aA
Lietuvoje apsilankę Europos Parlamento liberalai sako sulaukę Vyriausybės patikinimo, kad seksualinių mažumų atstovų eitynės bus apsaugotos, tačiau žada atidžiai stebėti situaciją.
Europarlamentarai liberalai žada stebėti situaciją dėl gėjų eitynių
© DELFI (A.Sarcevičiaus nuotr.)

Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos (ALDE) narys Hansas van Baalenas BNS teigė, kad antradienį Vilniuje su delegacija susitikę vidaus ir užsienio reikalų ministrai teigė, jog demonstracijų laisvė bus užtikrinta.

"Demonstrantai turi būti apsaugoti. Jei gėjai nori dalyvauti demonstracijoje, jiems tai turėtų būti leista, o policija turėtų juos apsaugoti. Tai demokratijos dalis. Aš įsitikinęs, kad gėjai galės dalyvauti demonstracijoje ir juos apsaugos policija. Mes žiūrėsime į tai griežtai, nes tai susiję su žmogaus teisėmis", - BNS sakė europarlamentaras.

"Abu ministrai - vidaus ir užsienio reikalų - sakė, kad bus užtikrinta protestų ir demonstracijų laisvė pagal ledimus - žinoma, taip yra ir mano šalyje, - o policija apsaugos tuos, kurie dalyvaus demonstracijoje. Tai buvo tvirtas įsipareigojimas, padarytas prieš kelias minutes. Mes pasitikime jūsų valdžia, bet taip pat stebėsime, kaip eisis reikalai. Pažanga yra, ji turėtų būti didesnė, bet jūsų valdžia davė gana tvirtą įsipareigojimą", - kalbėjo jis.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius po susitikimo su Europos Parlamento liberalais BNS sakė, jog Lietuvoje yra pažangos, užtirkinant seksualinių mažumų teises, tačiau reikia būti kantriems.

"Visa tai, kas susiję su žmogaus teisėmis, su žmogaus išraiška, laisve reikšti savo požiūrį, su nediskriminacija, noriu pabrėžti, - visa tai svarbu, ypatingai svarbu Liberalų frakcijai. Drįstu teigti, kad mes matome pažangą šitais klausimais. (...) Daugiau tolerancijos, mažiau kažkokio išankstinio nusistatymo. Bet aš irgi pabrėžiau, kad tai turi būti procesas. (...) Kai kam tai truko 20 metų, kai kam 30 metų. Tas laikas ateina – mes neturime skubinti įvykių, mes tiesiog turime būti kantrūs, ir svarbiausia, kad būtų ta pozityvi dinamika, kad mes matytume pažangą. O pažanga yra. Manau, kad tą nuotaiką išsivežė mūsų svečiai", - BNS sakė L.Linkevičius.

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, taip pat susitikęs su EP liberalais, pabrėžė, jog siekiama užtikrinti bet kokių viešų renginių saugumą.

"Aš pasakiau, kad mūsų tikslas užtikrinti nepriklausomai, kokios yra politinės pažiūros, seksualinės pažiūros ar religinės pažiūros, visiem vienodai saugumą. Lygiai tai liečia visus renginius", - BNS sakė jis.

Šiuo metu Lietuvoje vyksta teisminiai ginčai dėl vasarą planuojamų seksualinių mažumų eitynių vietos.

Lietuvos gėjų lyga prašė leisti liepos mėnesį rengti eitynes Gedimino prospekte Vilniaus centre, bet Vilniaus valdininkai pasiūlė jiems žygiuoti kiek nuošaliau nuo centro esančia Upės gatve

Pirmosios seksualinių mažumų eitynės 2010 metais taip pat vyko Upės gatvėje. Tuomet renginio vieta buvo aptverta ir griežtai saugoma, protestuoti prieš eitynes susirinko tūkstantis žmonių.

ALDE yra trečia pagal dydį EP frakcija, vienijanti 85 europarlamentarus iš 21 Europos šalies ir 27 politinių partijų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.