aA
Sakoma, kad nuomonės nekeičia tik kvailiai ir numirėliai. Šis posakis pasiteisina stebint žurnalistės Rūtos Janutienės poziciją buvusios teisėjos Neringos Venckienės ir pedofilijos bylos atžvilgiu. Kitas N. Venckienės rėmėjas – Gintaras Aleknonis – sako pozicijos iš esmės nepakeitęs.
Neringa Venckienė, Gintautas Aleknonis, Rūta Janutienė
Neringa Venckienė, Gintautas Aleknonis, Rūta Janutienė
© DELFI montažas

Dalis N. Venckienės užtarėjų pamažu išsižada savo paramos parlamentarei. Bene didžiausia – R. Janutienės metamorfozė. Sutapimas ar ne, tačiau iš TV3 į „Lietuvos ryto“ televiziją perėjusios R. Janutienės pozicija pedofilijos bylos atžvilgiu kardinaliai pasikeitė. Anksčiau savo laidose neabejojusi, kad pedofilija buvo ir mergaitė buvo seksualiai išnaudojama, dabar R. Janutienė laidoje „Nuoga tiesa“ laikosi priešingos pozicijos.

Tą teismui antrąkart reabilitavus pedofilija kaltintą Andrių Ūsą pastebėjo ir jo motina Aldona Ūsienė.

„Kaip, sakau, kai kurie žurnalistai šitą padėjo sukurti istoriją nuo pirmos dienos, tai taip dabar tegul išaiškina, kas čia kur buvo. (…) Jau dabar yra daug atsivertusių žurnalistų, ir vakar mačiau R. Janutienė jau šneka kitaip, o pati kiek pridarė“, – širdo A. Ūso mama, jos sūnų šmeižusius žurnalistus išvadinusi „svoločiais“.

Durni klausimai R.Janutienę erzina

„Jai nejaučiu nei nusivylimo, nei kitokių jausmų, tiesiog perskaičiau teismo medžiagą ir joje radau ekspertės psichologės išvadą, jog mergaitė nelinkusi fantazuoti, rašė mergaitės nemačiusios. Dėl to „Facebook“ ir pareiškiau susirūpinimą dėl tokio darbo, o tai buvo interpretuota kaip mano nusivylimas N. Venckiene“, – teisinasi R. Janutienė.

Pasak žurnalistės, ji minėtą pažymą gavo iš N. Venckienės. Buvusi teisėja esą aiškino, kad tai kertinis bei esminis dokumentas ir juo rėmė visą savo versiją. N. Venckienės veiksmus ji sako visą laiką vertinusi kaip teisėjos ir kvalifikuotos teisininkės.

„Labai nemalonu, kai paaiškėja, kad psichologai dirbo taip nekokybiškai. Gal man N. Venckienė nepapasakojo visų aplinkybių. Man buvo sakoma, kad mergaitė ten buvo, tai aiškinamės ir apie tai darysime laidą“, – kalbėjo R. Janutienė.

R. Janutienė tvirtina, kad jos retorika pedofilijos bylos atžvilgiu nepasikeitė – esą „Lietuvos ryto“ televizijoje lengviau į laidas prisikviesti antrąją pusę. Eiti į TV3 antra pusė esą „ypatingai nenorėdavo“, tad tekdavo kalbėti su tais, kurie kalba.

„Retorika nepasikeitė. Jeigu jūs manote, kad pasikeitė mano nuomonė dėl to, kaip buvo tiriama ši byla, teisėtvarkos ir politikų, abiejų pusių elgsenos šioje byloje, tai labai klystate. Kaip galvojau, kad ši byla teisėsaugos didžiausias, baisiausias ir kraupiausias nusižengimas teisingumui ir visam kam, kas įmanoma, tai taip ir tebegalvoju ir tam pagrįsti turiu daugybę faktų“, – aiškina žurnalistė.

Klausimą, ar jos pozicijos kitimas nesusijęs su įsidarbinimu „Lietuvos ryto“ televizijoje, R. Janutienė pavadino „durnu“. „Jūsų durnas klausimas, nepykit, kolega. Jeigu jūs taip darytumėt, tai nereiškia, kad visi taip darytų, man net į galvą neatėjo“, – kalbėjo R. Janutienė.

Apie paramą N. Venckienei G. Aleknonis kalba V. Havelo žodžiais

DELFI domėjosi, kaip po Seime panaikintos teisinės neliečiamybės ir A. Ūso reabilitacijos šiandien N. Venckienę vertina kiti jos rėmėjai.

„Mano pozicija iš esmės nepasikeitė, tik labai apgailestauju dėl to, kas šiandien vyksta. Pacituosiu Vaclavo Havelo žodžius: „tikiu, kad tiesa ir meilė nugalės melą ir neapykantą“. Tikiu šituo ir linkiu, kad taip būtų“, – DELFI sakė Mykolo Romerio universiteto docentas G. Aleknonis. Jis iki šiol viešojoje erdvėje aktyviai palaikė N. Venckienę, su „Drąsos kelio“ sąrašu pretendavo į Seimą.

Pasak G. Aleknonio, nuomonę keičiantys žmonės turbūt turi savų motyvų. „Tegul tie motyvai lieka ant tų žmonių sąžinės. Visiems, kurie abejoja tais dalykais, siūlyčiau prisiminti, kaip buvo sovietmečiu: lakmuso popierėlis turėtų būti tie žmonės, kurie nebijojo sovietmečiu sėstis į kalėjimus, kurie nebijojo už savo žodžius kentėti“, – kalbėjo G. Aleknonis.

Jis tai pat apgaileistavo, kaip žiniasklaida šiandien parodo seserį Nijolę Sadūnaitę. „Man labai gaila, kad ją rodo panašiai, kaip kad buvo sovietmečiu. Man šiuo atveju sesuo N. Sadūnaitė yra savotiškas lakmuso popierėlis, nes ji ne tik mąsto, bet ir jaučia visus šituos dalykus. Aš džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad man likimas leido atsistoti šalia tokių žmonių kaip N. Sadūnaitė, kurių tikrai nesu vertas“, – tvirtino pašnekovas. G. Aleknonis sakė tikįs, kad N. Sadūnaitė, kaip ir anksčiau, atkentėjusi bus pripažinta antrąkart.

N. Venckienę palaikęs visuomenininkas Darius Kuolys pareiškė „propagandiniame žaidime“ nedalyvaujantis. D. Kuolys aiškino, kad DELFI klausimas, ar jis tebepalaiko N. Venckienę, „užduotas pagal visą propagandinę logiką“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.