aA
Pirmadienį vilnietė Sandra su 9 mėnesių kūdikiu, pakeliui iš ligoninės, apie 15.30 val. užsuko į prekybos centrą „Akropolis“. Jos draugas nuėjo į „Maximą“, o moteris su kūdikiu atsisėdo ant suoliuko. Pasak jos, ant gretimo suoliuko buvo labai triukšmingas vyras. Jis, kalbėdamas telefonu, klykė, rėkė, garsiai juokėsi, o paskui išsitraukė rankinę sireną (tokias mėgsta sporto aistruoliai) ir įjungė ją. Kūdikis išsigando, ėmė verkti.
Jauna mama kaltina fotografą, kad jis „Akropolyje“ ją išplūdo ir grasino ginklu
© Shutterstock nuotr.

Sandra pakilo norėdama pasitraukti toliau nuo triukšmadario ir, prieš nueidama, pasakė: „Jūs proto turėkit“. Atsakydamas į tai chuliganas jauną mamą išplūdęs daugiaaukščiais rusiškais keiksmažodžiais. Tada moteris pasakė, jog dėl įžeidinėjimo kreipsis į policiją.

Tuomet vyras pakilo, pasiėmė lagaminėlį ir ketino eiti. Bet moteris jį pabandė sustabdyti žodžiais: „Palaukit, kviečiu policiją“. Tai nepažįstamąjį dar labiau sunervino – jis vėl iškeikęs moterį su kūdikiu bei, negailėdamas rusiškų keiksmažodžių, liepęs dingti „jei norit likti gyvi“ ir, praskleidęs striukę, pademonstravo pistoletą. Po to, jis nuėjo.

Tuo metu pasirodė parduotuvėje buvęs Sandros draugas, jie kreipėsi į apsaugą, buvo iškviesta policija. Pirmieji įtariamąjį, dar neišėjusį iš „Akropolio“, pastebėjo apsaugininkai. Sandros teigimu, vyriškis jiems geruoju nepakluso. Kaip DELFI sakė saugos bendrovės „Eurocash1“ darbuotojai, nurodytas vyriškis buvo sustabdytas prie restorano „McDonald's“. Išsiaiškinę, kad jis iš tikrųjų turilegaliai išduotą šaunamąjį ginklą bei leidimą jam nešiotis, apsaugos darbuotojai norėjo jį vestis apsaugos patalpas. Bet eiti į tarnybinespatalpas tolimesniam aiškinimuisi vyriškis atsisakė. Tačiau apsaugininkams jėgos neprireikė panaudoti, nes tuo metu atvyko policijospareigūnai, kurie pilietį sulaikė.

Sulaikytasis buvo nuvestas į apsaugos patalpas. Ten paaiškėjo, jog tai laisvai samdomas, įvairiems leidiniams dirbantis fotografas A.D., garsėjantis ūmiu būdu.

Apsaugos patalpose A. D. nė nebandė atsiprašyti, jis dar kartą išplūdęs moterį. Tik išgirdęs, jog moteris ketina rašyti pareiškimą policijai, pasiūlė jai tartis. Bet moteris tartis su juo nepanoro.

Fotografas buvo nuvežtas į 6 policijos komisariatą, ten atvyko ir nukentėjusioji. Pasak Sandros, komisariate jos skriaudikas „tik juokėsi ir aiškino, kad jam nieko nebus“. Moteris parašė pareiškimą, jame, be viso kito, paprašė panaikinti A. D. išduotą leidimą koviniam ginklui savigynai.

Leidimas ginklui A. D. išduotas pernai lapkričio 9 d.

6 policijos komisariato pareigūnai DELFI patvirtino, kad toks konfliktas užregistruotas, medžiaga tiriama, ginklas iš savininko paimtas. A. D. buvo blaivus, pareigūnams jis teigia moters neįžeidinėjęs, o aistruolio sireną nusipirkęs „Akropolyje“ ir bandęs, ar ji veikia. Konflikto liudytojų nėra, tikimasi, kad aiškiau bus peržiūrėjus „Akropolio“ apsaugos vaizdo kamerų įrašus.

A. D. DELFI sakė: „Šmeižtas. Nėra ką pasakot. Bando mane apšmeižt“. Paklaustas, kodėl nepažįstama moteris galėtų norėti jį apšmeižti, fotografas atsakė: „Man pagrasino (kad paskambins vyrui, policijai), aš parodžiau, kad grasinimą galiu atremti“.

Pareiškimą policijai parašiusi moteris prašo atsiliepti šio incidento liudininkus ir kreiptis į Vilniaus 6 policijos komisariatą arba parašyti medžiagą tiriančiam pareigūnui elektroniniu adresu andrej.zivotkevic@policija.lt.

Lietuvos spaudos fotografų klubas, reaguodamas į šį įvykį, antradienį išplatino pareiškimą: „Lietuvos spaudos fotografų klubo narių vardu norime pasakyti, kad nenorime jog pil. A. D.ir jo poelgiai visuomenėje būtų tapatinami su spaudos fotografo samprata. Šio asmens elgesys ne vieną kartą buvo diskutuojamas kolegų tarpe. Norėtume aiškiai pasakyti, kad Lietuvos spaudos fotografų klubo propaguojamos vertybės yra visiškai kitokios. Vienos pagrindinių - tolerancija, žmogiškumas, objektyvumas. Norime atsiprašyti visuomenės už asmenį, kuris savo poelgius, šį ir kitus, pateisina spaudos fotografo samprata.

A. D.įsigijus ginklą ir jam šia žinia pasidalijus „Facebook“ paskyroje, apie galimas grėsmes visuomenei, pasitaikius progai, informavome tam tikras Lietuvos Respublikos struktūras. Apgailestaudami dėl situacijos, kuri spaudos fotografo vardą bloškia į visuomenės užribį, galime tik būti dėkingi likimui, kad ginklas nebuvo panaudotas.

Spaudos fotografui ginklas nebuvo ir nėra jo idėjų skleidimo ir misijos įgyvendinimo priemonė. Spaudos fotografo misija yra gerbti, informuoti ir objektyviai dalintis mus supančio pasaulio fotografijomis, o ne gąsdinti ar demonstruoti jėgą. Tikimės, kad visuomenėje, nepaisant šio atvejo, išliks pasitikėjimas spaudos fotografu ir jo misija“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.