aA
Teksasas antradienį įvykdė egzekuciją suleidžiant mirtiną injekciją 50-mečiui recidyvistui, kuris 1990-aisiais buvo nuteistas už vieno vyro nužudymą ir jo žmonos išžaginimą įsilaužus į jų namus, pranešė valstijos teisėsaugos pareigūnai.
Rickey Lewisas
Rickey Lewisas
© Reuters/Scanpix

Egzekucija Rickey Lewisui buvo įvykdyta 18 val. 32 min. vietos (antradienį 2 val. 32 min. Lietuvos) laiku, sakoma Teksaso baudžiamojo teisingumo departamento pranešime.

R.Lewisas 1990 metų rugsėjo 16 dieną kartu su dviem kitais vyrais įsilaužė į 45 metų George'o Newmano ir jo žmonos namus Smito apygardoje Teksase. Tuo metu jis buvo neseniai paleistas iš kalėjimo, sutrumpinus jam skirtą ilgą laisvės atėmimo bausmę už trečiąją įsilaužiamąją vagystę.

1994 metais R.Lewisas buvo pripažintas kaltu dėl G.Newmano žmonos Connie Hilton išžaginimo pagal DNR tyrimo rezultatus. Du kiti vyrai, dalyvavę tame įsilaužime, nebuvo nustatyti.

R.Lewisas ilgą laiką teigė esantis nekaltas dėl nužudymo, tačiau jo prašymas nagrinėti bylą iš naujo buvo atmestas JAV Aukščiausiojo Teismo, o Teksaso malonės ir bausmių sušvelninimo taryba balsavo neatšaukti jam paskirtos bausmės.

Per egzekucijos procedūrą antradienį R.Lewisas pripažino išžaginęs C.Hilton, tačiau teigė nesantis kaltas dėl nužudymo, kai jam buvo sušvirkšta mirtina injekcija.

"Atsiprašau dėl to, kas jums nutiko, - jis ištarė savo aukai. - Jeigu nebūčiau jūsų išžaginęs, nebūtumėt likusi gyva. Aš nenužudžiau pono Newmano ir neapiplėšiau jūsų namų ... Aš tiesiog ten buvau."

"Man gaila dėl to, ką patyrėte. Ne aš jums pakenkiau ir pavogiau visus jūsų daiktus", - pridūrė jis.

R.Lewiso auka C.Hilton yra plačiai aprašiusi savo siaubingus išgyvenimus.

Pateikdama savąją įvykių versiją, ji nurodė, kad įsilaužėliai nušovė jos vyrą, o tada, kol kiti du vyrai siaubė sutuoktinių namus, R.Lewisas ją išžagino. Vėliau užpuolikai pabėgo, palaikę ją mirusia.

R.Lewisui įvykdyta egzekucija buvo antroji šiais metais Teksase ir šeštoji Jungtinėse Valstijose, nurodo Mirties bausmių informacijos centras.

Nuo 1976 metų, kai Jungtinėse Valstijose buvo grąžinta mirties bausmė, ji buvo įvykdyta iš viso 494 kaliniams. Teksase egzekucijas šiais metais planuojama įvykdyti dar 11 egzekucijų, iš jų keturias - balandį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.