aA
Pirmadienį keli šimtai žmonių Vilniaus pakraštyje dalyvavo "Gyvųjų marše" nuo Panerių geležinkelio stoties iki Panerių memorialo pagerbti holokausto aukas.
„Gyvųjų maršu“ Paneriuose pagerbtos holokausto aukos
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Nešini Izraelio vėliavomis ir vainikais, renginio dalyviai atkartojo kelio dalį, kuria ėjo Vilniaus geto kaliniai, prieš juos nužudant Panerių miške. Vėliau minėjimas įvyko prie Panerių memorialo.

Renginyje dalyvavęs užsienio reikalų ministras teigė, kad "Gyvųjų maršo" tradicija yra "mūsų bendros istorijos priminimas, kad to daugiau niekada neturėtų pasikartoti".

"Deja, Paneriai ne pati šviesiausia vieta žemėlapyje, tai holokausto istorijoje skaudi tema. Mes turime tai žinoti. Tai yra didžiulis skaudulys, kuris irgi neatimama mūsų dalis istorijos", - žurnalistams Paneriuose sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

"Jau penkeri metai iš Izraelio atvyksta grupė, taip pat vilniečių, Vilniaus krašto gyventojų - nukentėjusiųjų karo metais arba kurių artimieji nukentėjo. "Gyvųjų maršas" reiškia, kad mes nepamirštame nei aukų, mes nepamirštame tų, kurie priešinosi nacių režimui ir mes tikimės, kad tai niekad nepasikartos", - žurnalistams sakė laikinai einanti pareigas Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Eisenos organizatoriai ir dalyviai - Vilniaus geto kaliniai, Izraelyje gyvenantys holokaustą išgyvenusių asmenų palikuonys ir Vilniaus žydų bendruomenė.

"Atvykstu čia kiekvienais metais, nors esu iš Izraelio, tačiau mano tėvai ir seneliai gyveno Vilniuje. Mano teta su savo šeima buvo išžudyti holokausto metu. Čia dalyvauti man svarbu, kadangi svarbu žinoti savo šaknis" - BNS sakė eisenos dalyvė Lea iš Izraelio.

Popiet Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre vyks Pasaulio Tautų Teisuolių apdovanojimo ceremonija. Šiuo titulu pagerbiami žydus gelbėję žmonės. Pirmadienį apdovanojimai bus įteikti Onai Gelžinienei ir Jonui Gelžiniui.

Per Antrąjį pasaulinį karą nacistinės Vokietijos okupacijos metais Lietuvoje buvo išžudyta daugiau per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.