aA
Šiais metais pavasaris trypčioja vietoje. Tai lengvu žingsniu mėgina brautis į priekį, tai vėl atsitraukia.
Orai: sulaukėme - kitą savaitę +17
© AFP/Scanpix

Nors kalendorinis pavasaris greitai įpusės ir jau nuo kovo 1-osios giliai širdyje svajojame apie šiltesnius orus, tačiau ne visada šiltesni oro srautai į Lietuvą užsuka laiku.

Atsižvelgiant į įvairius reiškinius, elementus, pavasario atėjimas traktuojamas skirtingai.

Mūsų senoliai bylojo, jog pavasario pradžią diktuoja pirmosios pavasario gėlės – snieguolės, žibutės. Būtent jų žiedai sušmėžavę akiratyje sukuria pavasario dvasią. Ne veltui liaudyje snieguolės dar būdavo vadinamos baltosiomis pavasario pranašėmis.

Kita data – kovo 20-oji. Tuomet švenčiamas pavasario lygiadienis – vadinamasis astronominis pavasaris. Tada tiek pietiniame, tiek šiauriniame Žemės pusrutuliuose sutampa nakties ir dienos trukmė: auštant saulė pakyla tiksliai rytuose ir, nenukrypdama nuo smulkmeniškai nustatyto kurso, po dvylikos valandų nusileidžia tiksliai vakaruose. Vėliau naktys ima trumpėti, o šviesiojo paros meto valandų skaičius didėja iki pat birželio 24-osios – Joninių.

Meteorologinis pavasaris prasideda tada, kai paros vidutinė temperatūra būna aukštesnė už nulį laipsnių, nelieka sniego dangos.

Nors jau praėjo pirmasis balandžio dešimtadienis, didesnėje mūsųšalies dalyje žemę yra užklojęs nemenkas sniego patalas, ypač rytiniuose rajonuose, kur jo storis kai kur siekia 30-37 cm. Tik vakariniame šalies pakraštyje bei kai kur pietvakariuose belikusios tik jo žymės. 

Remiantis vidutiniais daugiamečiais duomenimis, ankstyvojo pavasario apraiškos mūsų šalyje siejamos su kovo 23-ja. Tačiau būna ir tokių metų, kuomet data gerokai nukrypsta nuo apskaičiuotos vidutinės reikšmės. 

Šiemet pavasario teko kantriai laukti, bet galų gale sulaukėme.

Artimiausią parą Lietuvoje bus debesuota. Daug kur palis. Pirmoje nakties pusėje vietomis rūkas. Vėjas pietryčių, naktį 5–10 m/s, dieną 7–12 m/s. Žemiausia temperatūra naktį 0–5, aukščiausia dieną 8–13 laipsnių šilumos. 

Balandžio 13-os naktį lietus, dieną daug kur trumpi lietūs. Vėjas silpnas. Temperatūra naktį 1–6, dieną 7–12 laipsnių šilumos. 

Balandžio 14-os naktį daug kur trumpas lietus, dieną be lietaus. Vėjas silpnas. Temperatūra naktį nuo 1 laipsnio šalčio iki 4 laipsnių šilumos, dieną 7–12 laipsnių šilumos.

„Šilto oro srovė ateina iš pietvakarių. Šiuo metu šilto oro fronto riba dar driekiasi piečiau Lietuvos, į mūsų šalies teritoriją dar neplūstelėjo, tačiau tikimės, kad rytoj šiltas frontas turėtų praeiti per Lietuvą, todėl temperatūra dieną pasiek, o pietiniuose rajonuose ir viršys 10 laipsnių. Tačiau tiek rytoj, tiek savaitgalį orai bus debesuoti, todėl saulė labai nešildys.

O jau kitos savaitės pradžioje debesų frontas turėtų atsitraukti, nukeliauti toliau į šiaurę, o iš pietvakarių Europos pas mus atkeliaus aukšto slėgio zona. Pirmadienį ir antradienį numatomos saulėtos dienos ir temperatūra šoktelės iki 16-17, o kai kur ir 8 laipsnių. Jau trečiadienį iš vakarų atkeliaus drėgnesni orai su lietumis ir ši didžioji šiluma atslūgs, tačiau žemiau 10 laipsnių termometro stulpelis dienomis visgi nenukris. Pavasaris jau įsitvirtina“, - teigė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos vyr. sinoptikė Alva Nagelytė.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba