aA
LRT televizijos laidą „Savaitę“ pasiekė slapto dvišalio memorandumo projektas, kurį „Gazprom“ siūlo pasirašyti Lietuvos Vyriausybei. Juo, mainais į pigesnes dujas, Lietuva spaudžiama daryti nemažas nuolaidas. Ar A. Butkevičius nieko nenutyli, kategoriškai tikindamas jo negavęs?
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Po susitikimo su Rusijos Premjeru Dmitrijumi Medvedevu Lietuvos Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius pranešė, kad Rusija nebesipriešina Trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimui ir mano, kad reforma yra Lietuvos vidaus reikalas. LRT televizijos laida „Savaitė“ kelia klausimą, ar A. Butkevičius nieko nenutylėjo? Mat šią savaitę paaiškėjo, jog „Gazprom“ vis dėlto spaudžia Lietuvą daryti nemažas nuolaidas, kad mainais iš jo gautų pigesnių dujų. „Savaitę“ netgi pasiekė slapto dvišalio memorandumo projektas, kurį „Gazprom“ siūlo pasirašyti Lietuvos Vyriausybei. Algirdas Butkevičius kategoriškai tikina jokio memorandumo nėra gavęs ir nieko nežinąs apie jo egzistavimą. Nuslėpusius nuo jo dokumentą žada netgi nubausti. Abejonių kelia tai, kad į klausimą, ko mainais už mažesnę dujų kainą gali prašyti „Gazprom“, Premjeras mūsų laidai praėjusį sekmadienį vardijo memorandume išrašytus punktus.

Po susitikimų Sankt Peterburge premjeras Algirdas Butkevičius kalbėjo, kad jį nustebino Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas Lietuvos dujų pertvarką pavadinęs mūsų šalies vidaus reikalu. O šiems pokyčiams taip aršiai priešinęsis „Gazprom“ valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris kėlė tik dujų tranzito į Kaliningrado sritį klausimą. Premjeras A. Butkevičius džiūgavo atsivėrusia perspektyva dar šiemet susitarti dėl pigesnių gamtinių dujų ir vardijo galimus rusų reikalavimus.

„Aš manau, kad jie prašys garantuoti dujų tiekimą į Kaliningrado sritį ir kad ta sutartis būtų ilgalaikė, kad joje būtų numatyti tranzito tarifai. Aš manau, kad jie iš savo pusės irgi reikalaus kai kurių dalykų. Na, pavyzdžiui, kad ta dalis dujų, kuri bus tiekiama Lietuvai, ir, atsidarius suskystintųjų gamtinių dujų terminalui, jie reikalaus, kad būtų pasirašyta ilgalaikė sutartis. Manau, kad mes su tokia sąlyga nesutiksime“, – kalbėjo Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Kremlių aptarnaujanti agentūra „Regnum“ apkaltino D. Medvedevą parsidavus Lietuvai. Esą Vilnius, remdamasis Briuseliu, jėga atplėšė nuo „Gazprom“ milijoninės vertės Lietuvos dujų magistralinį vamzdyną. Dėl to „Gazprom“ bylinėjasi arbitraže, tačiau dabar Rusijos premjeras D. Medvedevas netikėtai lietuviams suteikė amnestiją.

„Regnum“ apžvalgininkas spėlioja, kad aštuonerius metus išbuvęs „Gazprom“ direktorių valdybos pirmininku, dabar D. Medvedevas turi planą, kaip pergudrauti Lietuvą.

Profesorius Ramūnas Vilpišauskas sako, kad manipuliacijos Rusijos viešojoje erdvėje ir pastaruoju metu labai skirtingi pasisakymai tarp Lietuvos valdančiųjų kelia sumaištį ir didina nepasitikėjimą.

„Bendra valdančiųjų pozicija iki galo nėra aiški. Matome tik skirtingas nuomones ir skirtingus atskirų ministrų pasisakymus. Kai kurie iš jų yra paneigiami arba pristatomi kaip asmeninė nuomonė. Belieka laukti, kad Vyriausybė netrukus suformuotų aiškią vieningą poziciją“, – kalbėjo VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto vadovas prof. Ramūnas Vilpišauskas.

Gudrusis planas aiškėja: jau nuo balandžio pirmosios gamtinės dujos galėjo atpigti 20 procentų. Lietuva per metus galėtų sutaupyti 330 mln. dolerių. Tačiau kokia kaina? Šią savaitę mus pasiekė slaptas Tarpusavio supratimo memorandumo projektas. Dvišalį susitarimą turėtų pasirašyti Lietuva su „Gazprom“, neatmetant galimybės ir trišalio susitarimo dalyvaujant Rusijos vyriausybei.

