aA
Jungtinės Valstijos pripažįsta, kad sumažėjęs, tačiau ištvermingas Talibanas tikriausiai kels karinę grėsmę kai kuriuose Afganistano regionuose dar ilgai po JAV vadovaujamų pajėgų kovinės misijos pabaigos ateinančiais metais, pareiškė aukštas JAV kariuomenės vadovas.
Vienas Talibano lyderių Dadullah (dešinėje)
Vienas Talibano lyderių Dadullah (dešinėje)
© Reuters/Scanpix

Duodamas interviu naujienų agentūrai "The Associated Press" (AP) į šiaurę nuo Kabulo esančiame Bagramo oro uoste, armijos generolas Martinas Dempsey, JAV Jungtinio štabų vadų komiteto viršininkas, sekmadienį sakė su atsargiu optimizmu vertinantis prielaidą, kad Afganistano saugumo pajėgos sugebės savarankiškai atremti sukilėlius, kai bus išvesti Vakarų šalių kariai, o pagrindinis kovinis vaidmuo bus perduotas afganams. Pasak M.Dempsey, afganai iki gegužės arba birželio bus pasiruošę vadovauti visoje šalyje.

Paklaustas, ar kai kuriose šalies dalyse Talibanas tebekels grėsmę, generolas atsakė: "Taip, žinoma."

"Ir jeigu atliktume šį perdavimą praėjus dešimčiai metų nuo dabar, įtariu, kad (vis dar) būtų ginčijamų rajonų, nes Afganistano istorija rodo, kad čia visada bus ginčijamų rajonų", - aiškino jis..

M.Dempsey ir kiti JAV kariuomenės vadai yra sakę, kad afganai privalės galiausiai sudaryti kokį nors politinį susitarimą su sukilėliais ir kad tokiam susitaikymo procesui turi vadovauti afganai, o ne amerikiečiai.

Tokiu būdu pagrindinis prioritetas JAV kariškiams paskutiniaisiais kovinės misijos Afganistane mėnesiais - padaryti viską, kas įmanoma, kad būtų sustiprinta afganų pajėgų galia ir pasitikėjimas jomis.

Šeštadienį, kai M.Dempsey atvyko į Afganistaną su iš anksto neskelbtu vizitų, Talibanas nedelsdamas pademonstravo savo gebėjimą smogti.

Sukilėliai prisiėmė atsakomybę dėl išpuolio, kai mirtininkui detonavus sprogmenų prikrautą automobilį, žuvo penki amerikiečiai - trys kariai ir du civiliai. Tarp aukų buvo JAV užsienio tarnybos pareigūnė Anne Smedinghoff, tapusi pirmąja Amerikos diplomate, žuvusia užsienyje nuo teroro atakos Libijos mieste Bengazyje pernai rugsėjo 11 dieną.

Per kitą įnirtingą susirėmimą tarp JAV palaikomų afganų pajėgų ir Talibano kovotojų vienoje atokioje vietovėje rytų Afganistane žuvo beveik 20 žmonių, tarp jų 11 afganų vaikų, kurie tapo aviacijos smūgio aukomis, sekmadienį pranešė Afganistano pareigūnai.

Šiuo metu Afganistane yra apie 66 tūkst. JAV karių. Šis skaičius sumažės iki maždaug 32 tūkst. iki ateinančio vasario, o kovinė misija turėtų būti užbaigta iki 2014-ųjų gruodžio. Dar nėra nuspręsta, ar po šio termino šalyje liks 9-10 tūkst. amerikiečių karinių instruktorių ir kovos su sukilėliais pajėgų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.