aA
Socialistinio liaudies fronto vadovui Algirdui Paleckiui palankius, tačiau su realybe prasilenkiančius parodymus byloje dėl sovietų agresijos neigimo davusi 50 metų vilnietė Danguolė Raugalienė išteisinta dėl melagingo liudijimo.
A.Paleckio bendražygė išteisinta dėl liudijimo apie šūvius Sausio 13-ąją
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Vilniaus apygardos teismas penktadienį paskelbė, kad D. Raugalienės veiksmuose nėra tiesioginės tyčios, todėl jai anksčiau priimtas apkaltinamasis nuosprendis turi būti panaikintas – A. Paleckio bendražygei nereikės mokėti 30 MGL dydžio (3 900 litų) baudos.

Trijų teisėjų kolegijai pirmininkavusi teisėja Vitalija Norkūnaitė paskelbė, kad apylinkės teismas, kurio priimtą apkaltinamąjį nuosprendį buvo sukritikavusi Rusijos URM, padarė klaidingą vertinimą, kai konstatavo, jog D. Raugalienė turi atsakyti už melagingą liudijimą.

Pasak teisėjos, Sausio 13-osios byloje yra paneigta, kad prie televizijos bokšto nuo stogų šaudė civiliai asmenys. „Apylinkės teismas pagrįstai konstatavo, kad D. Raugalienės nurodyta aplinkybė, jog kareiviai nešaudė, o šaudė nuo stogų, neatitinka tikrovės“, – pažymėjo teismas.

Tačiau, kaip sakė teisėjų kolegijos pirmininkė, D. Raugalienės pasakyti žodžiai yra susiję su jos pačios matyto įvykio aplinkybių vertinimu sumaišties situacijoje.

„Nuteistoji negalėdama pamatyti pilno įvykio vaizdo, neturėdama informacijos susidarė klaidingą nuomonę apie įvykio situaciją ir teigdama, kad kareiviai nešaudė, o šaudė nuo stogų, sąžiningai klydo“, – teismo teigimu, byloje neįrodyta, jog D. Raugalienė suprato, kad veikė tiesiogine tyčia.

Vilniaus apygardos teismo priimta nutartimi nuosprendis jau įsiteisėjo, tiesa, prokuratūra jį dar galės skųsti kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT).

Kovotojai už Lietuvos laisvę: tikėjome, kad valstybė mus apgins

Per tragiškus Sausio įvykius prie Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos ir Vilniaus televizijos bokšto budėjęs vilnietis Kasparas Genzbigelis su bendražygiais išklausęs teismo nuosprendį neslėpė emocijų ir teismui replikavo: „Gėda, gėda, gėda“. Tuo metu D. Raugalienę palaikyti atvykę bendražygiai teismo nuosprendį palydėjo plojimais.

„Nelengva mums, nukentėjusiesiems, toliau įžeidinėjamiems ir spjaudomiems, mums yra sunku gintis, – sakė K. Genzbigelis. – Nei mes iš Rusijos turime pinigų, kad samdytis advokatus, nei mes turime kažkokią kitą įtaką. Mes tikėjome, kad mūsų valstybė apgins nors tų nužudytųjų garbę. Mes gyvi išlikome, atlaikysime tuos spjūvius. Tikėjau, kad jau per 22 metus esame normali teisinė valstybė, bet yra liūdna, kad dėl to, dėl ko kovojome, per 22 metus mažai ką matome“.

„Visiems turėtų būti gėda prieš tuos, kurie Antkalnio kapinėse guli, gėda turėtų būti prieš tuos artimuosius, kurie liko gyvi, kurie kiekvieną dieną atsibudę šalia savęs neturi artimųjų – tai ypatingai skaudu“, – sakė jis.

Tuo metu išteisintoji D. Raugalienė neslėpė džiaugsmo dėl išteisinamojo nuosprendžio.

„Džiaugiuosi, kad teisėjai atsižvelgė į tai, kas yra sakoma, o ne tai, kaip nuteikiama, – sakė ji. – Aš sakiau, ką mačiau. Vardan tų žmonių, kurie buvo šalia manęs prie bokšto, dabar tą patį sakyčiau. Niekada nesakiau, kad mačiau kas šaudė, nesakiau, kad ieškojau tūtelių, tai gryniausias absurdas. Mačiau tai, ką mačiau. Ir ne viena. Daug kas bijo kažką apie tai pasakyti, bet kodėl aš turiu meluoti?“.

Nuteisė už sovietų agresijos neigimą

D. Raugalienė atsakomybėn buvo patraukta dėl liudijimo apie Sausio 13-osios įvykius prie Vilniaus televizijos bokšto A. Paleckio byloje.

„Tą naktį buvau prie televizijos bokšto, mačiau, kaip šaudė nuo stogų, – nagrinėjant A. Paleckio bylą teisme sakė D. Raugalienė. – Šaudė į jaunimą, stovėjusį prie tvoros. Mačiau tai, nes kulkos buvo šviečiančios, trasuojančios – matėsi, kur jos skrieja. Mačiau, kaip nuo šių kulkų žmonės smukdavo ant žemės. Minioje vaikštinėjo žmonės, kurie tuo metu ragino žmones nesitraukti, o eiti į tą ruožą, kur smigdavo šios trasuojančios kulkos, nes esą, „ten šaudo tuščiais, tikrai nieko nenušaus“. SSRS kariai nešaudė. Jeigu jie būtų šaudę, tai tikriausiai nebūtų likę Karoliniškių. Ir dabar dar likę daug liudininkų, bet jie bijo apie tai liudyti“.

Įsiteisėjusiu nuosprendžiu yra konstatuota, kad A. Paleckis, viešai pasakydamas teiginius, jog per Sausio 13-osios įvykius prie Vilniaus televizijos bokšto „saviškiai šaudė į savus“, neigė sovietų agresiją Lietuvoje.

Už tai A. Paleckiui teismas skyrė 80 MGL dydžio (10 400 Lt) baudą.

Teismas yra pažymėjęs, kad viešas pritarimas tarptautiniams nusikaltimams, jų neigimas ar šiurkštus menkinimas yra tyčinis nusikaltimas.

„A. Paleckio tikslas buvo ne kalbėti viešai apie tikrus to meto faktus, o šiurkščiai neigti ir sumenkinti SSRS agresiją prieš Lietuvos Respubliką, joje dalyvavusių SSRS kariškių įvykdytus sunkius nusikaltimus“, – skelbdama nuosprendį yra sakiusi Vilniaus apygardos teismo teisėja Regina Pocienė.

Teismas taip pat pabrėžė, kad jo viešas užgaulus pasisakymas įžeidė nuo sovietų agresijos nukentėjusius Lietuvos gyventojus bei už nepriklausomybę žuvusiųjų žmonių artimuosius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.