aA
Vokietijos kanclerė Angela Merkel sekmadienį paprašė Rusijos prezidento Vladimiro Putino "suteikti galimybę" nevyriausybinėms organizacijoms (NVO), kurios, pasak jos, yra "inovacijų variklis".
Vladimiras Putinas ir Angela Merkel
Vladimiras Putinas ir Angela Merkel
© Reuters/Scanpix

Abu lyderiai dalyvavo Hanoverio pramonės mugėje, kur dešimtys demonstrantų protestavo dėl V.Putino vykdomų griežtų priemonių prieš NVO, susirinkę prieš vieno konferencijų centro šiame Vokietijos šiauriniame mieste, kur vyko atidarymo ceremonija.

Rusija šiemet yra šios mugės šalis partnerė.

A.Merkel pranešimas per mugės atidarymą sakytoje kalboje, sulaukęs gausių plojimų, buvo tiesioginė užuomina apie Rusijoje vykdomus tyrimus dėl daugelio tarptautinių nevyriausybinių organizacijų, įskaitant Vokietijos analitinius institutus. Šiuos veiksmus kritikavo daugelis Maskvos partnerių.

Duodamas interviu Vokietijos visuomeninei televizijai ARD, kuris buvo transliuojamas sekmadienį, V.Putinas teisino tas priemones, sakydamas, kad Rusijos žmonės turi teisę žinoti, kurios organizacijos, turinčios biurus jų šalyje, gauna finansavimą iš užsienio - "ir už ką".

Savo kalboje A.Merkel tvirtino, kad Rusijai svarbu turėti aktyvią pilietinę visuomenę.

"Rusija nori diversifikuotis ... ir mes norime jai padėti", - pažymėjo kanclerė, pridūrusi, kad svarbus ekonomikos diversifikacijos elementas yra inovacijos.

"Esame įsitikinę, kad jos ypač sėkmingai vykdomos, kai yra aktyvi pilietinė visuomenė", - sakė A,Merkel..

Prieš konferencijų centro Hanoveryje apie 100 demonstrantų dalyvavo taikioje akcijoje, ragindami Maskvą "palikti ramybėje NVO".

Šį protestą organizavo žmogaus teisių organizacijos "Amnesty International" ir "Human Rights Watch".

V.Putinas anksčiau gyrė tvirtus Vokietijos ir Rusijos prekybos ryšius, kurių apyvarta praeitais metais buvo rekordinė - 74 mlrd. eurų (255,5 mlrd. litų).

"Esu tikras, kad greitai pasieksime 100 mlrd.", - sakė jis.

A.Merkel, kuri po mugės atidarymo planavo dalyvauti pietuose su V.Putino, sakė, jog turi būti tęsiamos diskusijos dėl pilietinės visuomenės veiklos sąlygų.

Kanclerė jau yra kritikavusi V.Putiną, kai pernai lapkritį viešėdama Maskvoje išsakė nepritarimą sprendimui skirti dvejus metus laisvės atėmimo Rusijos merginų pankroko grupės "Pussy Riot" narėms už pasirodymą Maskvos ortodoksų katedroje, kuris buvo pripažintas chuliganizmu, paskatintu religinės neapykantos.

V.Putinas sekmadienį taip pat dalyvavo buvusio Voketijos kanclerio Gerhardo Schroederio gimtadienio vakarėlyje.

A.Merkel pirmtakui sekmadienį sukako 69 metai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.