vandeniu, įplauks į mūsų teritorinius vandenis, turėsime taikyti laivybos saugumo veiksmus", - antradienį parlamentui sakė Sh.Abe.

Plačiau jis nekomentavo, bet žodžiai, kuriuos jis pavartojo, gali rodyti, kad gynybos ministras gali įsakyti imtis veiksmų Japonijos gynybos pajėgoms.

Per pirmadienio incidentą povandeninis laivas buvo susektas netoli teritorinių vandenų prie Kumedžimos salos, tačiau jokių įstatymų nepažeidė.

Pagal tarptautines taisykles, laivai gali laisvai plaukioti gretutinės zonos vandenyse, jeigu jų ketinimai yra taikūs. Povandeniniai laivai privalo išnirti į paviršių ir pademonstruoti savo vėliavą, jeigu įplaukia į teritorinius vandenis.

Minimas incidentas įvyko po to, kai trys Kinijos vyriausybės laivai pusę dienos praleido vandenyse prie Tokijo kontroliuojamų Senkaku salų, kurias Pekinas laiko Kinijos teritorija ir vadina Diaoju salomis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.