aA
Vienas iš turtingiausių Rusijos valstybės pareigūnų, deklaravęs daugiau nei 12 mln. JAV dolerių metines pajamas, grąžina savo lėšas į šalį iš užsienio bankų ir fondų, penktadienį pranešė jo atstovas.
Igoris Šuvalovas
Igoris Šuvalovas
© RIA/Scanpix

Pirmasis vicepremjeras Igoris Šuvalovas, artimas Vladimiro Putino sąjungininkas ir vyriausybės patikėtinis ekonomikos reikalams, perkelia savo kapitalą atgal į Rusiją, reaguodamas į būsimus įstatymų pakeitimus, draudžiančius pareigūnams turėti sąskaitų ir turto užsienyje.

"Patvirtiname, kad (pinigai) bus perkelti pagal Rusijos jurisdikciją", - I.Šuvalovo atstovas sakė naujienų agentūrai AFP, nepateikdamas daugiau detalių.

I.Šuvalovas jau seniai buvo spaudžiamas dėl savo šeimos metinių pajamų, kurias beveik visas uždirbo jo žmona Olga Šuvalova.

2011 metais šis pareigūnas deklaravo, kad jo šeimos pajamos buvo 374,6 mln. rublių (12,7 mln. JAV dolerių), tačiau jis pats uždirbo tik 9,6 mln. rublių (311 tūkst. dolerių).

Privalomose turto deklaracijose, kurios pareigūnams buvo įvestos tik prieš kelerius metus, įvardytos sumos jau anksčiau stebino daugelį Rusijoje, o I.Šuvalovas buvo priverstas teisintis, kad jokie jo interesai nesikerta su šalies įstatymais.

Spaudimas I.Šuvalovui padidėjo, kai tarptautinė žiniasklaida anksčiau paskelbė nutekintus dokumentus apie įvairių šalių aukštų pareigūnų sąskaitas ir fondus mokesčių rojuje - britų Mergelių salose.

Tarp jų buvo minima Olga Šuvalova, valdanti fondą "Severin".

Tačiau dienraštis "Vedomosti" rašo, kad Šuvalovai dabar jau atvėrė "Severin" - patikėjimo teise trečiosios šalies valdomą fondą - ir laipsniškai perkelia savo kapitalą atgal į Rusiją.

Panašu, kad tokio žingsnio priežastis buvo ne žiniasklaidos spaudimas, o faktas, kad Rusijos parlamentas ruošiasi priimti įstatymą, pagal kurį aukšti valstybės pareigūnai nebegalės turėti turto ir bankų sąskaitų užsienyje, išskyrus jiems priklausantį nekilnojamąjį turtą.

V.Putinas jau paragino nutraukti vadinamąją ofšorizaciją Rusijos ekonomikoje, o vyriausybė atkreipė dėmesį į pavojus, laikant pinigus užsienyje, kaip pavyzdį pateikdama Kipro finansų krizę, nuo kurios smarkiai nukentės kai kurie indėlininkai iš Rusijos.

I.Šuvalovas yra antras turtingiausias žmogus Rusijos vyriausybėje po vicepremjero ir patikėtinio Šiaurės Kaukazo reikalams Aleksandro Chloponino, kurio metinės pajamos yra 488,8 mln. rublių (15,8 mln. dolerių).

Jo atstovas sakė "Vedomosti", kad A.Chloponinui nereikės imtis veiksmų dėl numatomų įstatymų pakeitimų, nes jis užsienyje turi tik nekilnojamojo turto.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.