aA
JAV ir Rusijos santykių "perkrovimas" šiuo metu yra pauzės būsenoje, o Maskva tikriausiai bus "pagrindinė susirūpinimą (savo) regione kelianti veikėja", ketvirtadienį pareiškė Amerikos generolas, kuriam siūloma perduoti vadovavimą NATO pajėgoms.
JAV ir Rusijos santykių perkrovime daroma pauzė
© AFP/Scanpix

Generolas Philipas Breedlove'as, kurį JAV prezidentas Barackas Obama pasiūlė kaip kandidatą tapti naujuoju NATO vyriausiuoju sąjungininkų pajėgų vadu, sakė, kad Rusija yra "pretenduojanti tapti supervalstybe", ir aiškino įstatymų leidėjams, kad pastangos užmegzti glaudesnius bendradarbiavimo ryšius su Maskva kol kas stringa.

"Apibūdinau šį perkrovimą kaip esantį tam tikroje pauzėje, - Ph.Breedlove'as sakė Senato ginkluotųjų tarnybų komitetui. - Padarėme tam tikrą pažangą. Rusijoje įvyko kai kurių politinių pokyčių, o dabar mes labai sulėtėjome."

Dėstydamas savo požiūrį, kuris neabejotinai suerzins Maskvą, Ph.Breedlove'as aiškino, kad Jungtinėms Valstijoms reikia stengtis gerinti santykius, tačiau tik abiem pusėms naudingais pagrindais.

"Sutinku su jūsų susirūpinimu, kad tai netaptų vienos krypties gatve ir kad mes tik duodame, duodame, duodame. Manau, kad savo darbe su Rusija turėtume galvoti apie abipusiškumo principą", - sakė jis.

JAV ir Rusijos santykiai atšilo per B.Obamos pirmąją kadenciją, tačiau vėl pašlijo, kai Vladimiras Putinas pernai grįžo į prezidento postą.

Ph.Breedlove'as prognozuoja, kad Rusija bus pagrindinis nestabilumo šaltinis savo regione ir kad Vašingtonas bei NATO turėtų iš naujo padrąsinti savo partnerius, esančius Maskvos įtakos sferoje.

"Rusija liks pagrindinė susirūpinimą (savo) regione kelianti veikėja iki 2020 metų vien jau dėl savo geografinės padėties, gausių gamtinių išteklių, karinių pajėgų ir troškimo daryti įtaką regione", - sakoma keturių žvaigždučių generolo rašytiniame pranešime Senato komitetui.

"JAV ir NATO reikės toliau įtikinėti dėl savo ryžto mūsų sąjungininkus ir partnerius, gyvenančius Rusijos paskelbtoje "privilegijuotos įtakos sferoje", - pridūrė jis.

Ph.Breedlove'as ragino atnaujinti pastangas bendradarbiauti su Rusija dėl priešraketinės gynybos Europoje. Šis klausimas išliko nesutarimų šaltiniu, nes Maskva tą projektą laiko grėsme sau.

Generolas pridūrė, kad Rusija turėtų būti laikoma ne "priešu", o partnere.

Jeigu Senatas patvirtins Ph.Breedlove'o kandidatūrą, jis pakeis admirolą Jamesą Stavridį NATO pajėgų vado poste.

Iš pradžių į šį postą buvo siūlomas buvęs NATO vadovaujamų pajėgų Afganistane vadas generolas Johnas Allenas. Tačiau po didelio atgarsio sulaukusios kritikos dėl elektroninio susirašinėjimo su viena žinoma Floridos visuomenės veikėja, J.Allenas atsiėmė savo kandidatūrą, nors buvo pripažintas niekaip nenusižengusiu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.