aA
Aiškėja naujos skandalingos detalės didžiausios Lietuvoje gaujos vadeivos Marijano Taraškevičiaus byloje – prokurorai gavo žinių, kad neregėto masto kontrabandininkų grupuotei vadovavusį „dambrauskinį“ nepakaltinamu pripažino kartu gyvenę teismo psichiatrai, kurių vieno sūnus palaikė itin draugiškus santykius su M. Taraškevičiumi.
Marijanas Taraškevičius
Marijanas Taraškevičius
© DELFI

Maža to, prokurorams tik po kelis mėnesius trukusių teisminių procesų pavyko pasiekti, kad Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos (VTPT) direktorius Konstantinas Daškevičius ir Respublikinio teismo psichiatrijos skyriaus viršininkė Jelena Marcinkevičienė būtų nušalinti nuo pakartotinės ekspertizės atlikimo. Būtent jie buvo nustatę, kad M. Taraškevičius yra nepakaltinamas.

35 metų M. Taraškevičiaus grupuotės byloje ikiteisminį tyrimą atliekanti Generalinė prokuratūra buvo priversta net kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją – ministras Vytenis Povilas Andriukaitis prokurorams pateikė šešių ekspertų, galinčių patikrinti įtariamojo sveikatos būklę, pavardes. Jie nėra pavaldūs K. Daškevičiui ir J. Marcinkevičienei.

Būtent ministro nurodyti ekspertai galės atlikti šiuo metu Rokiškio psichiatrijos ligoninėje laikomam M. Taraškevičiui pakartotinę stacionarią teismo psichiatrijos ir psichologijos ekspertizę.

Taip pirmadienį nusprendė Vilniaus apygardos teismo teisėjas Stasys Lemežis, pagaliau padėjęs tašką šioje istorijoje. Nuo naujos ekspertizės priklausys, ar M. Taraškevičius galės stoti prieš teismą su savo vadovautos grupuotės nariais.

Pakartotinę ekspertizę prokurorai nusprendė atlikti, nes suabejojo, ar iš tikrųjų visą gyvenimą prabangiai gyvenęs ir nusikalstamam susivienijimui daugiau kaip 6 metus vadovavęs M. Taraškevičius staiga galėjo susirgti ir nesuprasti savo veiksmų esmės.

Tačiau tokiems prokurorų planams kelią pastojo M. Taraškevičiaus advokatai ir ikiteisminio tyrimo teisėjai, nusprendę, kad pakartotinę ekspertizę gali atlikti ne prokurorų nurodyti ekspertai, o K. Daškevičiaus vadovaujami Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos Respublikinio teismo psichiatrijos skyriaus medikai. Kitaip tariant, tie patys, kurie prieš tai jau buvo nustatę, kad M. Taraškevičius yra nepakaltinamas.

Galop prokuratūra buvo priversta šios tarnybos ekspertus nušalinti – buvo gauta duomenų, kad pirmosios M. Taraškevičiaus ekspertizės atlikimo metu ekspertai K. Daškevičius ir J. Marcinkevičienė gyveno kartu, o J. Marcinkevičienės sūnus palaikė ryšius su M. Taraškevičiumi. Paaiškėjo, kad jis ne tik su įtariamuoju kartu sportuodavo, bet ir dažnai lankydavosi jo namuose.

Ekspertų išvados – smūgis pareigūnams

DELFI jau yra skelbęs, kad pirmoji ekspertų išvada, jog po sulaikymo M. Taraškevičius susirgo laikinu psichikos sutrikimu, buvo tikras smūgis ilgą laiką organizuotą grupuotę stebėjusiems ir pagaliau ją demaskavusiems pareigūnams – prabangą mėgusio įtariamojo sveikatos būklė iki tol niekam nekėlė abejonių.

Kad būtent M. Taraškevičius tvarkė visus kontrabandos reikalus, pareigūnams yra patvirtinęs ir Latvijos pilietis Romanas Šnipkis – būtent dėl svarbių duomenų pateikimo pareigūnams apie organizuotos grupuotės veiklą kaimyninės šalies piliečiui yra skirta valstybės apsauga. Su pareigūnais bendradarbiauti sutikęs R. Šnipkis dažnai būdavo prabangiai įrengtuose M. Taraškevičiaus namuose, todėl tyrėjams pateikė informacijos ir apie vieną sostinės advokatą, artimai bendravusį su šiuo metu korupcija įtariamu teisėju Ryšardu Skirtunu.

