aA
Prancūzijos aukštieji parlamento rūmai penktadienį balsavo už įstatymą, kuriuo tos pačios lyties asmenų poroms suteikiama teisė tuoktis, nors šis projektas šalyje išprovokavo didelius konservatorių ir religinių grupių protestus.
Lesbietės
© Reuters/Scanpix

Senato balsavimas keliant rankas įvyko po kelias dienas trukusių intensyvių debatų.

Senatoriai trečiadienį 179 balsais prieš 157 pritarė itin svarbiam pirmajam šio įstatymo straipsniui, suteikiančiam teisę tuoktis ir įsivaikinti tos pačios lyties asmenims.

Teisingumo ministrė Christiane Taubira gyrė balsavimo Senate rezultatus, sakydama, jog jie sustiprino Prancūzijos visuomenę, "suteikdami paprastą pripažinimą homoseksualių asmenų visavertei pilietybei".

Šis įstatymas buvo įnirtingai kritikuojamas šalyje, kuri yra oficialiai sekuliari, tačiau kurios gyventojų daugumą sudaro katalikai. Šimtai tūkstančių gėjų santuokų šalininkų ir priešininkų buvo išėję į gatves išsakyti savo pozicijos per demonstracijas visoje šalyje.

Sausį šimtai homoseksualų santuokų priešininkų protestavo per eitynes Paryžiuje. Praeitą mėnesį policija buvo priversta panaudoti prieš protestuotojus ašarines dujas, o dešimtys žmonių buvo suimti.

Įstatymo oponentai nurodė organizuosiantys kitą masinį protestą Paryžiuje gegužės 26-ąją, jeigu šiam teisės aktui bus pritarta. Jie reikalauja atšaukti naująjį įstatymą ir surengti referendumą dėl gėjų santuokų.

Įstatymo projektas dar turi būti antrą kartą svarstomas žemuosiuose rūmuose - Nacionaliniame Susirinkime, - bet jo deputatai per pirmąjį svarstymą vasario 12 dieną jį jau priėmė.

Įstatymas leistų tos pačios lyties asmenų poroms tuoktis ir įsivaikinti. Pernai per savo rinkimų kampaniją šalies prezidentas Francois Hollande'as pažadėjo prastumti tokį įstatymą, jeigu bus išrinktas.

Gėjų santuokos jau leidžiamos maždaug tuzine valstybių, daugiausia – Europos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.