aA
Ketverius metus nieko nenuveikę, sužlugdę namų renovaciją, kuri jau buvo įsibėgėjusi 2008 metais, konservatoriai susijaudino dėl to, kad naujoji Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė, neduokdie, išjudins šią sritį.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Vienas jų propagandininkų Kęstutis Masiulis teigia, esą namai bus renovuojami kaimuose, kur niekas negyvena. Geriau, girdi, investuoti į naujas technologijas ir pan. Įprastas konservatorių argumentas - priešpastatyti naujas technologijas investicijoms į infrastruktūrą.

Tiesą sakant, A.Kubiliaus Vyriausybė neinvestavo tinkamai nei į infrastruktūrą, kaip matome iš jų ilgus metus valdomo Kauno, nei į naujas technologijas. Priešingai, dar keturioliktos Vyriausybės patvirtinti penkių mokslo ir verslo slėnių projektai buvo vilkinami, skandinami viešųjų pirkimų ir biurokratinėse procedūrose, apie ką neseniai kalbėjo Vilniaus universiteto vadovai.

Atsinaujinančios renovacijos kritikas K. Masiulis teigia, kad dauguma iš A. Butkevičiaus Vyriausybės numatytų renovuoti daugiau nei 800 namų tos renovacijos neverti. Tačiau juk sprendimus renovuoti būtent šiuos namus priėmė beveik visos šalies savivaldybės ir, neabejoju, jos tikrai žino, ką, kur ir kodėl reikia renovuoti. Mes privalome pasitikėti žmonių išrinktosiomis tarybomis, deleguoti joms sprendimus, o ne nutarti viską Vilniuje, Seime ar ministerijų koridoriuose. Sprendžiant iš K. Masiulio teksto, paskelbto DELFI, jis galvoja, jog Lietuvoje miestai tik - Vilnius, Kaunas ar Klaipėda, o jau Druskininkai, Prienai ar Biržai - ne...

Šiuo požiūriu K. Masiulis atspindi tikrąjį griovėjišką lietuviškų konservatorių mentalitetą, kuris yra priešingas statytojiškam. Dar daugiau, nepaisant įvairių ekspertų bei verslininkų patarimų, ką reikia daryti ekonominės krizės metu, konservatoriai, sprendžiant iš A. Kubiliaus Vyriausybės sprendimų, visiškai nesuvokė ekonominės statybų sektoriaus prasmės.

Būtent statybų sektorių krizės metu itin svarbu palaikyti ir net skatinti, ką ne kartą argumentuotai išdėstė ekonomistas R. Kuodis. Statybų sektorius kuria pridėtinę vertę, daug darbo vietų, suteikia darbo pramonės šakoms, smulkiam verslui, paskatina vartojimą ir todėl yra ypač svarbus, kaip būdas, tai krizei įveikti.

Konservatorių ketverių metų kadencijos metu, šis sektorius prarado ne tik darbo vietas, specialistus, inžinierius bei vadybininkus. Dauguma jų emigravo ir kuria vidaus produktą kitose šalyse. Sugrąžinti juos bus ypač sunku. Tai - didžiulis mūsų šalies potencialo praradimas.

Pagaliau renovacija - ne tik darbo vietos statybininkams. Tai, pirmiausia, šilumos, už kurią - ir konservatorių dėka - mokame bene didžiausias kainas Europoje, taupymas. Renovacija svarbi ir gamtosaugai, nes jei mažiau naudosime kuro šildymui, mažiau išmesime teršalų į aplinką, o Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, yra įsipareigojusi iki 2020 metų gerokai sumažinti anglies dvideginio emisiją. Tačiau tai ir mūsų bendras interesas.

O ką siūlo konservatoriai, K. Masiulis? Ir toliau nieko neveikti? Gal dabar jau pradeda suprasti, jog A. Kubiliaus Vyriausybėje užleidę postą visiškai neveikliam "prisikėlėliui" aplinkos ministrui padarė klaidą?

Naujos technologijos, sutinku, iš tiesų svarbu. Tačiau šiuo atveju neturi nieko bendra su renovacija, nes net ir ta europinė finansinė parama, kuri skirta renovacijai ir kurią konservatoriai laikė "užšaldę" ketverius metus, negali būti skiriama kitiems tikslams. Todėl jokių rimtesnių argumentų prieš dabartinės Vyriausybės ketinimus atkurti renovacijos procesą Lietuvoje, konservatorius K. Masiulis nepateikia.

Suprantu K. Masiulio susierzinimą ir kitu aspektu - juk greitas, per kelis mėnesius padarytas šios Vyriausybės sprendimas dėl renovacijos bado akis konservatoriams ir jų propagandininkams. Jie nuolat kalba, esą Vyriausybė "neveiksni", per lėtai priima sprendimus ir pan. Tai tiesiog iš esmės žlugdo jų pasirinktą propagandos koncepciją - "lėtai" dirba, o čia priėmė sprendimą per kelis mėnesius, kai konservatoriai net per ketverius metus to nesugebėjo padaryti.