Pareigūnai neslėpė, kad buvusio policininko Viliaus Karaliaus grupuotė nė iš tolo neprilygo M. Taraškevičiui.

M.Taraškevičiaus galimai vadovauta nusikalstama kontrabandininkų grupuote pareigūnai susidomėjo dar 2010-aisiais – ilgalaikio tyrimo metu Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnai per keletą kartų organizavo dešimčių vilkikų su cigarečių kontrabanda sulaikymus. Tačiau tuo pat metu, nesitenkinant vien krovinių ir jų gabentojų sulaikymais, pareigūnai kaupė informaciją apie pagrindinių kontrabandos organizatorių bei jų artimiausių bendrininkų nusikalstamos veiklos organizavimą bei dalyvavimą šiuose nusikaltimuose.

2011-ųjų lapkričio pabaigoje pareigūnai smogė įtariamiems pagrindiniams kontrabandos organizatoriams – sulaikant įtariamuosius dalyvavo antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai. Tądien vienu metu Vilniaus apskrityje gausios teisėsaugos pajėgos pradėjo sulaikymo operaciją, kuri tesėsi iki vėlumos: operacijos metu atlikta virš 50 kratų, kurių metu rasti ginklai, sprogmenys, narkotinės medžiagos, didelės grynųjų pinigų sumos, kaip įtariama vogtų prabangių daiktų.

Operacijos metu buvo sulaikyti 25 asmenys – beveik visi įtariamieji buvo suimti.

Sutriuškinta gauja – viena pavojingiausių

Pareigūnai yra pranešę, kad sutriuškinta kontrabandininkų grupuotė buvo viena pavojingiausių šalyje, išvysčiusi itin aktyvią nusikalstamą veiklą, valstybės finansų sistemai padariusi didelę žalą. Vien jos kontrabanda atgabentų cigarečių vertė, pasak pareigūnų, skaičiuojama dešimtimis milijonų litų.

Vien Lietuvoje buvo sulaikyta 19 vilkikų su kontrabandinėmis cigaretėmis iš Rusijos ir Baltarusijos, kurių vertė – apie 23 mln. litų. Dar 12 krovinių, pagal Lietuvos pareigūnų informaciją, buvo sulaikyta Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje. Šių vertė – apie 10 mln. Lt.

Neabejojama, kad kontrabandininkams talkino muitinės bei kitų teisėsaugos institucijų pareigūnai.

Sulaikymo metu M. Taraškevičius buvo ištrauktas iš visureigio, jo rankinėje aptikta maždaug ketvirtis milijono litų eurais ir litais. Kadangi įtariamasis neįvardijo, kam ketino panaudoti tuos pinigus, pareigūnai juokavo, kad tai jo kišenpinigiai.

Anksčiau M. Taraškevičius buvo įvardijamas, kaip su „dambrauskinių“ (gaujos lyderis Jonas Dambrauskas dabar kalinamas įtariant advokato Sergejaus Novikovo nužudymu) gauja susijęs žmogus.

Ne kartą už vagystes, narkotinių medžiagų platinimą bei kitus nusikaltimus teistas vyras itin išgarsėjo, kai 2003-iųjų gruodį Vilniuje buvo pasikėsinta jį susprogdinti: apie 11 val. Kalvarijų gatvėje sprogus užtaisui, kuris buvo pritvirtintas prie 2000 metų laidos „Mitsubishi Pajero“ dugno, jis buvo sužalotas. Po sprogimo, kuris asfalte paliko gilią duobę, visureigis buvo sugadintas nepataisomai.

Nepraėjus nė metams M. Taraškevičius vėl atkreipė į save policijos ir žiniasklaidos dėmesį. 2004-ųjų spalį Vilniuje buvo sučiupti keturi atvykėliai iš Rytų, kurie lietuviams pardavė kilogramą heroino. Tąsyk buvo sulaikyti 3 kazachai, čečėnas ir vienas vilnietis. Netrukus buvo sulaikytas ir M. Taraškevičius, kuris, kaip įtarta, buvo užsakęs tą heroino partiją.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.