aA
Vakarų valstybės turi tvirtų įrodymų, kad per Sirijoje vykstantį pilietinį karą bent vieną kartą buvo panaudoti cheminiai ginklai, tačiau dabar mažai tikėtina, kad Jungtinės Tautos (JT) dabar galės atlikti tyrimą toje šalyje, ketvirtadienį sakė diplomatai.
Sirija
Sirija
© AP/Scanpix

Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybė paprašė JT ištirti pareiškimus, nukreiptus prieš sukilėlių pajėgas, tačiau dabar atsisako įsileisti į šalį tarptautinius ekspertus, nes JT nori aiškintis ir kaltinimus dėl B.al Assado pajėgų veiksmų.

"Dėl vieno atvejo turime tvirtų įrodymų", - vienos Vakarų šalies diplomatas sakė žurnalistams, komentuodamas priešingus kaltinimus.

"Yra keli pavyzdžiai, kur esame gana įsitikinę, jog sviediniai su cheminėmis medžiagomis buvo panaudoti labai padrikai", - pridūrė diplomatas, reikalavęs neviešinti jo vardo ir nepateikęs detalių apie tuos įrodymus.

Vienos JT Saugumo Tarybos narės diplomatas taip pat sakė, kad "gana įtikinami" įrodymai buvo pasiųsti JT generaliniam sekretoriui Ban Ki-moonui kaip patvirtinimas kaltinimams prieš B.al Assado pajėgas.

Didžioji Britanija ir Prancūzija pateikė Jungtinėms Tautoms informacijos apie įtarimus, jog Damasko vyriausybės pajėgos panaudojo cheminius ginklus Homso mieste gruodžio 23 dieną, o praeitą mėnesį – Damasko priemiestyje Ataiboje. Nei Londonas, nei Paryžius neatskleidė išsamesnių detalių, tik paminėjo, jog Homso atvejis buvo sunkesnis.

Sirijos vyriausybė paragino atlikti JT tyrimą, pareiškusi, kad opozicijos sukilėliai kovo 19-ąją paleido vieną kovinėmis cheminėmis medžiagomis užtaisytą sviedinį į Chan al Asalo priemiestį Alepo provincijoje.

Tarp žmonių, žuvusių arba sužeistų per tą ataką, buvo Sirijos vyriausybės pajėgų karių, nurodė diplomatai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.