aA
Klaipėdos vaikų globos auklėtiniams, net ir mažamečiams, bus mokami kišenpinigiai – po 52 litus per mėnesį.
Klaipėdos globos namuose – kišenpinigiai vaikams nuo 7 metų
© DELFI / Valdas Kopūstas

Tokiai tvarkai ketvirtadienį pritarė Finansų ir ekonomikos komiteto nariai. Jie nelabai ir galėjo pasipriešinti, nes nuostata, jog vaikų globos namų auklėtiniams privaloma mokėti kišenpinigius yra patvirtinta socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu.

„Anksčiau buvo numatyta tik galimybė vaikams mokėti kišenpinigius, todėl mes ir neskubėjome parengti tvarkos dėl jų mokėjimo Klaipėdos vaikų globos namuose. Tačiau tokia galimybė dabar jau tapo prievole, todėl ir reikia patvirtinti tvarką, kad vaikų globos namų auklėtiniams būtų mokami kišenpinigiai“, - aiškino Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė.

Uostamiesčio globos namuose kišenpinigiai buvo skiriami vaikams nuo 14 iki 18 metų amžiaus.

Tačiau socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu patvirtinta, jog kišenpinigius privaloma mokėti globotiniams nuo 7 metų.

Komiteto nariai abejojo, ar verta tokiems mažiems vaikams skirti kišenpinigius, juk jie globos namuose yra viskuo aprūpinti. Tačiau kitaip nuspręsti jie negalėjo, nes tai prieštarautų ministro įsakymui.

„Esame kažkokie raštininkai. Nieko nuspręsti negalime, nors ir turime savo nuomonę, o tik turime viskam pritarti“, - piktinosi Finansų ir ekonomikos komiteto narė Lilija Petraitienė.

Įsigaliojus tvarkai, jog Klaipėdos vaikų globos namuose kišenpinigius gaus auklėtiniai nuo 7 metų, pinigais papildimai galės džiaugtis 72 globotiniai.

Taip esą vaikai skatinami ir mokomi naudotis pinigais, juos taupyti, kad galėtų nusipirkti pageidaujamą daiktą.

A.Liesytė neslėpė, jog tikrai pasitaiko situacijų, kai vaikai kišenpinigius išleidžia ir tenkinti savo žalingus įpročius.

Tačiau už tai esą taikomos nuobaudos – kišenpinigių dydis kuriam laikui sumažinamas.

Už netinkamą kišenpinigių naudojimą įstaigos savarankiškai yra pasitvirtinusios įvairias sankcijas.

„Klaipėda“