aA
Buvusios Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Margaret Thatcher priešiškumas glaudesniam suartėjimui su Europa yra viena iš pagrindinių dabartinės įtampos tarp Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos (ES) priežasčių, buvęs Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis tvirtina viename ketvirtadienį paskelbtame interviu.
Buvusi britų premjerė  Margaret Thatcher ir buvęs Vakarų Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis. 1975 m.
Buvusi britų premjerė Margaret Thatcher ir buvęs Vakarų Vokietijos kancleris Helmutas Kohlis. 1975 m.
© AP/Scanpix

83 metų H.Kohlis sakė dienraščiui "The Times", kad gerbė M.Thatcher, kuri mirė pirmadienį, būdama 87 metų, nuoširdumą. Tačiau buvęs kancleris pridūrė, kad jos užsispyrimas praeito amžiaus 9-ame dešimtmetyje blokavo pažangą pastangose sukurti labiau integruotą politinę sąjungą.

"Tai tiesa - Margaret Thatcher buvo sudėtingo būdo, kaip ir mūsų ryšiai buvo sudėtingi, - H.Kohlis aiškino laikraščiui. - Kitaip nei kiti lyderiai Europoje ir pasaulyje, taip pat kad ir kokias pastangas dėjo abi pusės, Margaret ir aš nesugebėjome sukurti pasitikėjimu grindžiamų ir šiltų santykių."

Helmutas Kohlis
Helmutas Kohlis
© Reuters/Scanpix

"(Ji) norėjo Europos, tačiau kitokios Europos negu norėjo dauguma jos kolegų Europoje ir aš. Mūsų požiūriu, šis antagonizmas iki pat mūsų dienų apibūdina Britanijos politiką Europos atžvilgiu", - pridūrė jis.

Kad ir kaip nesutaptų jų politiniai požiūriai, H.Kohlis reiškė pagarbą "žaviai moteriai" ir "didžiai ministrei pirmininkei".

"Taip pat nė karto nesu pastebėjęs, kad ji būtų nenuoširdi, - sakė jis. - Visada ją vertinau dėl to ir dėl jos meilės laisvei. Visada gerbsiu Margaret Thatcher atminimą."

Buvęs kancleris paaiškino, jog dėl silpnos sveikatos negalės dalyvauti M.Thatcher laidotuvėse, kurios vyks ateinantį trečiadienį Londone.

M.Thatcher pagarsėjo, kai 1984 metais užsitikrino istorinį susitarimą dėl Britanijos galimybės susigrąžinti dalį mokesčių, sumokėtų Europos Sąjungai (ES).

Ši išlyga iki šiol kursto Prancūzijos ir Vokietijos lyderių pasipiktinimą, ypač dabartiniam Britanijos premjerui Davidui Cameronui vadovaujant iki šiol sėkmingoms pastangoms apkarpyti Europos Komisijos vadovo Jose Manuelio Barroso pateiktą trilijono eurų ES biudžetą 2014-2020 metams.

M.Thatcher galiausiai susidūrė su maištininkų pasipriešinimu Konservatorių partijoje ir buvo priversta pasitraukti iš premjero ir torių lyderio postų.

Šis žingsnis siejamas su prieštaringai vertinama jos kalba "Ne, ne, ne", kurioje Britanijos lyderė kaltino Berlyną ir Paryžių kuriant "Europos tvirtovę" ir atsisakė svarą pakeisti planuojamu įvesti euru.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.