aA
Kanados užsienio reikalų ministras Johnas Bairdas šią savaitę aneksuotoje Rytų Jeruzalėje susitiko su viena Izraelio ministre, taip sąmoningai sulaužydamas plačiai paisomo diplomatinio tabu, ketvirtadienį pranešė Izraelio laikraštis.
Johnas Bairdas
Johnas Bairdas
© Reuters/Scanpix

J.Bairdas su teisingumo ministre Tzipi Livni susitiko jos biure Rytų Jeruzalėje. Tokio dalyko atvykstantys diplomatai paprastai vengia - dėl susirūpinimo, kad tai gali būti įvertinta kaip Izraelio aneksijos įteisinimas.

Vienas izraelietis, dirbantis nevyriausybinei organizacijai, kuri didžiausią dėmesį skiria Kanados ir Izraelio santykiams, laikraščiui "Haaretz" sakė, kad tas susitikimas Rytų Jeruzalėje buvo sąmoningas žingsnis su politiniu tikslu.

"Bairdas pripažįsta opumą, bet nori nustatyti precedentą", - sakė šaltinis.

Izraelis Rytų Jeruzalę užėmė per 1967 metų Šešių dienų karą, o vėliau ją aneksavo, bet tos aneksijos tarptautinė bendrija niekada nepripažino.

Izraelis visą Jeruzalę laiko "amžina, nedaloma" sostine, bet palestiniečiai nori, kad rytinis miesto sektorius taptų jų būsimos valstybės sostine.

"Nėra įprasta užsienio pareigūnams su Izraelio pareigūnais susitikti Rytų Jeruzalėje", - pripažino Užsienio reikalų ministerijos atstovas Yigalas Palmoras.

Per savo šešių dienų vizitą regione J.Bairdas taip pat aplankė karius Izraelio okupuotose Golano aukštumose Sirijos teritorijoje, kurias Izraelis aneksavo 1981-aisiais. To žingsnio tarptautinė bendrija taip pat nepripažįsta.

Užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnas "Haaretz" sakė, jog Kanados ambasada nepatarė J.Bairdui nei surengti susitikimo Rytų Jeruzalėje, nei lankytis Golano aukštumose.

Kanada yra viena ištikimiausių Izraelio sąjungininkų ir buvo viena iš nedaugelio valstybių, prieštaravusių sėkmingam palestiniečių bandymui praėjusiais metais pasiekti aukštesnį statusą Jungtinėse Tautose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.