aA
Pirmadienį bus ekshumuoti Čilės Nobelio premijos laureato poeto Pablo Nerudos palaikai. Jo asistentui pareiškus, kad poetą nužudė generolo Augusto Pinocheto karinis režimas, bus bandoma nustatyti jo mirties priežastį.
 P.Neruda
P.Neruda
© AP/Scanpix

BBC skelbia, kad Pablo Naruda palaidotas Isla Negros parke, jo paties pamėgtoje Čilės pakrantėje palei Ramųjį vandenyną. Poetas ilsisi šalia savo žmonos ir mūzos Matilde Urrutios.

Poetas mirė sulaukęs 69-erių 1973 metų rugsėjo 23 dieną, praėjus vos dvylikai dienų po generolo A. Pinocheto įvykdyto karinio perversmo. P. Nerudos mirties liudijime rašoma, kad jis mirė nuo prostatos vėžio – tuo buvo tikima beveik keturis dešimtmečius. Vis dėlto buvęs poeto asmeninis asistentas Manuelis Araya pareiškė, kad Nobelio premijos laureatui ligoninėje buvo suleista mirtina injekcija.

M. Araya tvirtinimu komunistinių pažiūrų P. Neruda ketino vykti į tremtį Meksikoje, iš kur planavo vadovauti pasaulinei opozicijai prieš karinę diktatūrą tėvynėje.

„Iki savo mirties dienos nepakeisiu savo pasakojimo, - sakė M. Araya kalbėdamas su BBC. - Neruda buvo nužudytas. Jie nenorėjo, kad Neruda paliktų šalį, tad jie nužudė jį“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.