Reikalaujama, kad Lietuva įsipareigotų užtikrinti nuolatinį gamtinių dujų tiekimą į Kaliningrado sritį ir nedidinti tranzito tarifų. Iki 2015-ųjų spalio pabaigos stabdytų Trečiojo energetinio paketo įgyvendinimą – atidėtų steigiamos bendrovės „Amber Grid“ nuosavybės atskyrimą nuo „Lietuvos dujų“. Iki kitų metų spalio pabaigos įšaldytų bylinėjimąsi Lietuvos ir arbitražo teismuose, taip pat iki 2020-ųjų pratęstų galiojančią ilgalaikę dujų tiekimo sutartį su „Gazprom“.

LRT televizijos laidos „Savaitė“ šaltinių duomenimis, šis dokumentas balandžio 8-ąją išsiųstas prezidentei, premjerui ir užsienio reikalų ministrui. Tačiau premjeras ginasi jo akyse nematęs.

„Šio dokumento tikrai nesu matęs. Aš manau, jo niekur nėra, o jeigu yra ir kažkas tai nuslėpė, už tai turės labai griežtai atsakyti“, – tikino Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Skaitė ar ne, žino tik pats premjeras. Atidžiau stebint jo viešus pasisakymus, jie iš tiesų labai dažnai sutampa su Memorandume pateiktais reikalavimais.

Premjero Butkevičiaus pirmtakas Andrius Kubilius sako, kad Lietuva neturi turėti iliuzijų, kad už reformų stabdymą Rusija atsakys dosnumu.

„Gazprom“ visą laiką reikalavo, kad mes atidėtume tą atskyrimą, užšaldytume. Ir čia „Gazprom“ ir Rusijos vadovai, kiek žinau, ir V. Putinas, skųsdavosi Europos Komisijos vadovams, nes mes, įgyvendindami Europos Sąjungos teisę, esame tarp pirmųjų Europoje. Be šio principo įgyvendinimo terminalas gali likti didele tuščia metalo konstrukcija, kurios negalėsime tinkamai panaudoti“, – įspėjo buvęs premjeras Andrius Kubilius.

Europoje prarandantis dominuojančią padėtį, „Gazprom“ imasi drastiškų žingsnių. Ką tik sukeltas skandalas Lenkijoje, kai be vyriausybės žinios „Gazprom“ įpiršo lenkų bendrovei „Europolgaz“ sutartį dėl magistralinio vamzdžio „Jamalas EuropAa-2“ statybos.

„Gazprom“ Europai dujas tiekia dviem magistralėmis: per Ukrainą ir Baltarusiją. „Gazprom“ konfliktuoja su Ukraina, todėl nori nutiesti aplinkkelį „Jamalas Europa-2“, kad rusiškos dujos, aplenkdamos Ukrainą, tekėtų į Europą per Lenkiją.

„Gazprom“ ir „Europolgaz“ vadovai spaudė rankas – projektą planuota baigti per penkerius metus. Tačiau oficialiąją Varšuvą papiktino, kad „Gazprom“ be vyriausybės žinios sprendžia, ką statyti Lenkijos teritorijoje. Premjeras Donaldas Tuskas sako, kad vyriausybė neįgaliojo „Europolgaz“ pasirašyti šią sutartį. Šį reikalą dabar tiria Lenkijos specialiosios tarnybos.

Lenkija, kaip ir Lietuva, įgyvendina Trečiąjį energetinį paketą, „Gazprom“ čia taip pat praranda magistralinio vamzdyno valdymą.

Beje, tiesti „Jamalas Europa-2“ vamzdį per Lenkijos teritoriją įsakė Rusijos prezidentas V. Putinas, balandžio 3-ąją išsikvietęs „Gazprom“ vadovą. Per tą patį susitikimą V. Putinas liepė tiesti ir „Nord Stresam“ atšaką į Kaliningrado sritį. Apie tai pranešta prieš pat Lietuvos premjero A. Butkevičiaus susitikimus su „Gazprom“ vadovu ir Rusijos premjeru. Anot žiniasklaidos, Maskva Vilniui iš rankų išmušė vienintelį pigesnių dujų argumentą.

www.lrt.lt