aA
Viena garsiausių Rusijos balerinų palieka darbą Sankt Peterburgo teatre ir išvyksta į Londono karališkąjį baletą; tai yra dar vienas sukrėtimas rusų baleto pasauliui.
Natalija Osipova
Natalija Osipova
© RIA/Scanpix

Natalija Osipova pirmadienį vienam Rusijos laikraščiui sakė sulaukusi pasiūlymo, kurio "negali atsisakyti", - būti pagrindine šokėja Karališkajame Kovent Gardeno operos teatre. Pasak jos, Sankt Peterburgo Michailovo operos ir baleto teatre nuo šiol solo partijas ji šoks svečio teisėmis.

26 metų N.Osipova ir kita baleto žvaigždė Ivanas Vasiljevas - jos partneris scenoje ir gyvenime - 2011-ųjų lapkritį pribloškė kritikus išėję iš Maskvos Didžiojo teatro į daug mažesnį Michailovo teatrą.

Tačiau dabar N.Osipova, kurią kai kurie kritikai laiko geriausia šiuo metu rusų balerina, visu etatu dirbs Kovent Gardeno teatre. Daugelio nuostabai, I.Vasiljevas drauge su ja nevyksta.

"Galiausiai gavau pasiūlymą, kurio negalėjau atsisakyti", - interviu dienraščiui "Kommersant" sakė ji. Pasak jos, sprendimą ji priėmė visų pirma dėl Londono repertuaro.

Michailovo teatre dabar būsiu kviestinė balerina, mes nutrauksime penkerių metų kontraktą (pasirašytą 2011-ųjų lapkritį) ir susitarsime dėl kito", - pridūrė ji.

N.Osipovos ir I.Vasiljevo pasitraukimas iš Didžiojo teatro, kur buvo naudingiausios jo žvaigždės, sukrėtė Maskvos trupę ir išpranašavo Didžiajam teatrui baisų periodą, kurio kulminacija buvo išpuolis prieš jo meno direktorių Sergejų Filiną, kuriam į veidą buvo šliūkštelėta rūgšties. Dėl to nusikaltimo dabar kaltinamas vienas pagrindinių šokėjų Pavelas Dmitričenka.

N.Osipova minėtame interviu sakė nemananti, kad Londone susidurs su tokiomis vidaus intrigomis kaip Didžiajame teatre.

"Britanijoje visi pažadai ir sąlygos išguldomi popieriuje, ne taip, kaip būna Rusijoje, kur viskas tėra žodžiai. Dirbti šiai trupei (Kovent Gardene) yra mano troškimas ir trokštu jo visa siela", - sakė ji.

Sovietų baleto žvaigždžių, tokių kaip Rudolfas Nurejevas ar Michailas Baryšnikovas, pabėgimai į Vakarus tapo simboliniais Šaltojo karo momentais.

Tačiau dabar kultūrinės aistros nurimo ir vienas amerikiečių baleto žvaigždžių, Davidas Hallbergas, net šoka Didžiajame teatre.

N.Osipova baleto kritikus pavergia stulbinančiai virtuoziškai atlikdama pagrindines klasikinio baleto moterų partijas, paskutinės Maichailovo teatro baleto gastrolės Londone kritikų buvo įvertintos penkiomis žvaigždutėmis.

Pasak Karališkojo baleto, pirmas pagrindinis N.Osipovos pasirodymas bus Džiuljetos vaidmuo Kennetho MacMillano baleto "Romeo ir Džiuljeta" pastatyme, kur ji šoks kartu su kita baleto legenda kubiečiu Carlosu Acosta.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.